Снежана Атанасова ни напусна с тъга
Дата на публикуване: 16.12.2020
Снежана Атанасова

Снежана Атанасова – една от любимите тв водещи на българите през 80-те и 90-те години на миналия век, е поредната жертва на рака. Емблематичната журналистка от предаванията „Актуална антена”, „Анкети” и „Изборът” почина в началото на седмицата, забравена от всички. Близките й приятели с мъка споделят, че е била много самотна и огорчена. Отишла си е в страшни мъки, след 3 месеца, прекарани по болниците, научи HotArena. Чаровната блондинка бе истински борец за справедливост и от ефира на БНТ клеймеше с камера и микрофон фалша и лъжата. Юрист по образование, тя отлично познаваше правните казуси и знаеше, че няма ситуация без изход. Снежана има своя огромен принос към раздвижването на българската журналистика и с право може да се каже, че тя допринася за модерния й облик. Още в средата на 80-те години на миналия век Атанасова е първата, която въвежда присъствието на публика в студиото по време на социални предавания.

Нещо повече – в средата на 90-те години пуска и микрофона сред присъстващите така, че всеки да задава въпросите си към гостите или да изказва мнение по наболяла тема. Това става в авторското й предаване „Изборът” на Канал 1. Тогава съдбата я среща със сегашните мастити тв продуценти и водещи на предаването „Фермата” Иван и Андрей. Те са още ученици, но мечтаят да станат репортери и да навлязат в дебрите на журналистиката. Атанасова с готовност подава ръка на амбициозните младежи. Година по-късно Снежана Атанасова е принудена да напусне работата си като водещ в БНТ. Изпада в немилост и усилено търси контакти, че да бъде отново в ефир. Опитва да намери „подслон” под покрива на радиото. Прави концепция за предаване и го представя пред тогавашните шефове. Завистливи колеги й подливат вода и тя с изненада разбира, че концепцията й не е одобрена, защото „издиша” професионално. Тогава търси контакт с Иван и Андрей – все пак, те минават за нейни ученици. Отива в Би Ти Ви и предлага идеята си за съдебно предаване с публика, която активно да участва в дискусията.

„Депозирах моето съдебно шоу в Би Ти Ви, когато Иван и Андрей бяха продуценти и водещи там. Аз го регистрирах и патентовах. Те го откраднаха и направиха години след това по Нова телевизия. Всъщност, „Съдебен спор” е взаимствано пряко от моя проект.
Първото съдебно шоу беше моя идея и Иван и Андрей, които бяха първите продуценти на предаването, добре знаят това. Мислех, че сме приятели и не очаквах този удар зад гърба. Трудно е да се примиря с наглата кражба. Това, което се случи с моята идея, обмисляна дълго и прецизно, е подмяна, съсипване на смисъла. Не твърдя, че са ме копирали напълно – „Съдебен спор” много се различава от първоначалната ми концепция. Авторите просто са съсипали идеята ми и са я представили за своя. Тяхното е махленщина, не е съдебно шоу. Лишиха ми идеята от смисъл”, възмущаваше се пред репортер на „Уикенд” прецаканата Атанасова, твърдейки, че рубриката, тогава, „Съдебен спор”, е нарушила авторските права на неговия създател.

Снежана показа и документ, удостоверяващ че тя е създател и регистратор на шоуто във „Филмаутор”. Журналистка признава, че на 4 юни 2008 г. регистрацията вече е била факт. На 3 октомври 2010 г. с изненада научава, че в предаването на Иван и Андрей „Станция Нова”, се появява рубрика с името „Съдебен спор”. Години по-късно „Съдебен спор” вече не се продуцира от Иван и Андрей, след като редактора Жоро Игнатов и водещата Нана отказват да ги последват в ТВ 7.
За продуцентите Иван и Андрей телевизионната журналистка си спомня: „Познавам Иван от 13-годишен. Един ден в редакцията на предаването „Изборът” се яви една много нещастна жена. Доведе я операторът Любо Цветков и я представи като негова съседка, майка на две деца, зарязани от баща им, самата тя безработна. Цялото семейство оцелява с пенсията на баба си. Дни по-късно майката на Иван бе назначена като асистент-режисьор на предаването ми „Изборът” независимо, че й липсва нужната квалификация.

Саша Христова заработва и в други предавания. Иван израсна буквално пред очите ми и не без моята всеотдайна помощ се превърна във водещ заедно с приятеля си Андрей. Лансирах ги като репортери в „Изборът”, а после те вече създадоха „Сблъсък”, разказа в интервюто си Снежана Атанасова.
Когато подготвят „Станция Нова”, тя им предлага съвместна работа и изпраща проекта си за съдебно тв шоу. По думите й реакцията на „опосумите” била: „Гениално”. Но въпреки гениалността, проектът стартирал без нея… Първоначално Снежана мисли да си търси правата по съдебен път, но в последствие се отказва. Мечтае да се върне в радио или в телевизионен ефир, но учудващото за самата нея всички врати се затварят. Огорчение изпитва от свои бивши колеги, но приема предизвикателствата на живота с вдигната глава. Чува подмятания, че била алкохоличка. Така последните 15 години от живота си тя е без работа.

Според някои, причината за затворените врати се крие във връзката й с политолога Алекс Алексиев, който с днешна дата е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Според слуховете, двамата са изключително близки по време на промените от 10 ноември 1989 г. Тогава Снежана е в разцвета на кариерата и красотата си – около 40 годишна жена, която само отглежда дъщеря си и се стреми да и осигури най-доброто в живота.
Докато Снежана е сред отличниците на БНТ, Алексиев тепърва започва да громи номенклатурчиците от БКП и да разбива основите на пещерния комунизъм. Фигурата му обаче е спорна. Той винаги е анти руски и про американски настроен. Анализите му не се харесват на голяма част от бившите червени. И за да не влизат в „приключения” с него, те атакуват Атанасова. Припомняме, че Снежана Атанасова беше автор и водещ на култовите някога предавания „Актуална антена”, „Анкети”, „Частен случай” и „Изборът”.

Източник: Хотарена

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.