Снежана Атанасова ни напусна с тъга
Дата на публикуване: 16.12.2020
Снежана Атанасова

Снежана Атанасова – една от любимите тв водещи на българите през 80-те и 90-те години на миналия век, е поредната жертва на рака. Емблематичната журналистка от предаванията „Актуална антена”, „Анкети” и „Изборът” почина в началото на седмицата, забравена от всички. Близките й приятели с мъка споделят, че е била много самотна и огорчена. Отишла си е в страшни мъки, след 3 месеца, прекарани по болниците, научи HotArena. Чаровната блондинка бе истински борец за справедливост и от ефира на БНТ клеймеше с камера и микрофон фалша и лъжата. Юрист по образование, тя отлично познаваше правните казуси и знаеше, че няма ситуация без изход. Снежана има своя огромен принос към раздвижването на българската журналистика и с право може да се каже, че тя допринася за модерния й облик. Още в средата на 80-те години на миналия век Атанасова е първата, която въвежда присъствието на публика в студиото по време на социални предавания.

Нещо повече – в средата на 90-те години пуска и микрофона сред присъстващите така, че всеки да задава въпросите си към гостите или да изказва мнение по наболяла тема. Това става в авторското й предаване „Изборът” на Канал 1. Тогава съдбата я среща със сегашните мастити тв продуценти и водещи на предаването „Фермата” Иван и Андрей. Те са още ученици, но мечтаят да станат репортери и да навлязат в дебрите на журналистиката. Атанасова с готовност подава ръка на амбициозните младежи. Година по-късно Снежана Атанасова е принудена да напусне работата си като водещ в БНТ. Изпада в немилост и усилено търси контакти, че да бъде отново в ефир. Опитва да намери „подслон” под покрива на радиото. Прави концепция за предаване и го представя пред тогавашните шефове. Завистливи колеги й подливат вода и тя с изненада разбира, че концепцията й не е одобрена, защото „издиша” професионално. Тогава търси контакт с Иван и Андрей – все пак, те минават за нейни ученици. Отива в Би Ти Ви и предлага идеята си за съдебно предаване с публика, която активно да участва в дискусията.

„Депозирах моето съдебно шоу в Би Ти Ви, когато Иван и Андрей бяха продуценти и водещи там. Аз го регистрирах и патентовах. Те го откраднаха и направиха години след това по Нова телевизия. Всъщност, „Съдебен спор” е взаимствано пряко от моя проект.
Първото съдебно шоу беше моя идея и Иван и Андрей, които бяха първите продуценти на предаването, добре знаят това. Мислех, че сме приятели и не очаквах този удар зад гърба. Трудно е да се примиря с наглата кражба. Това, което се случи с моята идея, обмисляна дълго и прецизно, е подмяна, съсипване на смисъла. Не твърдя, че са ме копирали напълно – „Съдебен спор” много се различава от първоначалната ми концепция. Авторите просто са съсипали идеята ми и са я представили за своя. Тяхното е махленщина, не е съдебно шоу. Лишиха ми идеята от смисъл”, възмущаваше се пред репортер на „Уикенд” прецаканата Атанасова, твърдейки, че рубриката, тогава, „Съдебен спор”, е нарушила авторските права на неговия създател.

Снежана показа и документ, удостоверяващ че тя е създател и регистратор на шоуто във „Филмаутор”. Журналистка признава, че на 4 юни 2008 г. регистрацията вече е била факт. На 3 октомври 2010 г. с изненада научава, че в предаването на Иван и Андрей „Станция Нова”, се появява рубрика с името „Съдебен спор”. Години по-късно „Съдебен спор” вече не се продуцира от Иван и Андрей, след като редактора Жоро Игнатов и водещата Нана отказват да ги последват в ТВ 7.
За продуцентите Иван и Андрей телевизионната журналистка си спомня: „Познавам Иван от 13-годишен. Един ден в редакцията на предаването „Изборът” се яви една много нещастна жена. Доведе я операторът Любо Цветков и я представи като негова съседка, майка на две деца, зарязани от баща им, самата тя безработна. Цялото семейство оцелява с пенсията на баба си. Дни по-късно майката на Иван бе назначена като асистент-режисьор на предаването ми „Изборът” независимо, че й липсва нужната квалификация.

Саша Христова заработва и в други предавания. Иван израсна буквално пред очите ми и не без моята всеотдайна помощ се превърна във водещ заедно с приятеля си Андрей. Лансирах ги като репортери в „Изборът”, а после те вече създадоха „Сблъсък”, разказа в интервюто си Снежана Атанасова.
Когато подготвят „Станция Нова”, тя им предлага съвместна работа и изпраща проекта си за съдебно тв шоу. По думите й реакцията на „опосумите” била: „Гениално”. Но въпреки гениалността, проектът стартирал без нея… Първоначално Снежана мисли да си търси правата по съдебен път, но в последствие се отказва. Мечтае да се върне в радио или в телевизионен ефир, но учудващото за самата нея всички врати се затварят. Огорчение изпитва от свои бивши колеги, но приема предизвикателствата на живота с вдигната глава. Чува подмятания, че била алкохоличка. Така последните 15 години от живота си тя е без работа.

Според някои, причината за затворените врати се крие във връзката й с политолога Алекс Алексиев, който с днешна дата е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Според слуховете, двамата са изключително близки по време на промените от 10 ноември 1989 г. Тогава Снежана е в разцвета на кариерата и красотата си – около 40 годишна жена, която само отглежда дъщеря си и се стреми да и осигури най-доброто в живота.
Докато Снежана е сред отличниците на БНТ, Алексиев тепърва започва да громи номенклатурчиците от БКП и да разбива основите на пещерния комунизъм. Фигурата му обаче е спорна. Той винаги е анти руски и про американски настроен. Анализите му не се харесват на голяма част от бившите червени. И за да не влизат в „приключения” с него, те атакуват Атанасова. Припомняме, че Снежана Атанасова беше автор и водещ на култовите някога предавания „Актуална антена”, „Анкети”, „Частен случай” и „Изборът”.

Източник: Хотарена

Още новини
Висока вибрация

Висока вибрация

Висока вибрация - какво всъщност означава това? Отговорът е прост - да живеете с лекота. Добре е да живеете в настоящето и да не се обръщате към миналото. А е то накратко какво е нужно да предприемете, за да подобрите живота си: – Животът ви е изпълнен с цели, мечти,...

повече информация
Силен мъж ви дава любов

Силен мъж ви дава любов

Силен мъж ще ви даде това, от което имате нужда. Всеки човек притежава качества и недостатъци, никой не е перфектен и смисълът на любовта е да откриете този, който ви приема с всичките ви трески за дялане, както и вие него. Когато той вижда вашите положителни черти и...

повече информация
6 цвята, които издават провинциалистката

6 цвята, които издават провинциалистката

6 цвята, които издават провинциалистката. Няма жена, която да не иска да изглежда добре. Най-често нежният пол залага на стилни дрехи, за да има безупречна визия. Понякога обаче в стремежа си да изглеждат добре облечени жените допускат много сериозни модни грешки,...

повече информация
10 сънища за успех

10 сънища за успех

10 сънища вещаят успех и щастие в близко бъдеще. От древни времена хората отдавали специално значение на сънищата . Както показват наблюденията, има няколко вида сънища , които ясно вещаят нещо хубаво, което ще ни се случи, както и такива, които са предвестник на беди...

повече информация
Advertisements
Витамин D може да е вреден

Витамин D може да е вреден

Витамин D може да е вреден в някои случаи. Не е тайна, че на всеки шест месеца тялото ни се възстановява. Това зависи от много фактори, но продължителността на деня играе ключова роля. Под въздействието на слънчевата светлина витамин D се произвежда активно в тялото...

повече информация
Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира. В редиците на пенсионерите вече е обичаната говорителка на БНТ Радина Червенова. През февруари тя става на 63 години и вече навършва необходимата възраст за пенсия. Радина подала документи и изчаквала да разбере какъв ще е размерът на...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.