Сол, захар и чесън заменят химията
Дата на публикуване: 07.05.2020
сол захар и чесън

Сол, захар и чесън заменят химията

Сол, захар и чесън могат да направят чудеса с добива. Вредители, нисък добив и слабо развитие на плодовете принуждават летните жители да се насочат към химията и пестицидите. Но се оказва, че много проблеми в градината биха могли да бъдат избегнати с помощта на прости, познати и естествени продукти като чесън, кефир, горчица, както и сол и захар.
Именно те по едно време са били използвани от стопаните, преди появата на препаратите в магазина. Нека да разберем как и в какви случаи можете да ги прилагате върху леглата, за да увеличите производителността и да се отървете от вредителите.
Чесън за увеличаване на добивите от картофи и профилактика на фитофтороза Всички “летни” стопани “с опит” копаят картофи от време на време. Благодарение на това можете да разберете предварително каква реколта ще бъде през есента.

Ако ви се струва, че не е много голям, опитайте следния метод следващата година: добавете 10 кг натрошен чесън към 10 литра вода. В получения разтвор на чесън поставете посадъчния материал за една нощ (около 9 часа). По този начин не само дезинфекцирате семената, но и стимулирате растежа на растението. Проверено: след такъв прост трик, производителността се увеличава с поне една трета!
Друга чудесна особеност на чесъна е борбата с вредителите. Защо да чакате първите признаци на късен блясък върху доматите, ако можете напълно да предотвратите това? 50 gr счукан чесън се добавя към кофа с вода. Получената смес се напръсква с листа от домати. Чесънът може успешно да бъде заменен с ферментирал кефир със скорост 1 литър на кофа вода.

Сол за сладко и едро цвекло и срещу късен блясък

Забелязали ли сте, че корените от цвеклото приличат по-скоро на репички? Много малки глави цвекло не са причина да се обърнете към химията от магазина.

Пригответе физиологичен разтвор: 50 грама се добавят към кофа с вода обикновена трапезна сол. С това решение цвеклото трябва да се подхранва, но не по обичайния начин – не в корена, а на разстояние 10 сантиметра от кореновите грудки. Имайте предвид, че такава горна превръзка се извършва, ако най-малко 8 истински листа са се образували в цвеклото!
Допълнително предимство на солта е нейната способност да устои на късната болест. Забелязали първите си признаци по доматените растения? Не бързайте да купувате средства за борба с гъбичната болест.

За да запазите плодовете, просто трябва да ускорите растежа им. Проста сол ще помогне. За ускоряване на узряването на плодовете може да се дължи на падащи листа.

Разтваря се 100 г сол в 1 литър вода, което води до концентриран разтвор. Напръскайте доматените листа със сместа. След известно време те ще пожълтяват и ще отпаднат, а цялата сила на растението ще отиде за узряване на плодовете. Между другото, тънък филм сол на доматите ще ги спаси от по-нататъшни щети от късната болест.

Захар срещу зелева пеперуда

Трябва да се бори по специален начин. Направете гъст захарен сироп, но такъв, че да остане лепкав, но не се втвърдява. Сипете сиропа върху чинийките и ги поставете по периметъра на леглата, където е зелевият молец. Освен това добавете щипка суха мая във всяка чинийка. След известно време ще започне процесът на ферментация, чиято миризма ще привлече зелевите пеперуди. Вредителят ще лети върху чинийка и ще остане там, защото просто се залепва към захарния сироп.

Източник: За жената

Още новини
Скритата истина за коронавируса

Скритата истина за коронавируса

Скритата истина за коронавируса според мнения. Публикуваме мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Днес ви представяме геополитически анализ на тема – Скритата истина за коронавируса с автор Радо Неделчев от патриотично движение...

повече информация
Кекс по гръцки

Кекс по гръцки

Кекс по гръцки ще подслади живота ви. Не е никак случаен фактът, че тази рецепта за кекс завладя света. Истината е, че този кекс гали нежно сетивата и е изкушение, на което не бихте могли да устоите. Освен това той не е сух като кексовете, които сте свикнали да...

повече информация
Спомени от социалистимеска България

Спомени от социалистимеска България

Спомени от социалистимеска България, когато бяхме млади. Преди 1989 г. ДСО ”Родопа” е единствената държавна фирма осигурявала снабдяването на населението с месо и месни продукти. Месокомбинатът има клонове във всеки окръжен град, както и много цехове пръснати в...

повече информация
Кошмарът на живота ми е майка ми

Кошмарът на живота ми е майка ми

Кошмарът на живота ми се породи заради действията на моята майка. Аз съм на 25 години, омъжена и със съпруга ми Радослав се готвим да станем родители. На пръв поглед бихме минали за обичайното, нормално семейство, ако не е моята майка! Все по-често размишлявам над...

повече информация
Advertisements
Девизът на зодията

Девизът на зодията

Девизът на зодията е различен за всеки човек. Човекът е уникален сам по себе си и има своя почерк в отношенията с хората. Тук обаче се намесват звездите и се оказва че хората имат и общи характеристики, базирани на зодията. Това означава, че различните зодии имат...

повече информация
Изчерпан брачен живот

Изчерпан брачен живот

Изчерпан брачен живот е нещо често срещано в днешно време. Днес разводът е много по-често срещан от сватбата. Според статистиката през последните 50 години хората са започнали да се развеждат 2,5 пъти по-често и да се женят 2 пъти по-малко. Ето защо не е изненадващо,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.