Спестяване на пари при пазаруване
Дата на публикуване: 23.11.2020
спестяване на пари

Спестяване на пари при пазаруване не е лесна задача днес. В тези времена става все по-нормално да търсим начини да спестим пари от ежедневните си разходи. Едно от перата, по които харчим пари, са ежедневните покупки. Най-вече на храна и на някои неща за дома. Харчим стотици левове всеки месец за тях. Ето няколко начина да спестим немалка част от тази сума:
1. Планирайте храненията си
Най-скъпите пазарувания са тези, при които отиваме само за няколко неща, а излизаме от магазина с няколко чанти. Когато отиваш да пазаруваш, без ясен план какво да си купиш, правиш много импулсни и грешни покупки.
Чудиш се дали нещо ти е свършило и за всеки случай го купуваш. Вместо един сос, си купуваш няколко соса, защото не си сигурен какво искаш. По-добре отдели 30 минути преди да тръгнеш за магазина, за да провериш наличностите си. Реши какво ще хапваш в следващите няколко дни, най-добре поне за седмица и си състави списък. Не купувай нищо извън него.

2. Замразена храна
И то не купена. Има много вечери, в които не ни се готви. Какво е решението? Поръчваме си пица или китайско. Това не само струва много пари, но и често е нездравословно. Сгответе си няколко любими ястия и ги замразете във фризера. Когато няма какво да ядете, не поръчвайте, а просто ги извадете и стоплете във фурната.
3. Изберете бюджетните марки на веригите
Често отиваш в голям магазин и виждаш популярни спагети за 3 лева и спагети с марката на магазина за 1.50 или 2 лева. Ако погледнеш етикета им, ще разбереш, че те не се различават кой знае колко. Разликата е, че популярната марка инвестира много пари в реклама и луксозни опаковки, за които плащаме в цената.

4. Не пазарувайте на гладно
Това е най-важният съвет. Гладен ли си в магазина, ще си купиш много неща, които по принцип не би. Повечето от тях ще са нездравословни и не много евтини. Така наречената „комфортна“ храна.

5. Не изхвърляйте остатъците от храна
Никой не иска да яде едно и също една седмица. Заради това често готвим нещо и после изхвърляме немалка част от него. Добра идея е да правите ястия, останките от които след това могат да се ползват за нещо друго.

Например ще си направя печено пиле и ще хапна колкото ми се яде от него. След това, вместо да го изхвърля, ще използвам останалото бяло месо за пилешка супа или пък ще го комбинирам с някакъв ориз. Има много варианти.

Източник: Истински истории

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.