Спестяване на пари при пазаруване
Дата на публикуване: 23.11.2020
спестяване на пари

Спестяване на пари при пазаруване не е лесна задача днес. В тези времена става все по-нормално да търсим начини да спестим пари от ежедневните си разходи. Едно от перата, по които харчим пари, са ежедневните покупки. Най-вече на храна и на някои неща за дома. Харчим стотици левове всеки месец за тях. Ето няколко начина да спестим немалка част от тази сума:
1. Планирайте храненията си
Най-скъпите пазарувания са тези, при които отиваме само за няколко неща, а излизаме от магазина с няколко чанти. Когато отиваш да пазаруваш, без ясен план какво да си купиш, правиш много импулсни и грешни покупки.
Чудиш се дали нещо ти е свършило и за всеки случай го купуваш. Вместо един сос, си купуваш няколко соса, защото не си сигурен какво искаш. По-добре отдели 30 минути преди да тръгнеш за магазина, за да провериш наличностите си. Реши какво ще хапваш в следващите няколко дни, най-добре поне за седмица и си състави списък. Не купувай нищо извън него.

2. Замразена храна
И то не купена. Има много вечери, в които не ни се готви. Какво е решението? Поръчваме си пица или китайско. Това не само струва много пари, но и често е нездравословно. Сгответе си няколко любими ястия и ги замразете във фризера. Когато няма какво да ядете, не поръчвайте, а просто ги извадете и стоплете във фурната.
3. Изберете бюджетните марки на веригите
Често отиваш в голям магазин и виждаш популярни спагети за 3 лева и спагети с марката на магазина за 1.50 или 2 лева. Ако погледнеш етикета им, ще разбереш, че те не се различават кой знае колко. Разликата е, че популярната марка инвестира много пари в реклама и луксозни опаковки, за които плащаме в цената.

4. Не пазарувайте на гладно
Това е най-важният съвет. Гладен ли си в магазина, ще си купиш много неща, които по принцип не би. Повечето от тях ще са нездравословни и не много евтини. Така наречената „комфортна“ храна.

5. Не изхвърляйте остатъците от храна
Никой не иска да яде едно и също една седмица. Заради това често готвим нещо и после изхвърляме немалка част от него. Добра идея е да правите ястия, останките от които след това могат да се ползват за нещо друго.

Например ще си направя печено пиле и ще хапна колкото ми се яде от него. След това, вместо да го изхвърля, ще използвам останалото бяло месо за пилешка супа или пък ще го комбинирам с някакъв ориз. Има много варианти.

Източник: Истински истории

Още новини
Лили Игнатова не говори за политика

Лили Игнатова не говори за политика

Лили Игнатова е вечното златно момиче, прославило България по цял свят. Тя от години избягва медийните изяви. Прави го, защото й е омръзнало журналисти да се занимават с дребнотемия, на фона на всичко, което се случва в държавата. На кражбите, злоупотребите и...

повече информация
Ицо Хазарта изригна в мрежата

Ицо Хазарта изригна в мрежата

Ицо Хазарта изригна в социалната мрежа срещу здравния министър, Валери Симеонов и управляващите. Повод за гнева на рап изпълнителя е отношението, което те показват към българския народ. Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек. Гледам здравния...

повече информация
Зодиите, които не слушат

Зодиите, които не слушат

Зодиите, които не слушат са четири. Сред зодиакалните знаци има бунтари, които често нарушават правилата, не слушат никого, не обичат да се подчиняват и мислят само за това, което искат самите те. Ето и кои са тези зодии. Зодия Овен Не е изненада, че най-импулсивните...

повече информация
От царица станах старица

От царица станах старица

От царица станах старица. Това е истината за мен. В живота сама бях винаги аз. Mайка и баща нямах...Починаха като бях малка. С баба си пораснах. Като завърших 8-и клас, омъжих се. Едно дете имах, вече майка бях. Трябваше да работя много. Мъжът ми излезе пияница,...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 21 януари 2021

Дневен хороскоп 21 януари 2021

Дневен хороскоп 21 януари 2021 предвещава ден, изпъстрен със събития и новини, повечето от които ще са положителни. Днес ще е ден за радост и изяви, в който ще се чувствате щастливи. Дребните детайли може да се окажат доста важни, затова не ги отхвърляйте с лека ръка....

повече информация
5 магични февруарски дни

5 магични февруарски дни

5 магични февруарски дни тепърва предстоят! Във всеки месец има дни, които са неблагоприятни за каквито и да е начинания, но и такива, в които сякаш самата Вселена ни помага да постигнем целите си. За февруари експертите назоваха цели 5 благоприятни дни. На тези дати...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.