Срок на годност при яйцата
Дата на публикуване: 16.09.2020
срок на годност

Срок на годност при някои храни може да бъде съвсем кратък. В карантина, породена от разпространението на коронавируса, кара хората рядко да отиват в магазина, запасявайки се с продукти за дълго време. Пилешки яйца определено са стока от първа необходимост. Но ако се запасим с голямо количество от тях, то срока им на годност ще отмине и ще трябва да ги изхвърлим.
Важно е да уточним, че преди време от jenata.blitz.bg споделихме важна новина, която разкриваше защо не трябва да слагаме яйцата на вратата на хладилника. Редом с това от jenata.blitz.bg разкрихме защо всички полудяха и започнаха да замразяват яйцата. Но сега ще разкрием как може срокът на годност на яйцата да се удължи до 12 месеца в домашни условия.
Пресните яйца могат да се съхраняват при температура до 20 градуса. Ето защо, не се страхувайте да купите много от този продукт, дори ако не можете да го съхраните в хладилника.

Без да е в хладилника яйцето става за консумация до 25 дни.
В хладилника, при температура най-малко 2 градуса, домашните яйца остават свежи до 3 месеца. Продукт, закупен в магазин, е по-добре да се консумира в рамките на 30 дни. На яйцата в магазина се посочва датата на снасяне, така че е лесно да се изчисли колко дълго ще останат годни за ядене.
И отново да припомним – не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника. Постоянното отваряне на хладилника и температурните промени, породени от това, значително намаляват срока на годност на продукта. По-добре е да ги поставите в контейнери и да ги оставите на рафт в хладилника.
Ще издържи ли яйцето замръзване?
Удължаването на срока на годност на пресни яйца ще стане най-добре във фризера. За целта трябва да се „отървете“ от черупката: по време на замразяването тя може да се напука и да „зарази“ съдържанието на яйцето с бактерии.

Най-добре е да използвате прясно снесени домашни яйца. За целта в суха купа внимателно разбийте яйцата, които искате да съхраните. Добавете щипка сол и разбъркайте до гладкост.

Изсипете сместа в купа, която може да затворите,но знайте, че сместа не трябва да надминава 2/3 от съвместимостта на купата, тъй като замразените яйца увеличават обема си.

Протеините и жълтъците могат да бъдат замразени поотделно. Основното нещо – не забравяйте да залепите на купата лепенка, на която да си припомняте датата на снасяне на яйцата и колко точно от тях сме смесили.

В този вид срокът на годност на яйцата може да се удължи до 12 месеца!

За правилното и безопасно размразяване яйца е добре първо да преместите купата от фризера в хладилника. Знайте, че при стайна температура продуктът се размразява неравномерно: горният слой се топи по-бързо и става благоприятен за „развъждането“ набактерии, докато вътрешността все още е замръзнала.

Източник: Жената – БЛИЦ

Още новини
Глория Петкова пилотирала самолет

Глория Петкова пилотирала самолет

Глория Петкова е пила и пилотирала самолет над Рилските езера. Моделката само за секунди поела управлението от опитния пилот. „Хванах един такъв джойстик, нещо дърпаш, държиш и пилотът по едно време: „Изправи, изправи!”, и пое вече”, споделяла е моделката, която тази...

повече информация
Баща си тръгнал с чуждо бебе

Баща си тръгнал с чуждо бебе

Баща си тръгнал с чуждо бебе и друга жена. Тази невероятна история се е случила преди повече от 20 години в един от родилните домове в украинската столица Киев. Всички в болницата обаче и до днес помнят случилото се. И има защо! Все пак не всеки ден на изписване баща...

повече информация
Истинската зодия

Истинската зодия

Истинската зодия според най-точния хороскоп. Структурен, комбиниран, виртуален, наречете го, както решите, но хороскопът, с който ще ви запознаем, е може би най-точният в света! Той представлява комбинация между вашата зодия, определена от деня и месеца на раждане, и...

повече информация
Влади Въргала и Джани

Влади Въргала и Джани

Влади Въргала не живее леко. Потвърждение на това са и снимките на актрисата в социалните мрежи с комедийния ас, на които той нежно целува сина й Иван-Александър от първия й брак. Момчето страда от аутизъм и има много специална връзка с Влади още когато двамата се...

повече информация
Advertisements
Джефри и Радина все така влюбени

Джефри и Радина все така влюбени

Джефри и Радина приковаха вниманието с незабравима сватба през 2019 година. Красивата българка Радина стана причина синът на баскетболната легенда Майкъл Джордан, Джефри, да взима уроци по български език. За новите образователни интереси на американеца предположиха...

повече информация
Лили Иванова и Драго Чая

Лили Иванова и Драго Чая

Лили Иванова и Драго Чая не са приятели от много години. Лили Иванова трудно допуска някого в живота си, но още по-трудно прощава, ако близък я разочарова. Тогава примата изхвърля предателя от сърцето и кръга си категорично и завинаги . Такава е съдбата на Драгомир...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.