Срок на годност при яйцата
Дата на публикуване: 16.09.2020
срок на годност

Срок на годност при някои храни може да бъде съвсем кратък. В карантина, породена от разпространението на коронавируса, кара хората рядко да отиват в магазина, запасявайки се с продукти за дълго време. Пилешки яйца определено са стока от първа необходимост. Но ако се запасим с голямо количество от тях, то срока им на годност ще отмине и ще трябва да ги изхвърлим.
Важно е да уточним, че преди време от jenata.blitz.bg споделихме важна новина, която разкриваше защо не трябва да слагаме яйцата на вратата на хладилника. Редом с това от jenata.blitz.bg разкрихме защо всички полудяха и започнаха да замразяват яйцата. Но сега ще разкрием как може срокът на годност на яйцата да се удължи до 12 месеца в домашни условия.
Пресните яйца могат да се съхраняват при температура до 20 градуса. Ето защо, не се страхувайте да купите много от този продукт, дори ако не можете да го съхраните в хладилника.

Без да е в хладилника яйцето става за консумация до 25 дни.
В хладилника, при температура най-малко 2 градуса, домашните яйца остават свежи до 3 месеца. Продукт, закупен в магазин, е по-добре да се консумира в рамките на 30 дни. На яйцата в магазина се посочва датата на снасяне, така че е лесно да се изчисли колко дълго ще останат годни за ядене.
И отново да припомним – не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника. Постоянното отваряне на хладилника и температурните промени, породени от това, значително намаляват срока на годност на продукта. По-добре е да ги поставите в контейнери и да ги оставите на рафт в хладилника.
Ще издържи ли яйцето замръзване?
Удължаването на срока на годност на пресни яйца ще стане най-добре във фризера. За целта трябва да се „отървете“ от черупката: по време на замразяването тя може да се напука и да „зарази“ съдържанието на яйцето с бактерии.

Най-добре е да използвате прясно снесени домашни яйца. За целта в суха купа внимателно разбийте яйцата, които искате да съхраните. Добавете щипка сол и разбъркайте до гладкост.

Изсипете сместа в купа, която може да затворите,но знайте, че сместа не трябва да надминава 2/3 от съвместимостта на купата, тъй като замразените яйца увеличават обема си.

Протеините и жълтъците могат да бъдат замразени поотделно. Основното нещо – не забравяйте да залепите на купата лепенка, на която да си припомняте датата на снасяне на яйцата и колко точно от тях сме смесили.

В този вид срокът на годност на яйцата може да се удължи до 12 месеца!

За правилното и безопасно размразяване яйца е добре първо да преместите купата от фризера в хладилника. Знайте, че при стайна температура продуктът се размразява неравномерно: горният слой се топи по-бързо и става благоприятен за „развъждането“ набактерии, докато вътрешността все още е замръзнала.

Източник: Жената – БЛИЦ

Още новини
Стягане на шия и лице

Стягане на шия и лице

Стягане на шия и лице напълно безплатно. Звучи добре, нали? Според статистика, публикувана от Международното дружество по естетична и пластична хирургия, през 2017 г. 17 милиона жени са използвали ботокс, за да коригират увисналата кожа на лицето и шията си. Макар...

повече информация
Промяната не я обичат някои зодии

Промяната не я обичат някои зодии

Промяната е нещо, което е наложително. Но не всички зодии я харесват. Има хора, които никак не обичат промяната. Една от причините за това може да се крие в зодиакалния знак. Желанието и нуждата от промяна също са част от характеристиките, които се определят от...

повече информация
Райската ябълка може да вреди

Райската ябълка може да вреди

Райската ябълка. Този екзотичен плод произхожда от Китай и Япония. Ботаническото му наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В днешно време някои хора рискуват сериозно, като консумират райска ябълка. Специалисти в областта на...

повече информация
Почистване на дома без химия

Почистване на дома без химия

Почистване на дома ви може да стане лесно и приятно – без скъпи препарати и химикали. Да започнем с банята: ако в нея са се появили петна от ръжда по облицовъчните плочки, то направете си разтвор от винен оцет (слаба киселина) и сода за хляб (слаба основа). Изсипете...

повече информация
Advertisements
Грешките на младостта

Грешките на младостта

Грешките на младостта не могат да се поправят лесно. Сега, от позицията на възрастта, разбирам грешките на младостта, които направих. Но няма как да върна назад колелото и да започна отново. А можех да бъда щастлива. Продължавам да съжалявам, че направих този избор,...

повече информация
Предателство от 5 зодии

Предателство от 5 зодии

Предателство е нещо неприятно. Има хора, на които каквото и да разкажете, може да бъдете уверени, че тайната ви ще умре с тях и те наистина ще я занесат до гроба. Как обаче да разберете на кого може да се доверите и кой чака просто да ви забие нож в гърба колко волно,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.