Сталин се съмнявал за смъртта на Хитлер
Дата на публикуване: 18.05.2020
Сталин се съмнявал

Сталин се съмнявал за смъртта на Хитлер

Сталин се съмнявал дали Хитлер се е самоубил. През утрото на 1 май 1945 година от щаба на 1-ви Беларуски фронт излязла изключително важна телеграма в четири страници машинописен текст.
Командващият фронта маршал Жуков информирал Йосиф Сталин за депеша от Имперската канцелария, за подписи на Борман и Гьобелс, предадени на съветското командване чрез генерал Кребс. От депешата и по думите на генерал Кребс станало известно за самоубийството на Адолф Хитлер.
Както се изяснило, телеграмата била формалност, след пристигането на Кребс в щаба на фронта Жуков веднага се свързал със Сталин. След известната реплика на съветския вожд: “Наиграл се, подлеца. Жалко, че не успяхме да го заловим жив!” маршал Жуков фактически превел въпросите му към немския генерал.

Сталин се отнасял към смъртта на немския враг много скептично. На 2 май ТАСС официално заявил съмненията на СССР по този случай.
Първите основания за съмнения на Сталин
Недоверието на “Върховния” било напълно оправдано от това, че мястото на произшествието и самият труп на фюрера се намирали в правителсвения квартал, който съветската армия все още не била овладяла.
Никой от тези, на които Сталин се доверявал, не видял с очите си мъртвия Хитлер, а свидетелствата на немците имали косвен характер. В спомените на Жъков и Чуйков този случай е представен като опит на командването на Вермахта да мотивира преговори за примирие с новата власт на Райха в лицето на Гьобелс и Борман.

Предложението на немците било отклонено с директна забрана за преговори от самия Сталин. Всяко общуване с врага се допускало само при обявяване на готовност за пълна и безусловна капитулация.

Съмненията в искреността на хитлеристите се подклаждали и от думите на генерал Кребс за намеренията на новата германска власт да скрие смъртта на Хитлер. Това се обяснявало с изострянето на политическите интриги, включващи опозорените Химлер и Гьоринг на фона на окончателния крах на Райха.

Наследниците на Хитлер отклонили предложението за капитулация и продължили разгрома си. Обикновените войници и офицери не издържали на натиска и започнали масово да се предават в плен. Осъзнавайки безсилието си, нацисткото ръководство започнала със самобуийствата, опитвала да се скрие в неизвестни посоки, предлагало услугите си на съюзниците и търсело други начини да избегне отговорността.

Когато на 2 май 1945 г. властите на Райха официално обявили самоубийството на Хитлер, Западът се зарадвал, а СССР бил сдържан в емоциите. ТАСС като официален рупор на съветската държава, не без влиянието на Сталин, представил тази новина с известно съмнение.

Акцентът не бил върху факта за смъртта на фюрера, а върху липсата на доказателства. Обърнало се внимание на факта, че трупът на Хитлер все още не е открит, а раздухването можело да помогне на най-големия злодей на нашето време да се покрие.

На 5 май 1945 г. са открити предполагаемите тела на Хитлер и съпругата му Ева Браун. Експертите започнали да проучват останките за потвърждаване на личностите. Заключенията на комисията обаче никога не били напълно приети от Сталин.

В многобройни разговори с неговия антураж и хора от американските и английските управляващи кръгове, Сталин предполагал, че Хитлер е много вероятно да бъде жив. Той не вярвал, че самоубийството на фюрера е безспорно.

На Запад мнозина също се съмнявали в официалната версия за самоубийството на Хитлер. Някои британски изследователи въз основа на публикувани разсекретени документи от архивите на ФБР доказват, че Хитлер вероятно е могъл да надживее Сталин скрит някъде. В научната историческа общност на това се гледа с голяма доза скептицизъм. Няма преки факти, косвените са много произволни, но съмненията остават.

Източник: Уебмястото

Още новини
Оуен Патерсън унизи българите

Оуен Патерсън унизи българите

Оуен Патерсън унизи берачите на ягоди. Наскоро изказването на британеца Оуен Патерсън разгневи българите и то съвсем основателно. Депутатът, който изказа съмнение, че румънците и българите, които идват на Острова, за да берат ягоди, не знаят как да боравят с мобилен...

повече информация
Златна 2021 година за 3 зодии

Златна 2021 година за 3 зодии

Златна 2021 година се очертава за три зодии. И така, всички вече очакваме с нетърпение кога ще си отиде тази мръсна година на Плъха и ще дойде прекрасната и добра година на Вола.Тамара Глоба бърза да угоди с прогнозата за 2021 г. и да каже, че ще стане щастлив и...

повече информация
Насилникът ми си намери друга

Насилникът ми си намери друга

Насилникът ми ме тормозеше редовно. Ето моята история. Той ме блъсна в колата си и яростно се обърна към мен. В следващия момент усетих как юмрукът му се заби в лявата страна на челюстта ми. От силния удар залитнах, удряйки главата си в прозореца. Но това не беше...

повече информация
Иво Тинков се върна на село

Иво Тинков се върна на село

Иво Тинков се отказа от доходната си работа в Щатите заради бащината градина с ябълки. Ако ви се е случвало да пътувате между китните селата Строево и Малък чардак, няма как да не видите един от най-големите масиви с ябълки в региона, който е с площ от 120 декара....

повече информация
Advertisements
Баща изоставил отново дъщеря си

Баща изоставил отново дъщеря си

Баща изоставил отново дъщеря си. Днес ще ви разкажа историята за един странен подарък – подаръкът от тати! Това не е моята история, а на красивата ми приятелка Мария. Не можах да разбера тя се намръщи на секундата, сякаш изпитваше силна душевна болка, когато я попитах...

повече информация
Зимата на 2020-2021

Зимата на 2020-2021

Зимата на 2020-2021 се очертава като сложна. Нашите предци са се опитвали да предсказват времето от древни времена. През цялата история на човечеството са се натрупали огромен брой знаци, по които човек може да разбере каква ще бъде тази или онази зима. Времето тази...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.