Стар мъж се хранел шумно
Дата на публикуване: 13.04.2020
стар мъж

Стар мъж се хранел шумно

Стар мъж се преместил да живее при своя син, снаха си и четиригодишният внук. Ръцете му треперели, очите му не виждали добре, походката му била несигурна.
Семейството се хранело заедно на една маса, но старите, тресящи се дядови ръце и слабото зрение затруднявали този процес. Грахът падал от лъжицата на пода, когато взимал чаша в ръка, млякото се разливало върху покривката.
Синът и снахата започнали все повече да се дразнят.
– Трябва да предприемем нещо – казал синът. – Писна ми от шумното му хранене, разлятото мляко и разсипаната на пода храна.
Мъжът и жената решили да поставят отделна малка маса в ъгъла на стаята. Там дядото започнал да се храни сам, докато по същото време останалите членове на семейството се наслаждавали на обяда си.

След като дядото два пъти чупел чинията си, започнали да му сервират храната в дървена купа. Когато някой от семейството погледнел към дядото, понякога виждал в очите му сълзи, защото той бил съвсем сам.
Оттогава насам единствените думи, които той чувал по свой адрес, били язвителните забележки, когато изпуснел вилицата си или разсипвал храната си.
Четиригодишното момче наблюдавал всичко мълчаливо.
Една вечер, преди вечеря, бащата го видял да си играе на двора с кора от дърво. Той попитал нежно момчето:
– Какво правиш?
Момчето отговорило:
– Правя малка купа за теб и мама, от която ще ядете, когато аз порасна.
Момчето се усмихнало и продължило да работи.
Тези думи така зашеметили родителите, че те загубили дар слово. Сълзи се застичали по техните лица. И макар да не си казали нито дума, и двамата знаели какво трябва да направят.

В същата вечер мъжът отишъл до дядото, хванал го за ръка и нежно го съпроводил обратно до семейната маса.

Всички останали дни той ял заедно със семейството. И по някаква причина нито мъжът, нито жената повече не се ядосали, когато паднела вилица, разливало се мляко или мърсяла покривката.

Източник: уебмястото

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.