Стар мъж се хранел шумно
Дата на публикуване: 13.04.2020
стар мъж

Стар мъж се хранел шумно

Стар мъж се преместил да живее при своя син, снаха си и четиригодишният внук. Ръцете му треперели, очите му не виждали добре, походката му била несигурна.
Семейството се хранело заедно на една маса, но старите, тресящи се дядови ръце и слабото зрение затруднявали този процес. Грахът падал от лъжицата на пода, когато взимал чаша в ръка, млякото се разливало върху покривката.
Синът и снахата започнали все повече да се дразнят.
– Трябва да предприемем нещо – казал синът. – Писна ми от шумното му хранене, разлятото мляко и разсипаната на пода храна.
Мъжът и жената решили да поставят отделна малка маса в ъгъла на стаята. Там дядото започнал да се храни сам, докато по същото време останалите членове на семейството се наслаждавали на обяда си.

След като дядото два пъти чупел чинията си, започнали да му сервират храната в дървена купа. Когато някой от семейството погледнел към дядото, понякога виждал в очите му сълзи, защото той бил съвсем сам.
Оттогава насам единствените думи, които той чувал по свой адрес, били язвителните забележки, когато изпуснел вилицата си или разсипвал храната си.
Четиригодишното момче наблюдавал всичко мълчаливо.
Една вечер, преди вечеря, бащата го видял да си играе на двора с кора от дърво. Той попитал нежно момчето:
– Какво правиш?
Момчето отговорило:
– Правя малка купа за теб и мама, от която ще ядете, когато аз порасна.
Момчето се усмихнало и продължило да работи.
Тези думи така зашеметили родителите, че те загубили дар слово. Сълзи се застичали по техните лица. И макар да не си казали нито дума, и двамата знаели какво трябва да направят.

В същата вечер мъжът отишъл до дядото, хванал го за ръка и нежно го съпроводил обратно до семейната маса.

Всички останали дни той ял заедно със семейството. И по някаква причина нито мъжът, нито жената повече не се ядосали, когато паднела вилица, разливало се мляко или мърсяла покривката.

Източник: уебмястото

Още новини
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Писмо от Щатите

Писмо от Щатите

Писмо от Щатите пристигна до българка след като пътува 49 години. Това разказа пред бТВ Даниела Николаева. Тя живее от пет години на ул. Баба Илийца в столичния квартал Лагера. Преди няколко дни тя изненадващо намира в пощенската си кутия писмо, изпратено на 19...

повече информация
Advertisements
Жени на 40 изглеждат като момичета

Жени на 40 изглеждат като момичета

Жени на 40 изглеждат като момичета, а други вече са баби. Защо се случва това? И не, не касае използването на козметика и процедури. Ето няколко причини, поради които много жени на четиридесет години се смятат, а и изглеждат като баби: 1. Човек получава усещането, че...

повече информация
Северна Добруджа се дава на Румъния

Северна Добруджа се дава на Румъния

Северна Добруджа се дава на Румъния. През 1978 г. изтекъл 100-годишният договор, но Брежнев казал на Първия, че не иска да се кара с Чаушеску. Страх го било да не напусне соцлагера. След знаменателните победи на Трета армия под командването на генерал Стефан Тошев и...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.