Стайните растения
Дата на публикуване: 16.09.2020
стайните растения

Стайните растения определено могат да вдъхнат живот и красота на всеки дом, но за съжаление някои видове са много опасни за вашите домашни любимци. Следният списък включва растения, които са отровни за кучетата поради токсичните вещества, които се съдържат в тях. Много от тези растения са известни с различни имена, така че като собственик на домашен любимец е добре да се запознаете с тях!
Лилии
Семейство лилии е доста голямо, но сред тях има такива, които са токсични за кучета и котки.
Лилията от вида Спатифилум е токсично растение за кучета и котки, докато Лилиум Stargazer и Великденските лилии са токсични само за котките.
При отравянето с някое от тези растения симптомите са: обилно повръщане и раздразнено гърло.

Алое Вера
Алое Вера е много възхвалявано растение заради чудните му лечебни свойства за кожата. При кучетата обаче не е така! Гелът, който се съдържа в растението, не е опасен, но останалите части на растението могат да засегнат храносмилателната система на вашето куче.
Бръшлян
Всички сме чували за отровния бръшлян, но дори и обикновения може да навреди на кучето ви. То може да развие тежък обрив, както и проблеми с дишането.
Дърво на живота
Макар да се нарича дърво на живота, не забравяйте че трябва да стои далеч от кучето и котката. Не се знае точно какъв вид са токсините в него, но поглъщането му води до повръщане при кучето, нарушена координация, забавен сърдечен ритъм и депресия.

Дифенбахия

Дифенбахията е известна и с името Тъпа тръстика или Тропически сняг и е отровно растение както за кучета, така и за котки. Вредните токсини на това растение могат да доведат до изгаряне и подуване на езика, както и затруднено преглъщане, повръщане и повишено слюноотделяне.

Слонско ухо

Този колоритен растителен вид се среща и под имената: Malanga, Via Sori, Pai, Taro, Cape и Аре. Токсините съдържащи се в него са подобни на тези в Дифенбахията, поради което реакциите са почти еднакви.

Дяволски бръшлян

Токсините в него са опасни и за кучета и за котки. Причинява повръщане, подуване на езика и повишено слюноотделяне.

Сагова палма

Това растение има много красив екзотичен вид, но може да създаде сериозни проблеми на вашето куче. Поглъщането на която и да е част от растението води до тежка диария при кучето, повръщане и дори чернодробна недостатъчност.

Циклама

Това цъфтящо растение озарява всяка стая, но е отровно за кучета и котки. При поглъщане може да доведе до повишено слюноотделяне, диария, повръщане, абнормален сърдечен ритъм и гърчове при кучето.

Източник: Езине

Още новини
Домашни средства против кашлица

Домашни средства против кашлица

Домашни средства против кашлица – по-добри от лекарствата. Много хора се борят с кашлица и настинки през студените месеци. Чаша мляко с кромид лук винаги могат да бъдат много по-ефективни от лекарствата от аптеката – особено когато става въпрос за началото на...

повече информация
Осъдени души на Димитър Димов

Осъдени души на Димитър Димов

Осъдени души на Димитър Димов е един от най-запомнящите се български романи. Той е издаден през 1945 г. Получава държавна награда, преведен е на сърбохърватски, унгарски и полски език и е екранизиран. Случайно запознанство с представител на Йезуитския орден в Испания...

повече информация
Без майчина ласка и любов

Без майчина ласка и любов

Без майчина ласка и любов се живее трудно и тъжно. Това е историята на едно момиче, което израсна без майчина ласка и любов. Моята история. Най-лошият период в живота ми започна след развода на родителите ми. По онова време бях едва на шест години, но се наложи...

повече информация
33 здравословни навика

33 здравословни навика

33 здравословни навика, които ще внесат положително промяна в начина ви на живот. Когато решите да спазвате диета, започвате да спазвате правила. В един момент обявявате начинанието за „провал“. Причините за това може да са много – от твърде строг режим до липса на...

повече информация
Advertisements
Стефан Ватев ликвидира холерата

Стефан Ватев ликвидира холерата

Стефан Ватев ликвидира холерата преди 110 години. 84 години от обявяването на акад. Стефан Ватев за почетен гражданин на Ловеч се навръшват утре. Днес малцина си спомнят, че той е педиатърът, спрял настъпването на холерата в България преди 110 години – през 1910...

повече информация
Съпругата се срещна с любовницата

Съпругата се срещна с любовницата

Съпругата се срещна с любовницата, защото имаха какво да си кажат. Ще ви разкажа за една странна среща – между съпругата и любовницата на един мъж. Знам всичко отлично, защото присъствах. Аз бях съпругата! Всичко започна така – беше осем часа сутринта, когато съпругът...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.