Стайните растения
Дата на публикуване: 16.09.2020
стайните растения

Стайните растения определено могат да вдъхнат живот и красота на всеки дом, но за съжаление някои видове са много опасни за вашите домашни любимци. Следният списък включва растения, които са отровни за кучетата поради токсичните вещества, които се съдържат в тях. Много от тези растения са известни с различни имена, така че като собственик на домашен любимец е добре да се запознаете с тях!
Лилии
Семейство лилии е доста голямо, но сред тях има такива, които са токсични за кучета и котки.
Лилията от вида Спатифилум е токсично растение за кучета и котки, докато Лилиум Stargazer и Великденските лилии са токсични само за котките.
При отравянето с някое от тези растения симптомите са: обилно повръщане и раздразнено гърло.

Алое Вера
Алое Вера е много възхвалявано растение заради чудните му лечебни свойства за кожата. При кучетата обаче не е така! Гелът, който се съдържа в растението, не е опасен, но останалите части на растението могат да засегнат храносмилателната система на вашето куче.
Бръшлян
Всички сме чували за отровния бръшлян, но дори и обикновения може да навреди на кучето ви. То може да развие тежък обрив, както и проблеми с дишането.
Дърво на живота
Макар да се нарича дърво на живота, не забравяйте че трябва да стои далеч от кучето и котката. Не се знае точно какъв вид са токсините в него, но поглъщането му води до повръщане при кучето, нарушена координация, забавен сърдечен ритъм и депресия.

Дифенбахия

Дифенбахията е известна и с името Тъпа тръстика или Тропически сняг и е отровно растение както за кучета, така и за котки. Вредните токсини на това растение могат да доведат до изгаряне и подуване на езика, както и затруднено преглъщане, повръщане и повишено слюноотделяне.

Слонско ухо

Този колоритен растителен вид се среща и под имената: Malanga, Via Sori, Pai, Taro, Cape и Аре. Токсините съдържащи се в него са подобни на тези в Дифенбахията, поради което реакциите са почти еднакви.

Дяволски бръшлян

Токсините в него са опасни и за кучета и за котки. Причинява повръщане, подуване на езика и повишено слюноотделяне.

Сагова палма

Това растение има много красив екзотичен вид, но може да създаде сериозни проблеми на вашето куче. Поглъщането на която и да е част от растението води до тежка диария при кучето, повръщане и дори чернодробна недостатъчност.

Циклама

Това цъфтящо растение озарява всяка стая, но е отровно за кучета и котки. При поглъщане може да доведе до повишено слюноотделяне, диария, повръщане, абнормален сърдечен ритъм и гърчове при кучето.

Източник: Езине

Още новини
Стягане на шия и лице

Стягане на шия и лице

Стягане на шия и лице напълно безплатно. Звучи добре, нали? Според статистика, публикувана от Международното дружество по естетична и пластична хирургия, през 2017 г. 17 милиона жени са използвали ботокс, за да коригират увисналата кожа на лицето и шията си. Макар...

повече информация
Промяната не я обичат някои зодии

Промяната не я обичат някои зодии

Промяната е нещо, което е наложително. Но не всички зодии я харесват. Има хора, които никак не обичат промяната. Една от причините за това може да се крие в зодиакалния знак. Желанието и нуждата от промяна също са част от характеристиките, които се определят от...

повече информация
Райската ябълка може да вреди

Райската ябълка може да вреди

Райската ябълка. Този екзотичен плод произхожда от Китай и Япония. Ботаническото му наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В днешно време някои хора рискуват сериозно, като консумират райска ябълка. Специалисти в областта на...

повече информация
Почистване на дома без химия

Почистване на дома без химия

Почистване на дома ви може да стане лесно и приятно – без скъпи препарати и химикали. Да започнем с банята: ако в нея са се появили петна от ръжда по облицовъчните плочки, то направете си разтвор от винен оцет (слаба киселина) и сода за хляб (слаба основа). Изсипете...

повече информация
Advertisements
Грешките на младостта

Грешките на младостта

Грешките на младостта не могат да се поправят лесно. Сега, от позицията на възрастта, разбирам грешките на младостта, които направих. Но няма как да върна назад колелото и да започна отново. А можех да бъда щастлива. Продължавам да съжалявам, че направих този избор,...

повече информация
Предателство от 5 зодии

Предателство от 5 зодии

Предателство е нещо неприятно. Има хора, на които каквото и да разкажете, може да бъдете уверени, че тайната ви ще умре с тях и те наистина ще я занесат до гроба. Как обаче да разберете на кого може да се доверите и кой чака просто да ви забие нож в гърба колко волно,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.