Стопаните на котки живеят по-дълго
Дата на публикуване: 28.10.2019
стопаните на котки

Стопаните на котки живеят по-дълго

Стопаните на котки са щастливци, защото животът им е по-дълъг. Изследванията показват, че котките могат да направят живота ни по-дълъг и по-щастлив.
1. Благополучие
Според австралийски изследвания, стопаните на котки психологически са по-здрави от хората, които нямат домашни любимци. В анкетите те потвърдили, че се чувстват по-щастливи, уверени в себе си и по-алко нервни, както и спят по-добре, по-бързо се съсредоточават и по-добре се справят с проблемите в живота.
Появата на котка може да е благоприятна и за нашите деца. Оказало се, че децата, които имат силна връзка със своите котки, са по-успешни в живота. Колкото по-привързани са един към друг, толкова повече се чувствали здрави, енергични, внимателни, по-млко тъгували и по-рядко се чувствали самотни.

2. Стрес
Топлата котка върху коленете, “месеща тесто” с лапи върху бедрата ни, са една от най-добрите форми за намаляване на стреса.
Защо котките успокояват така? Котките няма да ни съдят за нашите лоши навици или да се сърдят, когато сме разстроени.
Както обясняват учените от Цюрихския университет К. Щабах и Д. Тернер, котките не са просот милички същества, зависещи от нас. По-скоро ние зависим от тях, получавайки утеха.
Котките не са обременени с житейските грижи, намирайки се до нас, показват, че всичките ни грижи са малко, а тревогите – излишни.

3. Отношения

Изследванията показват, че стопаните на котки са по-социално адаптирани, доверяват се повече и обичат повече от хората, които нямат домашни животни.

Дори хората, кито гледат клипове с котки, усещат по-голяма подкрепа от другите, които не са фенове на опашатите създания.

“Положителните емоции към кучетата или котките пораждат положителни чувства към хората и обратно” – пишат представителите на университета в Източен Кентъки Р. Перин и Х. Озбърн.

4. Здраве

В продължение на 13 години били изследвани повече от 4400 души и било изяснено, че стопаните на котки умират по-рядко от инфаркт. При равни условия и рискове сред стопаните на котки има по-малко смъртни случаи от сърдечна недостатъчност , отколкото при самотните хора.

Учените от Университета на Пенсилвания са изследвали десетки хора, които току-що си били вззели котка. Те ги следели в продължение на 10 месеца и стигнали до заключението, че за един месец:

– оплакванията за здравето им намалели;
– главоболието намаляло;
– болките в гърба спрели;
– настинките се появяват по-рядко и възстановяването идва по-бързо.

Източник: Уебмястото

Още новини
Завист и омраза за тази зодия

Завист и омраза за тази зодия

Завист и омраза по една единствена зодия. Може би се досетихте, че става дума именно за зодия Скорпион. Ето и причините защо това много одумван астрологичен знак: Скорпионите винаги имат собствено мнение. Това са хора, които не обичат да се съобразяват с никого. Те...

повече информация
Рождените дни и празнуването им

Рождените дни и празнуването им

Рождените дни са важно празненство за всички ни, не само като деца. Въпреки това, някои рождени дни, според общоприетото схващане, са опасни за празнуване. Всички сме чували, че не трябва да празнуваме 40-тата си годишнина, но има още няколко рождени дни, чието...

повече информация
3 храни за дълъг живот

3 храни за дълъг живот

3 храни могат да направят животът ви по-дълъг. През целия си живот дядо ми живееше в селото, гледаше фермата, говедата и зеленчуковата градина. Рядко беше в магазина и често купуваше не храна, а кибритени клечки и домакински съдове. Всички продукти той ядеше само от...

повече информация
Клиентът няма право

Клиентът няма право

Клиентът няма право в някои случаи. Който е учил търговия или пък работи в този сектор добре знае, че клиентът винаги има право. Да, той трябва да получи най-доброто обслужване, но също така би трябвало и да знае на какво има право и на какво не. Обслужващият персонал...

повече информация
Advertisements
Историкът Стефан Влахо-Мицов

Историкът Стефан Влахо-Мицов

Историкът Стефан Влахо-Мицов с интересни констатации. За нова Балканска война с участието на Русия в защита на Македония призовава в новата си книга "Македонският феникс между унищожението и самоунищожението“ историкът Стефан Влахо-Мицов. Книгата излиза преди дни на...

повече информация
Мария Игнатова без работа

Мария Игнатова без работа

Мария Игнатова ще трябва да се изявява в ново поприще. Скоротечно приключва кариерата на Мария Игнатова като водеща на Папараци, пише HotArena. До броени дни блондинката, която година и половина стоя извън телевизионните студиа след свалянето на „Господари на ефира“,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.