Стопаните на котки живеят по-дълго
Дата на публикуване: 28.10.2019
стопаните на котки

Стопаните на котки живеят по-дълго

Стопаните на котки са щастливци, защото животът им е по-дълъг. Изследванията показват, че котките могат да направят живота ни по-дълъг и по-щастлив.
1. Благополучие
Според австралийски изследвания, стопаните на котки психологически са по-здрави от хората, които нямат домашни любимци. В анкетите те потвърдили, че се чувстват по-щастливи, уверени в себе си и по-алко нервни, както и спят по-добре, по-бързо се съсредоточават и по-добре се справят с проблемите в живота.
Появата на котка може да е благоприятна и за нашите деца. Оказало се, че децата, които имат силна връзка със своите котки, са по-успешни в живота. Колкото по-привързани са един към друг, толкова повече се чувствали здрави, енергични, внимателни, по-млко тъгували и по-рядко се чувствали самотни.

2. Стрес
Топлата котка върху коленете, “месеща тесто” с лапи върху бедрата ни, са една от най-добрите форми за намаляване на стреса.
Защо котките успокояват така? Котките няма да ни съдят за нашите лоши навици или да се сърдят, когато сме разстроени.
Както обясняват учените от Цюрихския университет К. Щабах и Д. Тернер, котките не са просот милички същества, зависещи от нас. По-скоро ние зависим от тях, получавайки утеха.
Котките не са обременени с житейските грижи, намирайки се до нас, показват, че всичките ни грижи са малко, а тревогите – излишни.

3. Отношения

Изследванията показват, че стопаните на котки са по-социално адаптирани, доверяват се повече и обичат повече от хората, които нямат домашни животни.

Дори хората, кито гледат клипове с котки, усещат по-голяма подкрепа от другите, които не са фенове на опашатите създания.

“Положителните емоции към кучетата или котките пораждат положителни чувства към хората и обратно” – пишат представителите на университета в Източен Кентъки Р. Перин и Х. Озбърн.

4. Здраве

В продължение на 13 години били изследвани повече от 4400 души и било изяснено, че стопаните на котки умират по-рядко от инфаркт. При равни условия и рискове сред стопаните на котки има по-малко смъртни случаи от сърдечна недостатъчност , отколкото при самотните хора.

Учените от Университета на Пенсилвания са изследвали десетки хора, които току-що си били вззели котка. Те ги следели в продължение на 10 месеца и стигнали до заключението, че за един месец:

– оплакванията за здравето им намалели;
– главоболието намаляло;
– болките в гърба спрели;
– настинките се появяват по-рядко и възстановяването идва по-бързо.

Източник: Уебмястото

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.