Стопаните на котки живеят по-дълго
Дата на публикуване: 28.10.2019
стопаните на котки

Стопаните на котки живеят по-дълго

Стопаните на котки са щастливци, защото животът им е по-дълъг. Изследванията показват, че котките могат да направят живота ни по-дълъг и по-щастлив.
1. Благополучие
Според австралийски изследвания, стопаните на котки психологически са по-здрави от хората, които нямат домашни любимци. В анкетите те потвърдили, че се чувстват по-щастливи, уверени в себе си и по-алко нервни, както и спят по-добре, по-бързо се съсредоточават и по-добре се справят с проблемите в живота.
Появата на котка може да е благоприятна и за нашите деца. Оказало се, че децата, които имат силна връзка със своите котки, са по-успешни в живота. Колкото по-привързани са един към друг, толкова повече се чувствали здрави, енергични, внимателни, по-млко тъгували и по-рядко се чувствали самотни.

2. Стрес
Топлата котка върху коленете, “месеща тесто” с лапи върху бедрата ни, са една от най-добрите форми за намаляване на стреса.
Защо котките успокояват така? Котките няма да ни съдят за нашите лоши навици или да се сърдят, когато сме разстроени.
Както обясняват учените от Цюрихския университет К. Щабах и Д. Тернер, котките не са просот милички същества, зависещи от нас. По-скоро ние зависим от тях, получавайки утеха.
Котките не са обременени с житейските грижи, намирайки се до нас, показват, че всичките ни грижи са малко, а тревогите – излишни.

3. Отношения

Изследванията показват, че стопаните на котки са по-социално адаптирани, доверяват се повече и обичат повече от хората, които нямат домашни животни.

Дори хората, кито гледат клипове с котки, усещат по-голяма подкрепа от другите, които не са фенове на опашатите създания.

“Положителните емоции към кучетата или котките пораждат положителни чувства към хората и обратно” – пишат представителите на университета в Източен Кентъки Р. Перин и Х. Озбърн.

4. Здраве

В продължение на 13 години били изследвани повече от 4400 души и било изяснено, че стопаните на котки умират по-рядко от инфаркт. При равни условия и рискове сред стопаните на котки има по-малко смъртни случаи от сърдечна недостатъчност , отколкото при самотните хора.

Учените от Университета на Пенсилвания са изследвали десетки хора, които току-що си били вззели котка. Те ги следели в продължение на 10 месеца и стигнали до заключението, че за един месец:

– оплакванията за здравето им намалели;
– главоболието намаляло;
– болките в гърба спрели;
– настинките се появяват по-рядко и възстановяването идва по-бързо.

Източник: Уебмястото

Още новини
Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова е магнетична не само на сцената и малкия екран, оказва се, че е и сладкодумна разказвачка. Познаваме я от знаковите роли в някои от най-популярните български филми и сериали през последните години - "Под прикритие", "Дървото на живота",...

повече информация
Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия или последния ден преди локдауна. Лора Петрова живее във Виена от 6 години. В своя публикация във Фейсбук младата дама коментира последиците от COVID ограниченията, въведени през последните дни в Австрия. Тя описва в детайли огромния хаос в...

повече информация
Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата разбуни духовете в социалните мрежи. В социалната мрежа е публикувано отворено писмо на мъж от Павликени, изписал трите си имена и пълен адрес по местоживеене, което той е изпратил до СЕМ и до продуцентите на предаването ФЕРМАТА, предаде...

повече информация
Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021 ви вещае страхотен коледен месе. Започваме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп декември 2021 през декември мислите и чувствата, натрупани през годината, ще изплуват, поради което Овенът може да изпита силно главоболие или...

повече информация
Advertisements
Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета! Почти нищо не знаем за нея – Христина Хранова Ценкова, както и за родното й село Клисура, заличено от земите на Софийска област още през ужасите на многовековното османско робство. Семейството й, побягнало от робските безчинства в...

повече информация
Изборното хоро през соца

Изборното хоро през соца

Изборното хоро е запазена марка на Тодор Живков. По негово време гласът на народа задължително се увенчаваше с танца на радостта. След пускане на бюлетината Живков повеждаше хоро пред избирателната секция. То беше Дайчовото – любимото на Първия. В спомените си Цола...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.