Стопаните на котки живеят по-дълго
Дата на публикуване: 28.10.2019
стопаните на котки

Стопаните на котки живеят по-дълго

Стопаните на котки са щастливци, защото животът им е по-дълъг. Изследванията показват, че котките могат да направят живота ни по-дълъг и по-щастлив.
1. Благополучие
Според австралийски изследвания, стопаните на котки психологически са по-здрави от хората, които нямат домашни любимци. В анкетите те потвърдили, че се чувстват по-щастливи, уверени в себе си и по-алко нервни, както и спят по-добре, по-бързо се съсредоточават и по-добре се справят с проблемите в живота.
Появата на котка може да е благоприятна и за нашите деца. Оказало се, че децата, които имат силна връзка със своите котки, са по-успешни в живота. Колкото по-привързани са един към друг, толкова повече се чувствали здрави, енергични, внимателни, по-млко тъгували и по-рядко се чувствали самотни.

2. Стрес
Топлата котка върху коленете, “месеща тесто” с лапи върху бедрата ни, са една от най-добрите форми за намаляване на стреса.
Защо котките успокояват така? Котките няма да ни съдят за нашите лоши навици или да се сърдят, когато сме разстроени.
Както обясняват учените от Цюрихския университет К. Щабах и Д. Тернер, котките не са просот милички същества, зависещи от нас. По-скоро ние зависим от тях, получавайки утеха.
Котките не са обременени с житейските грижи, намирайки се до нас, показват, че всичките ни грижи са малко, а тревогите – излишни.

3. Отношения

Изследванията показват, че стопаните на котки са по-социално адаптирани, доверяват се повече и обичат повече от хората, които нямат домашни животни.

Дори хората, кито гледат клипове с котки, усещат по-голяма подкрепа от другите, които не са фенове на опашатите създания.

“Положителните емоции към кучетата или котките пораждат положителни чувства към хората и обратно” – пишат представителите на университета в Източен Кентъки Р. Перин и Х. Озбърн.

4. Здраве

В продължение на 13 години били изследвани повече от 4400 души и било изяснено, че стопаните на котки умират по-рядко от инфаркт. При равни условия и рискове сред стопаните на котки има по-малко смъртни случаи от сърдечна недостатъчност , отколкото при самотните хора.

Учените от Университета на Пенсилвания са изследвали десетки хора, които току-що си били вззели котка. Те ги следели в продължение на 10 месеца и стигнали до заключението, че за един месец:

– оплакванията за здравето им намалели;
– главоболието намаляло;
– болките в гърба спрели;
– настинките се появяват по-рядко и възстановяването идва по-бързо.

Източник: Уебмястото

Още новини
Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира. В редиците на пенсионерите вече е обичаната говорителка на БНТ Радина Червенова. През февруари тя става на 63 години и вече навършва необходимата възраст за пенсия. Радина подала документи и изчаквала да разбере какъв ще е размерът на...

повече информация
Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син върна щастието ни ни даде криле. Така започва нашият покъртителен разказ. Да загубиш дете е една от най-жестоките трагедии, които могат да застигнат някой родител. Опустошението е пълно, мъката безкрайна, а пътят обратно към нормалния живот...

повече информация
Димитринка от Чикаго

Димитринка от Чикаго

Димитринка, или както всички я знаят, Дида, прави букети от сапун. Това е хобито й, на което с удоволствие се отдава, когато не пътува. Защото тя често е на път, това е работата й – шофьор е на тир – и кръстосва пътищата на Америка. Дида е от Добрич, но от години...

повече информация
Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков. Hяĸoи мoжe би cи cпoмнят ĸaĸвo бe ĸaзaл бившият Πъpви в дъpжaвaтa Toдop Живĸoв, мaлĸo пpeди ĸoнчинaтa cи. „Дa мe пoгpeбaт c лицeтo нaдoлy, чe eдин дeн, ĸaтo paзбepeтe ĸoй ĸaĸвo пpичинявa нa дъpжaвaтa, зaдниĸa щe ми цeлyвaтe“ – дaли...

повече информация
Advertisements
Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца? Имаше ги, но се криеха доста старателно. Едно време при соца сред учениците имаше ред и дисциплина, както и уважение към учителите. Залягахме над уроците и спазвахме добро поведение, защото иначе следваха наказания. Ето как изглеждаше...

повече информация
Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева с грозни думи. Шоубизнесът съвсем не е само слава и блясък, той често е по-безскрупулен и жесток дори и от живота, многократно набеждаван за безмилостен и нечестен. Истината е, че развлекателната индустрия обикновено "оголва острите си зъби"...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.