Сусамов тахан е полезен за стомаха
Дата на публикуване: 29.10.2019
сусамов тахан

Сусамов тахан е полезен за стомаха

Сусамов тахан е много полезен за стомашно-чревният тракт. Източни Родопи и по-специално Ивайловград привличат своите гости не само с приказната си природа, но и с едно друго изкушение – тахан. Тук, може да наблюдавате целият процес на производство на тахан.
Сусамовият тахан се получава чрез смилането на семената на едноименното растение сусам. Признат е от медицината, като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 лъжици е отлични средство за профилактика при язва и гастрит. Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено е подходящ за прием от деца за укрепване на организма, при хора с тежки физически натоварвания, както и за жени в напреднала възраст. Тахана е отлична закуска за хора от всяка възраст, които търсят здравословен начин на живот.

Какво съдържа:
·високо качествени мазнини;
·незаменими аминокиселини;
·витамини – Е (който е силен антиоксидант)
·микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий, калций.
Изключително богат на витамини (B1,B2,B6) и калции, почти 5-пъти повече от кравето мляко. В него има незаменими аминокиселини, както и други ценни микроелемнти – силиций, фосфор, мед, магнезий.
Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове, сусамовия тахан не отстъпва по нищо на зехтина.

Рецепти с тахан

Шоколад – Смесвате тахан с мед в съотношение 2:1. Ако имате проблем с гастрит, колит или язвя, препоръчително е да го поемате сутрин на гладно. Ако нямате проблеми, а просто се храните здравословно, това е вкусна закуска. Може да се намаже на филийки подобно на шоколад, но с тази разлика, че ще приемате здравословна храна. Вкусът е….уникален.

Попара – Няколко препечени филийки се правят на хапки и се поставят в купичка, към нея се добавя 1 супена лъжица масло, 2 супени лъжици тахан, сирене и накрая се добавя топъл чай. Тази закуска е в състояние да ви държи сити в дълъг период от време, тъй като сусамът има високо съдържание на въглехидрати.
100 гр. Сусамов тахан снабдява организма с 30 гр. белтъчини, 60 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати, 4 гр. влакнини, 2,5 оксалати.
Със сусама е свързана арабската приказка “Али Баба и 40-те разбойници”. Беднякът Али Баба случайно чува тайното заклинание, с което разбойниците отварят и затварят пещерата със съкровищата си. На арабски тайната дума била simsim (сусам). Така че заклинанието звучало: “Сусам, отвори се!”

Източник: Бгнау

Още новини
Металокерамика срещу цирконий

Металокерамика срещу цирконий

За да може да направим избор трябва да се запознаем с малко повече информация. Какво е металокерамиката ? Това е метална конструкция, в повечето случаи съдържа никел, който е силен алерген. Той в повечето случай води до възпаление на венеца и лош дъх. Върху металната...

повече информация
Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021 ви вещае приятна седмица, в която не трябва да действате прибързано. Не е лошо да обръщате повече внимание на семейството и хората, на които държите. В дома Ви ескалира необходимост от някой промени, в оптимален случай- това са...

повече информация
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние е трудна за поддържане. Много хора са на мнение, че връзките от разстояние никога не се получават, защото накрая всичко става твърде сложно. Да, връзките от разстояние могат да бъдат сложни, но ако решите да вложите повече усилия, ще видите, че си...

повече информация
Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии с 4 според астролозите. С*ксът и любовта вървят ръка за ръка. Е, не във всеки случай, но е по-добре когато това е така. Но замисляли ли сте се защо някои хора са верни на половинките си до гроб, а други кръшкат при първа възможност? Е, според...

повече информация
Advertisements
Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си. Чуя ли някой да казва, че животът е само един и има право да си го живее, както си иска, ми прилошава. Защото имам дъщеря, която е същата стока. Не е моя родна, но съм я отгледала и затова ме е срам, че съм принудена да прикривам мръсотиите й....

повече информация
Плесента и мухълът

Плесента и мухълът

Плесента и мухълът са неразделна част от природната среда. На открито, плесените и мухълът играят много важна роля в природата, за да разграждат органичната материя, като падналите листа и мъртвите дървета, но на закрито, мухълът трябва да се избягва. Той се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.