Сусамов тахан е полезен за стомаха
Дата на публикуване: 29.10.2019
сусамов тахан

Сусамов тахан е полезен за стомаха

Сусамов тахан е много полезен за стомашно-чревният тракт. Източни Родопи и по-специално Ивайловград привличат своите гости не само с приказната си природа, но и с едно друго изкушение – тахан. Тук, може да наблюдавате целият процес на производство на тахан.
Сусамовият тахан се получава чрез смилането на семената на едноименното растение сусам. Признат е от медицината, като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 лъжици е отлични средство за профилактика при язва и гастрит. Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено е подходящ за прием от деца за укрепване на организма, при хора с тежки физически натоварвания, както и за жени в напреднала възраст. Тахана е отлична закуска за хора от всяка възраст, които търсят здравословен начин на живот.

Какво съдържа:
·високо качествени мазнини;
·незаменими аминокиселини;
·витамини – Е (който е силен антиоксидант)
·микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий, калций.
Изключително богат на витамини (B1,B2,B6) и калции, почти 5-пъти повече от кравето мляко. В него има незаменими аминокиселини, както и други ценни микроелемнти – силиций, фосфор, мед, магнезий.
Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове, сусамовия тахан не отстъпва по нищо на зехтина.

Рецепти с тахан

Шоколад – Смесвате тахан с мед в съотношение 2:1. Ако имате проблем с гастрит, колит или язвя, препоръчително е да го поемате сутрин на гладно. Ако нямате проблеми, а просто се храните здравословно, това е вкусна закуска. Може да се намаже на филийки подобно на шоколад, но с тази разлика, че ще приемате здравословна храна. Вкусът е….уникален.

Попара – Няколко препечени филийки се правят на хапки и се поставят в купичка, към нея се добавя 1 супена лъжица масло, 2 супени лъжици тахан, сирене и накрая се добавя топъл чай. Тази закуска е в състояние да ви държи сити в дълъг период от време, тъй като сусамът има високо съдържание на въглехидрати.
100 гр. Сусамов тахан снабдява организма с 30 гр. белтъчини, 60 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати, 4 гр. влакнини, 2,5 оксалати.
Със сусама е свързана арабската приказка “Али Баба и 40-те разбойници”. Беднякът Али Баба случайно чува тайното заклинание, с което разбойниците отварят и затварят пещерата със съкровищата си. На арабски тайната дума била simsim (сусам). Така че заклинанието звучало: “Сусам, отвори се!”

Източник: Бгнау

Още новини
Маргарита Паскалева с прогноза

Маргарита Паскалева с прогноза

Маргарита Паскалева има 24 години опит в астрологията. От 10 години е член на Българска астрологична асоциацията. Към момента е и преподавател по астрология към асоциацията. В текущото интервю Паскалева говори за затъмненията и ретроградните планети през годината и за...

повече информация
Съпругата на Гунди

Съпругата на Гунди

Съпругата на Гунди съобщи, че българският футболист не си е отишъл богат. Мартин Питърс от Уест хям опитал да си смени фланелката с Гунди след гола му на „Уембли“, но там някой от нашата делегация го отпратил и му дават от резервния екип. Фланелката на Георги е стояла...

повече информация
Нейко Решовски получава инфаркт

Нейко Решовски получава инфаркт

Нейко Решовски е учител по български език и литература в професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Той е само на 49 години, но вече можеше да не е между живите, защото точно по Коледа получава инфаркт. Има обаче една малка подробност – по...

повече информация
Орлин Горанов с извинение

Орлин Горанов с извинение

Орлин Горанов с извинение за гафа, който сътвори в предаването си. Водещият на „Последният печели“ Орлин Горанов поднесе официално извинения както от свое име, така и от това на екипа на тв предаването, след като по-рано днес беше обвинен в реч на омразата и цитиране...

повече информация
Advertisements
Месечен хороскоп март 2021

Месечен хороскоп март 2021

Месечен хороскоп март 2021 ви вещае месец, изпълнен с нови преживявания. Бъдете оптимисти, нещата ще се оправят с всеки изминал ден. Стартираме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп март 2021 през март Овенът ще бъде силно повлиян от силата на Венера. Ще имате...

повече информация
Не ядосвайте тези зодии

Не ядосвайте тези зодии

Не ядосвайте тези зодии, защото гневът им ще се стовари върху вас с всичка сила. Всички знаем, че има хора, които не умеят да контролират гнева си. Не само това – в повечето случаи те са способни да избухнат и от най-малкото нещо. Мнозина смятат, че за това колко...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.