Сусамов тахан е полезен за стомаха
Дата на публикуване: 29.10.2019
сусамов тахан

Сусамов тахан е полезен за стомаха

Сусамов тахан е много полезен за стомашно-чревният тракт. Източни Родопи и по-специално Ивайловград привличат своите гости не само с приказната си природа, но и с едно друго изкушение – тахан. Тук, може да наблюдавате целият процес на производство на тахан.
Сусамовият тахан се получава чрез смилането на семената на едноименното растение сусам. Признат е от медицината, като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 лъжици е отлични средство за профилактика при язва и гастрит. Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено е подходящ за прием от деца за укрепване на организма, при хора с тежки физически натоварвания, както и за жени в напреднала възраст. Тахана е отлична закуска за хора от всяка възраст, които търсят здравословен начин на живот.

Какво съдържа:
·високо качествени мазнини;
·незаменими аминокиселини;
·витамини – Е (който е силен антиоксидант)
·микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий, калций.
Изключително богат на витамини (B1,B2,B6) и калции, почти 5-пъти повече от кравето мляко. В него има незаменими аминокиселини, както и други ценни микроелемнти – силиций, фосфор, мед, магнезий.
Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове, сусамовия тахан не отстъпва по нищо на зехтина.

Рецепти с тахан

Шоколад – Смесвате тахан с мед в съотношение 2:1. Ако имате проблем с гастрит, колит или язвя, препоръчително е да го поемате сутрин на гладно. Ако нямате проблеми, а просто се храните здравословно, това е вкусна закуска. Може да се намаже на филийки подобно на шоколад, но с тази разлика, че ще приемате здравословна храна. Вкусът е….уникален.

Попара – Няколко препечени филийки се правят на хапки и се поставят в купичка, към нея се добавя 1 супена лъжица масло, 2 супени лъжици тахан, сирене и накрая се добавя топъл чай. Тази закуска е в състояние да ви държи сити в дълъг период от време, тъй като сусамът има високо съдържание на въглехидрати.
100 гр. Сусамов тахан снабдява организма с 30 гр. белтъчини, 60 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати, 4 гр. влакнини, 2,5 оксалати.
Със сусама е свързана арабската приказка “Али Баба и 40-те разбойници”. Беднякът Али Баба случайно чува тайното заклинание, с което разбойниците отварят и затварят пещерата със съкровищата си. На арабски тайната дума била simsim (сусам). Така че заклинанието звучало: “Сусам, отвори се!”

Източник: Бгнау

Още новини
Ленено семе с мляко и мед

Ленено семе с мляко и мед

Ленено семе с мляко и мед е страхотно средство за махане на токсини и сваляне на лошия холестерол. Основното предимство на ленените семена е високото съдържание на ненаситени мастни киселини омега-3 (2 пъти повече, отколкото в рибеното масло) и лигнани – фитохормони,...

повече информация
Идеална двойка за пред хората

Идеална двойка за пред хората

Идеална двойка за пред хората, но съвсем друга у дома. Случвало ли ви се да мислите дадени хора за идеалната двойка, а истината да е коренно различна? С Нина и Тони се познаваме отдавна, макар че те са доста по-възрастни от мен, и винаги съм си мислела, че са от...

повече информация
Гаданията на старите българи

Гаданията на старите българи

Гаданията на старите българи. Има дни, в които са добри да се родиш и такива, които не са са предпочитане, според старите българи. Предшествениците ни са твърдели, че това в кой ден от понеделник до неделя се роди едно дете, е знак за това как ще протече целият му...

повече информация
Безусловно обичащите зодии

Безусловно обичащите зодии

Безусловно обичащите зодии са няколко. За някои хора любовта е пропаст – скочат ли веднъж в нея, връщане назад няма. Те обичат сляпо своя партньор и го приемат такъв, какъвто е – с неговите недостатъци, емоции, настроения и дори най-тъмни тайни. Това е едновременно...

повече информация
Advertisements
Последиците от коронавируса

Последиците от коронавируса

Последиците от коронавируса могат да бъдат доста неприятни. Все повече се знае за коронавируса, тъй като учените провеждат повече изследвания върху него. След първата вълна, която бе през пролетта, има процент на хора, които са се излекували, но които все още не могат...

повече информация
Юмрукът разкрива характера

Юмрукът разкрива характера

Юмрукът разкрива характера на човек - избери и виж. Частите от тялото показват много за нашата личност и пътя, по който сме преминали. Най-характерни за нас са ръцете. Много хора гледат на ръце и разбират голямо количество информация по линиите на дланите. Оказва се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.