Сутрешната тревожност
Дата на публикуване: 19.11.2020
сутрешната тревожност

Сутрешната тревожност се среща при много хора. Когато негативните мисли ви нападнат веднага щом отворите очи, това може да е признак на сутрешна тревожност.
Признаци и симптоми на сутрешна тревожност
В един идеален свят вие ще се събудите свежи и готови за предстоящия ден. Но какво ще стане, ако се събудите, обзети от притеснение и умът ви започне да пише сценарий, за това как денят ви ще протече ужасно?
Сутрешното безпокойство е генерализирано тревожно разстройство. Но след като разберете защо се случва, има методи и лечения, които можете да опитате, за да предотвратите тези натрапчиви чувства на панически страх и тревога.
Когато имате генерализирано тревожно разстройство, вие се притеснявате повече отколкото е нужно, или предполагате най-лошото, дори когато няма никаква признаци за това.

Допълнителните симптоми на сутрешна тревожност включват: повишен сърдечен ритъм, учестено дишане, изпотяване, главоболие и стомашни болки.
Причини за сутрешна тревожност
Доктор Алекс Димитриу (сертифициран лекар по психиатрия) казва, че: Сутрин хормонът на стреса (кортизол) е повишен, имате учестен сърдечен ритъм и това е причината за събуждане. Но за някои хора с тревожност този естествен физиологичен процес се превръща в психически и симптомите сутрин се влошават.
Липсата на сън или късното лягане влошават сутрешното безпокойство. Обстоятелствата през деня също могат да подсилят тези симптоми.
Вашият хранителен режим също може да окаже влияние. Това, което ядете и пиете сутрин, може да се отрази на настроението ви през целия ден.

Твърде много кофеин, недостатъчен прием на течности и ниската кръвна захар също могат да предизвикат симптоми на тревожност.

Как да се справим със сутрешната тревожност?
Ако имате сутрешна тревожност, ето какво може да ви помогне да се справите с нея.

Доктор Вирджиния Рунко (специалист по поведенческа медицина на съня) препоръчва следното:

Няколко минути медитация веднага щом се събудите. Доказано е, че медитацията може да намали тревожността и да подобри сърдечно-съдовата функция при възрастни, които имат лека до умерена тревожност.

Доктор Рунко казва още, че медикаментите също са вариант, който може да помогне за облекчаване на сутрешната тревожност.

Ето и още начини за справяне със сутрешната тревожност. Тези методи няма да излекуват безпокойството, но ще премахнат някои задействащи фактори и така ще имате един по-спокоен ден.

Източник: Езине

Още новини
Месецът на раждане

Месецът на раждане

Месецът на раждане закрива характерът на човек. Много хора вярват в астрологията и в знаците от зодиака и влиянието им върху характера ни. Повечето учени и психолози са на мнението, че всъщност месецът на раждане е определящ за бъдещето и живота на даден индивид. Факт...

повече информация
Манипулаторите са от три зодии

Манипулаторите са от три зодии

Манипулаторите са най-често от три зодии. Това са зодиите, които над всичко поставят интересите си и ако нещо не е свързано с тях, не си мръдват и пръста, не създават приятелства и познанства, изобщо нища, ако няма да имат някаква полза след това. На почетното трето...

повече информация
Български доктор в Париж за Ковид19

Български доктор в Париж за Ковид19

Български доктор в Париж с интересна позиция за Ковид19. Д-р Елена Радева работи от 20 години във Франция. Завършила е медицина в България и е работила тук, после е специализирала и в Монпелие. Съпругът ѝ също е лекар във Франция. Написаното от нея разкрива непозната...

повече информация
Запознахме се в социалната мрежа

Запознахме се в социалната мрежа

Запознахме се в социалната мрежа, но нещата не се развиха по правилният начин. Знаех, че така ще стане някой ден. Беше повече от очевидно. Видях ги на неговия „статус“. Лично той беше качил снимката преди няколко дни. Въпреки че не обичам да го следя в социалните...

повече информация
Advertisements
Седмокласник спаси възрастен

Седмокласник спаси възрастен

Седмокласник спаси възрастен човек. Ученик в седми клас от Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч с бързи и адекватни действия е спасил човешки живот, съобщиха от пресцентъра на общината. Според медицинските специалисти реакциите на Николай са помогнали...

повече информация
Археолози откриха 160 ковчега

Археолози откриха 160 ковчега

Археолози откриха 160 ковчега в рамките на 3 месеца. Преди хиляди години древните египтяни са били погребвани в Сакара, древен град на мъртвите. Свещениците ги поставяли в дървени кутии, украсени с йероглифи, а саркофазите били запечатвани и погребвани в гробници,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.