Топчета по дрехите
Дата на публикуване: 03.12.2020
топчета по дрехите

Топчета по дрехите е доста досадна работа. Имате си любим вълнен пуловер и искате да му пуснете една пералня, преди да го носите. Съвсем нормално е. Но с ужас откривате, че след като сте го изпрали, той се е покрил с малки, но дразнещи топченца. Топчетата се получават поради факта, че влакната от плата стават на възли, което води до образуването на топчета. Най-често плетените тъкани са застрашени от образуването им, защото плетката е по-отпусната от останалите дрехи.
Тъкани от дълги влакна като коприна и лен образуват по-малко топчета от вълната, памука, полиестера и други синтетични конци. Когато влакната се смесват като смес от памук/полиестер, едното влакно обикновено е много по-силно от другото. По-слабото влакно има вероятност да се скъса и да се завърже до по-силното, образувайки топче.
Топчето, за съжаление, се превръща в магнит за други разхлабени конци при пране и така проблема се разпространява.

Как да предотвратим появата на топчета върху дрехите?
За дрехи, за които подозирате, че ще имат подобен проблем, използвайте нежния цикъл на пералнята. По-бавното въртене и по-краткият цикъл на пране ще предпазят дрехите ви. За някои видове тъкани като вълната е най-добре да изберете ръчното пране, което е още по-щадящо.
Преди да изперете някоя дреха, ръчно или в пералня, обърнете дрехата наобратно. Това предотвратява прекомерното износване на повърхността на плата от други дрехи, ципове и копчета.
Сортирайте правилно дрехите преди пране. Прането на деликатни дрехи заедно с дънки ще доведе до повече абразия и увреждане на повърхността на тъканите. Избягвайте да перете тъкани, произвеждащи власинки, като хавлиени кърпи, с други дрехи. Ако има скъсани влакна върху полиестерни дрехи, мъхът от хавлиена кърпа ще се прилепи плътно към повърхност образувайки топчета.

Не претоварвайте пералнята. Препълването на пералнята не оставя място за лесно движение на дрехите и причинява увреждане по повърхността им.
Пропуснете агресивните почистващи препарати и увреждащите избелващи средства, които могат да отслабят влакната на тъканите, карайки ги да се късат.
Изберете препарат за пране, който съдържа ензима целулаза. Ензимът ще помогне за разграждането на памучните топчета и за тяхното премахване.
Към цикъла на изплакване добавете омекотител. Съставките в омекотителя покриват влакната на тъканта и ги заглаждат, така че абразивността да се намали.
Избягвайте сушилнята за дрехи. Сушете плетените тъкани на въздух върху равна повърхност. Ако използвате сушилнята, отстранявайте деликатните дрехи възможно най-скоро, за да намалите износването от други тъкани.

Как да изберем дрехи, които не образуват топчета?

Въпреки че няма обещание, че даден плат никога няма да образува топчета, има някои трикове, които ще запазят дрехите ви да изглеждат като нови за по-дълго.

Избягвайте тъкани, които са смеси от влакна. Трикотажни или тъкани платове, които съчетават различни видове влакна, особено тези, които съчетават естествени и синтетични влакна, са по-склонни да образуват топчета. Проверете етикета, преди да закупите дадена дреха, за да се предпазите от този проблем.
Изберете тъкани платове пред плетива. Тъканите материи по-рядко образуват топчета от плетивата. Разбира се, всеки обичат да носи плетива, особено през студените месеци. За да не се отказвате от тях изберете модел, който е с плътна плетка, за да сте сигурни, че влакната ще останат здрави по-дълго.

Как да премахнете топчетата от дрехите?

Един от най-ефективните начини за премахване на топчета е използването на гребенче за платове или пилинг за дрехи, които отстраняват топчетата от повърхността на дрехата.

Можете също така да и внимателно да отрежете топчетата с малка, остра ножица или да обръснете повърхността на тъканта със самобръсначка. Съветваме ви обаче да сте изключително внимателни и да прецените стойността на дрехата, преди да се заемете с такава процедура, защото тя винаги крие рискове!

Източник: Розали

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.