Топчета по дрехите
Дата на публикуване: 03.12.2020
топчета по дрехите

Топчета по дрехите е доста досадна работа. Имате си любим вълнен пуловер и искате да му пуснете една пералня, преди да го носите. Съвсем нормално е. Но с ужас откривате, че след като сте го изпрали, той се е покрил с малки, но дразнещи топченца. Топчетата се получават поради факта, че влакната от плата стават на възли, което води до образуването на топчета. Най-често плетените тъкани са застрашени от образуването им, защото плетката е по-отпусната от останалите дрехи.
Тъкани от дълги влакна като коприна и лен образуват по-малко топчета от вълната, памука, полиестера и други синтетични конци. Когато влакната се смесват като смес от памук/полиестер, едното влакно обикновено е много по-силно от другото. По-слабото влакно има вероятност да се скъса и да се завърже до по-силното, образувайки топче.
Топчето, за съжаление, се превръща в магнит за други разхлабени конци при пране и така проблема се разпространява.

Как да предотвратим появата на топчета върху дрехите?
За дрехи, за които подозирате, че ще имат подобен проблем, използвайте нежния цикъл на пералнята. По-бавното въртене и по-краткият цикъл на пране ще предпазят дрехите ви. За някои видове тъкани като вълната е най-добре да изберете ръчното пране, което е още по-щадящо.
Преди да изперете някоя дреха, ръчно или в пералня, обърнете дрехата наобратно. Това предотвратява прекомерното износване на повърхността на плата от други дрехи, ципове и копчета.
Сортирайте правилно дрехите преди пране. Прането на деликатни дрехи заедно с дънки ще доведе до повече абразия и увреждане на повърхността на тъканите. Избягвайте да перете тъкани, произвеждащи власинки, като хавлиени кърпи, с други дрехи. Ако има скъсани влакна върху полиестерни дрехи, мъхът от хавлиена кърпа ще се прилепи плътно към повърхност образувайки топчета.

Не претоварвайте пералнята. Препълването на пералнята не оставя място за лесно движение на дрехите и причинява увреждане по повърхността им.
Пропуснете агресивните почистващи препарати и увреждащите избелващи средства, които могат да отслабят влакната на тъканите, карайки ги да се късат.
Изберете препарат за пране, който съдържа ензима целулаза. Ензимът ще помогне за разграждането на памучните топчета и за тяхното премахване.
Към цикъла на изплакване добавете омекотител. Съставките в омекотителя покриват влакната на тъканта и ги заглаждат, така че абразивността да се намали.
Избягвайте сушилнята за дрехи. Сушете плетените тъкани на въздух върху равна повърхност. Ако използвате сушилнята, отстранявайте деликатните дрехи възможно най-скоро, за да намалите износването от други тъкани.

Как да изберем дрехи, които не образуват топчета?

Въпреки че няма обещание, че даден плат никога няма да образува топчета, има някои трикове, които ще запазят дрехите ви да изглеждат като нови за по-дълго.

Избягвайте тъкани, които са смеси от влакна. Трикотажни или тъкани платове, които съчетават различни видове влакна, особено тези, които съчетават естествени и синтетични влакна, са по-склонни да образуват топчета. Проверете етикета, преди да закупите дадена дреха, за да се предпазите от този проблем.
Изберете тъкани платове пред плетива. Тъканите материи по-рядко образуват топчета от плетивата. Разбира се, всеки обичат да носи плетива, особено през студените месеци. За да не се отказвате от тях изберете модел, който е с плътна плетка, за да сте сигурни, че влакната ще останат здрави по-дълго.

Как да премахнете топчетата от дрехите?

Един от най-ефективните начини за премахване на топчета е използването на гребенче за платове или пилинг за дрехи, които отстраняват топчетата от повърхността на дрехата.

Можете също така да и внимателно да отрежете топчетата с малка, остра ножица или да обръснете повърхността на тъканта със самобръсначка. Съветваме ви обаче да сте изключително внимателни и да прецените стойността на дрехата, преди да се заемете с такава процедура, защото тя винаги крие рискове!

Източник: Розали

Още новини
Лили Игнатова не говори за политика

Лили Игнатова не говори за политика

Лили Игнатова е вечното златно момиче, прославило България по цял свят. Тя от години избягва медийните изяви. Прави го, защото й е омръзнало журналисти да се занимават с дребнотемия, на фона на всичко, което се случва в държавата. На кражбите, злоупотребите и...

повече информация
Ицо Хазарта изригна в мрежата

Ицо Хазарта изригна в мрежата

Ицо Хазарта изригна в социалната мрежа срещу здравния министър, Валери Симеонов и управляващите. Повод за гнева на рап изпълнителя е отношението, което те показват към българския народ. Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек. Гледам здравния...

повече информация
Зодиите, които не слушат

Зодиите, които не слушат

Зодиите, които не слушат са четири. Сред зодиакалните знаци има бунтари, които често нарушават правилата, не слушат никого, не обичат да се подчиняват и мислят само за това, което искат самите те. Ето и кои са тези зодии. Зодия Овен Не е изненада, че най-импулсивните...

повече информация
От царица станах старица

От царица станах старица

От царица станах старица. Това е истината за мен. В живота сама бях винаги аз. Mайка и баща нямах...Починаха като бях малка. С баба си пораснах. Като завърших 8-и клас, омъжих се. Едно дете имах, вече майка бях. Трябваше да работя много. Мъжът ми излезе пияница,...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 21 януари 2021

Дневен хороскоп 21 януари 2021

Дневен хороскоп 21 януари 2021 предвещава ден, изпъстрен със събития и новини, повечето от които ще са положителни. Днес ще е ден за радост и изяви, в който ще се чувствате щастливи. Дребните детайли може да се окажат доста важни, затова не ги отхвърляйте с лека ръка....

повече информация
5 магични февруарски дни

5 магични февруарски дни

5 магични февруарски дни тепърва предстоят! Във всеки месец има дни, които са неблагоприятни за каквито и да е начинания, но и такива, в които сякаш самата Вселена ни помага да постигнем целите си. За февруари експертите назоваха цели 5 благоприятни дни. На тези дати...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.