Топлинен или слънчев удар
Дата на публикуване: 06.06.2022
топлинен

Топлинен или слънчев удар – и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното прегряване е едно от тях. Затова следвайте нашите съвети, за да се насладите на лятото, без да се излагате на риск от топлинен удар. Как се проявява термичното прегряване? Термично прегряване може да се прояви със симптоми на замаяност и главоболие, объркване, загуба на апетит, гадене и жажда. То също може да бъде придружено от прекомерно изпотяване, бледа и лепкава кожа, крампи в ръцете, краката, корема и учестено дишане или пулс. Възможно е телеснатата температура да се повиши около и над 38 градуса. Не забравяйте, че термичното прегряване няма да е животозастрашаващо, ако можете да се охладите в рамките на 30 минути. Ако обаче премине в топлинен удар, непременно потърсете лекарска помощ!

Топлинен и слънчев удар – по какво се различават?
Топлинният удар обикновено се случва при високи температури на околната в комбинация с висока влажност на въздуха. Това е състояние, при което телесната ви температура може да е над 39 градуса. След това може да почувствате зачервяване на кожата, по-бърз пулс и дори загуба на съзнание. Сред ударите може да се разграничи топлинният удар, който се случва при спортуване или извършване на физическа работа при висока температура. От друга страна, слънчевото прегаряне е форма на топлинен удар. Появява се, когато тялото е изложено на продължителна слънчева светлина и висока температура на въздуха. В такава ситуация тялото не може да се справи с изхвърлянето на натрупаната топлина към околната среда, а това може да се прояви в силна болка и световъртеж, обилно изпотяване, учестен пулс, гадене, зачервяване на кожата и общо безпокойство. И топлинният, и слънчевият удар могат да застрашат човешкия живот.
Термично прегряване и топлинен удар – как да се предпазим от тях?

1. Избягвайте да излизате навън през най-горещото време на деня

Ако не искате да се излагате на термично прегряване, избягвайте дългото излагане на слънчева светлина при изключително високите температури. Опитайте се да излезете навън, когато слънчевите лъчи не нагряват толкова интензивно, и избягвайте да сте на слънце между 11:00 и 15:00 часа. Въпреки това, ако трябва да прекарвате време навън през тези часове, гледайте да се скриете на сянка и да си правите чести почивки от слънцето на по-хладни места.

2. Аклиматизирайте се към условията

Ако искате да прекарвате много време навън, опитайте се първо да се аклиматизирате към времето. Започнете с по малко излагане на слънце и постепенно увеличавайте устойчивостта си на топлина. Не забравяйте, че може да отнеме до няколко седмици, докато тялото ви се приспособи към горещото време.

3. Не забравяйте да останете хидратирани

Неправилното охлаждане на тялото е една от водещите причини за слънчев удар. Въпреки че тялото се охлажда естествено, като произвежда пот, този процес може да бъде нарушен, ако тялото не е правилно хидратирано. Ето защо е изключително важно да се консумира правилното количество вода в горещото време. Препоръчително е жените да пият 2 литра вода на ден, а мъжете 2,5 литра. Световната здравна организация препоръчва обаче да се консумират 3 литра течности на ден, за да се поддържа тялото правилно хидратирано. В горещите дни ситуацията е малко по-различна, тъй като много по-лесно се дехидратира. Затова през лятото пийте поне 4 литра вода на ден. Също така избягвайте да пиете алкохол и напитки, съдържащи кофеин.

4. Носете леки дрехи

Не забравяйте да носите широки, проветриви дрехи. Дрехите трябва да са изработени от дишащ материал като лен или памук и не трябва да оказват натиск върху тялото. Благодарение на това тялото ще може да се охлажда по-лесно. Ако ще бъдете изложени на слънце за дълги периоди, носете лека риза с дълги ръкави. Също така не забравяйте за шапка и слънчеви очила, за да предпазите допълнително от термично прегряване.

5. Избягвайте слънчево изгаряне

Слънчев удар може да се появи и в резултат на слънчево изгаряне. Изгарянията намаляват способността на тялото да се охлажда оптимално, така че винаги не забравяйте да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем (най-малко 30-ти фактор), преди да излезете навън. Филтърът бавно изчезва от кожата под въздействието на физическа активност, отделяне на пот и контакт с вода, така че когато прекарвате време на плажа или се къпете, използвайте крем или масло на всеки няколко часа.

6. Не се пренапрягайте и охлаждайте тялото си, когато е жега

Избягвайте енергични упражнения, когато външните температури са високи. Освен това ограничете физическото си натоварване през най-горещите часове на деня. Когато тренирате на открито, пийте електролитни напитки, за да предотвратите дехидратация. Ако е възможно, използвайте вана, вземете хладен душ или редовно поръсвайте тялото и дрехите си с хладка вода.

7. Защитете децата и домашните си любимци

Никога не оставяйте деца или домашни любимци сами в колата при горещо време. В топлите дни въздухът в колата се загрява изключително бързо, така че оставянето на детето само до 10 минути може да доведе до трагедия.

Какво да направите, когато подозирате топлинен удар?

При някои хора термичното прегряване може да се превърне в инсулт внезапно и без предупреждение. Когато подозирате топлинен удар върху себе си или на любим човек, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро. Докато чакате пред спешното отделение, можете да помогнете на човека с инсулт, като го заведете в сенчеста, хладна стая, дадете му вода и поставите студена, мокра кърпа на главата, шията и слабините.

Не забравяйте за горните съвети, защото благодарение на тях можете да предпазите себе си и близките си от термично прегряване и да предотвратите слънчев удар.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Кирил Маричков е отчаян

Кирил Маричков е отчаян

Кирил Маричков е отчаян от демократите и има защо! Неостаряващият щурец Кирил Маричков винаги се е славел с твърда гражданска позиция. Според него е редно държавата да подпомогне украинския народ, като му изпрати нужното оръжие. Рок музикантът се дразни на постоянните...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.