Традициите на Сирни заговезни
Дата на публикуване: 11.03.2021
традициите

Традициите на Сирни заговезни са много. Този ден е време на прошка на обидите и пречистване на душата от лоши мисли. В Православието се обръща специално внимание и до днес, защото е важно да се влезе в пост с добро настроение и без тежест от сериозни мисли от причинени или направени обиди. Традициите на Сирни заговезни. Традиционно неделята „Прошка” започва с утринната служба в църквата, по време на която свещениците искат прошка от енориашите и им напомнят важността на този ден. Смята се, че онези, които не могат да прощават, няма да бъдат простени от самия Господ, затова църквата призовава всеки да бъде по-добър и да не допуска отрицателни мисли и действия. В деня на празника е важно да се обърне внимание на духовното израстване, да се изоставят нецензурни и лоши мисли. Взаимопомощ и подкрепа идват на преден план. Също така на този ден си заслужава да се отложат битовите дейности, за да не се отклоняваме от основната цел – духовно очистване.

Традиционно в деня на Прошката се провеждат семейни вечери, на които са поканени всички роднини. Това се прави, за да се укрепят семейните връзки, да се общува с всички, които са скъпи на сърцето, да се иска прошка от тях.
На Сирни Заговезни – преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.
Извършва се и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, предимно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
Също така е обичайно да не се почиства масата след вечеря, а да се покрива с чиста бяла кърпа, за да има изобилие в къщата. С оставените от храната трохи се хранят птиците и животните, така че в къщата цари благополучие.

На прошка в неделя, 14 март 2021 г., си струва да отидете на църква с цялото семейство, за да се помолите и да усетите светостта на момента.

Свещениците призовават вярващите да прощават и да се извиняват за техните думи и действия, които биха могли да причинят обида. Тези, за които е трудно да направят това, могат да поискат съвет от духовния баща, да се изповядат, за да отворят душата си пред Господа и да свалят бремето.

Неделя на всеопрощението е още една причина да се променим към по-добро, да прегледаме живота и приоритетите си, да се сбогуваме с миналото и да започнем на чисто. Доброто настроение и усмивките на най-близките хора ще бъдат най-добрата награда в този светъл ден.

Източник: Виж ти

Още новини
Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната я прави чиста и блесяща. Що се отнася до поддържането на дома ми чист, почистването на тоалетната е най-малкото ми любимо нещо, предполагам и на вас. Наскоро споменах това на съседката си. Тя, без да се замисли два пъти, ми препоръча да направя...

повече информация
Пречистваща молитва

Пречистваща молитва

Пречистваща молитва за здраве и против нещастие. Вдишайте дълбоко, успокойте се и помислете за себе си и вашите близки. След като постигнете покой, прочетете тази молитва 7 пъти. Нейната сила затваря нещастието и болестите зад 7 ключалки. Представете си, че вашият...

повече информация
Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски - няма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви...

повече информация
Баба съди внучката си

Баба съди внучката си

Баба съди родната си внучка и съпруга й за 32 893 лв. и иска разваляне на договор за покупко-продажба на апартамент, който освен това има и акт за дарение. За семейните войни, които сега започват и в храма на Темида, ни разказа Айгюн Османов. Той е съпруг на Надежда,...

повече информация
Advertisements
Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет направи феноменът Божидар Караджов. Две седмици минаха от парламентарните избори, а бъдещият кабинет все още изглежда като нерешима енигма. Някои от парламентарно представените партии вече направиха заявки какво правителство биха...

повече информация
Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент според бившия президент Росен Плевнелиев. "Задача на европейските и продемократични сили в България е да извадят много силна кандидатура на президентските избори, за да имаме президент демократ, а не популист. Това е голямата битка, която...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.