Тревожните мисли
Дата на публикуване: 01.10.2020
тревожните мисли

Тревожните мисли и съмненията често съпровождат ежедневието ни. Естествено е да се притесняваме за неща, като неплатени сметки, предстоящо интервю за работа или първа среща.
Но постоянното притеснение, негативно мислене и очакване на най-лошото може да повлияе на емоционалното и физическото ни здраве.
Ако ви измъчват непрекъснато страх и напрежение, има стъпки, които можете да предприемете, за да прогоните тревожните мисли от главата си.
1. Останете във вашата часова зона
Тревожността е ориентирана към бъдещото състояние на ума. Така че вместо да се притеснявате какво предстои да се случи, върнете се обратно в настоящето.Задайте си следните въпроси: Какво се случва в момента? Има ли нещо, което тпябва да направя в момента? По този начин мозъкът ви автоматично ще изхвърли мрачния сценарий, който сте си създали за бъдещето.

2. Проверете фактите на тревожните мисли
За да се преборите с тревожните мисли, замислете се над това колко реалистични са те. Например: Предстои ви важна презентация и вместо да се паникьосвате като си казвате “Ще се проваля”, кажете си – “Изнервен/а съм, но съм подготвен/а”. Преосмислянето на страховете помага на мозъка да измисли рационален начин да се справи с тревожните мисли.
3. Вдишайте и издишайте
Да, това звучи като стар шаблон, но всъщност е доказано, че дълбокото дишане помага на ума да се успокои от нахлуването на тревожните мисли.
4. Следвайте правилото – 3.3.3
Огледайте се около себе си и посочете три неща, които виждате. След това отбележете три звука, които чувате и накрая преместете три части от тялото си (ръце, пръсти и крака). Всеки път, когато усетите нахлуването на тревожни мисли, използвайте този умствен трик, той ще ви помогне да центрирате ума си връщайки ви към настоящия момент.
5. Просто направете нещо

Изправете се, разходете се, изхвърлете боклука или почистете къщата. Медитирайте. Всяко действие, което прекъсва мисълта ви, ще ви помогне да си върнете контрола и спокойствието.
6. Изправете се

Когато сме притеснени, ние импулсивно защитаваме горната част на тялото си, като се прегърбваме. Затова изпънете раменете назад, изправете се или седнете с разтворени крака и отворете гърдите си. Това помага на тялото да усети, че всичко е под контрол.

Източник: Езине

Още новини
Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж и това е голям проблем. Това е моята история – историята на една влюбена жена! Чувствам се глупава, защото продължавам да живея, заслепена от любов, и отказвам да приема очевидното – Илия ми изневерява. Това е истината, казана в едно изречение....

повече информация
Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка с въпрос, но си получи заслуженото. Група стари приятели се събраха на вечеря. И един от тях, който е станал главен изпълнителен директор реши да обсъди проблема с образованието. Той започна така „Какво може да научи едно дете от някой, който е...

повече информация
Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират, когато употребявате дадени храни. Според СЗО над 23 милиона души се разболяват всяка година само като ядат заразена храна. И според друг доклад, има толкова много различни вируси, колкото са звездите на небето. За да не се разболеят телата ни,...

повече информация
Безпорядък у дома

Безпорядък у дома

Безпорядък у дома е нещо често срещано в днешно време. Оправдания, че времето не стига обаче не са релевантни. Макар че от хаоса се раждат цели Вселени, когато е прекален и дълготраен, той съвсем не е полезно явление. И колкото и странно да ви се струва, разхвърляното...

повече информация
Advertisements
От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите? Всяка една зодия има свое слабо място. Всеки един от нас се разстройва от нещо, което би било непонятно за някои от представителите на другите зодии. Има някои определени проблеми, които могат да ни извадят от равновесие. И дори да ни...

повече информация
Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс не се забравя лесно. Трудна задача е да се намери някой, който да не е гледал повече от веднъж лентата, превърнала се в един от емблемите на 80-те, а именно „Флашданс“. Още с премиерата си, той стана абсолютен хит, а с течение на времето се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.