Тревожните мисли
Дата на публикуване: 01.10.2020
тревожните мисли

Тревожните мисли и съмненията често съпровождат ежедневието ни. Естествено е да се притесняваме за неща, като неплатени сметки, предстоящо интервю за работа или първа среща.
Но постоянното притеснение, негативно мислене и очакване на най-лошото може да повлияе на емоционалното и физическото ни здраве.
Ако ви измъчват непрекъснато страх и напрежение, има стъпки, които можете да предприемете, за да прогоните тревожните мисли от главата си.
1. Останете във вашата часова зона
Тревожността е ориентирана към бъдещото състояние на ума. Така че вместо да се притеснявате какво предстои да се случи, върнете се обратно в настоящето.Задайте си следните въпроси: Какво се случва в момента? Има ли нещо, което тпябва да направя в момента? По този начин мозъкът ви автоматично ще изхвърли мрачния сценарий, който сте си създали за бъдещето.

2. Проверете фактите на тревожните мисли
За да се преборите с тревожните мисли, замислете се над това колко реалистични са те. Например: Предстои ви важна презентация и вместо да се паникьосвате като си казвате “Ще се проваля”, кажете си – “Изнервен/а съм, но съм подготвен/а”. Преосмислянето на страховете помага на мозъка да измисли рационален начин да се справи с тревожните мисли.
3. Вдишайте и издишайте
Да, това звучи като стар шаблон, но всъщност е доказано, че дълбокото дишане помага на ума да се успокои от нахлуването на тревожните мисли.
4. Следвайте правилото – 3.3.3
Огледайте се около себе си и посочете три неща, които виждате. След това отбележете три звука, които чувате и накрая преместете три части от тялото си (ръце, пръсти и крака). Всеки път, когато усетите нахлуването на тревожни мисли, използвайте този умствен трик, той ще ви помогне да центрирате ума си връщайки ви към настоящия момент.
5. Просто направете нещо

Изправете се, разходете се, изхвърлете боклука или почистете къщата. Медитирайте. Всяко действие, което прекъсва мисълта ви, ще ви помогне да си върнете контрола и спокойствието.
6. Изправете се

Когато сме притеснени, ние импулсивно защитаваме горната част на тялото си, като се прегърбваме. Затова изпънете раменете назад, изправете се или седнете с разтворени крака и отворете гърдите си. Това помага на тялото да усети, че всичко е под контрол.

Източник: Езине

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.