Тревожните мисли
Дата на публикуване: 01.10.2020
тревожните мисли

Тревожните мисли и съмненията често съпровождат ежедневието ни. Естествено е да се притесняваме за неща, като неплатени сметки, предстоящо интервю за работа или първа среща.
Но постоянното притеснение, негативно мислене и очакване на най-лошото може да повлияе на емоционалното и физическото ни здраве.
Ако ви измъчват непрекъснато страх и напрежение, има стъпки, които можете да предприемете, за да прогоните тревожните мисли от главата си.
1. Останете във вашата часова зона
Тревожността е ориентирана към бъдещото състояние на ума. Така че вместо да се притеснявате какво предстои да се случи, върнете се обратно в настоящето.Задайте си следните въпроси: Какво се случва в момента? Има ли нещо, което тпябва да направя в момента? По този начин мозъкът ви автоматично ще изхвърли мрачния сценарий, който сте си създали за бъдещето.

2. Проверете фактите на тревожните мисли
За да се преборите с тревожните мисли, замислете се над това колко реалистични са те. Например: Предстои ви важна презентация и вместо да се паникьосвате като си казвате “Ще се проваля”, кажете си – “Изнервен/а съм, но съм подготвен/а”. Преосмислянето на страховете помага на мозъка да измисли рационален начин да се справи с тревожните мисли.
3. Вдишайте и издишайте
Да, това звучи като стар шаблон, но всъщност е доказано, че дълбокото дишане помага на ума да се успокои от нахлуването на тревожните мисли.
4. Следвайте правилото – 3.3.3
Огледайте се около себе си и посочете три неща, които виждате. След това отбележете три звука, които чувате и накрая преместете три части от тялото си (ръце, пръсти и крака). Всеки път, когато усетите нахлуването на тревожни мисли, използвайте този умствен трик, той ще ви помогне да центрирате ума си връщайки ви към настоящия момент.
5. Просто направете нещо

Изправете се, разходете се, изхвърлете боклука или почистете къщата. Медитирайте. Всяко действие, което прекъсва мисълта ви, ще ви помогне да си върнете контрола и спокойствието.
6. Изправете се

Когато сме притеснени, ние импулсивно защитаваме горната част на тялото си, като се прегърбваме. Затова изпънете раменете назад, изправете се или седнете с разтворени крака и отворете гърдите си. Това помага на тялото да усети, че всичко е под контрол.

Източник: Езине

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.