Тревожните мисли
Дата на публикуване: 01.10.2020
тревожните мисли

Тревожните мисли и съмненията често съпровождат ежедневието ни. Естествено е да се притесняваме за неща, като неплатени сметки, предстоящо интервю за работа или първа среща.
Но постоянното притеснение, негативно мислене и очакване на най-лошото може да повлияе на емоционалното и физическото ни здраве.
Ако ви измъчват непрекъснато страх и напрежение, има стъпки, които можете да предприемете, за да прогоните тревожните мисли от главата си.
1. Останете във вашата часова зона
Тревожността е ориентирана към бъдещото състояние на ума. Така че вместо да се притеснявате какво предстои да се случи, върнете се обратно в настоящето.Задайте си следните въпроси: Какво се случва в момента? Има ли нещо, което тпябва да направя в момента? По този начин мозъкът ви автоматично ще изхвърли мрачния сценарий, който сте си създали за бъдещето.

2. Проверете фактите на тревожните мисли
За да се преборите с тревожните мисли, замислете се над това колко реалистични са те. Например: Предстои ви важна презентация и вместо да се паникьосвате като си казвате “Ще се проваля”, кажете си – “Изнервен/а съм, но съм подготвен/а”. Преосмислянето на страховете помага на мозъка да измисли рационален начин да се справи с тревожните мисли.
3. Вдишайте и издишайте
Да, това звучи като стар шаблон, но всъщност е доказано, че дълбокото дишане помага на ума да се успокои от нахлуването на тревожните мисли.
4. Следвайте правилото – 3.3.3
Огледайте се около себе си и посочете три неща, които виждате. След това отбележете три звука, които чувате и накрая преместете три части от тялото си (ръце, пръсти и крака). Всеки път, когато усетите нахлуването на тревожни мисли, използвайте този умствен трик, той ще ви помогне да центрирате ума си връщайки ви към настоящия момент.
5. Просто направете нещо

Изправете се, разходете се, изхвърлете боклука или почистете къщата. Медитирайте. Всяко действие, което прекъсва мисълта ви, ще ви помогне да си върнете контрола и спокойствието.
6. Изправете се

Когато сме притеснени, ние импулсивно защитаваме горната част на тялото си, като се прегърбваме. Затова изпънете раменете назад, изправете се или седнете с разтворени крака и отворете гърдите си. Това помага на тялото да усети, че всичко е под контрол.

Източник: Езине

Още новини
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние се поддържа трудно. Аз съм момиче на 19 години съм. Отдавна бях решила да уча в чужбина след 12-ти клас и мечтата ми се сбъдна. Имах връзка с едно момче 2 години и половина - кажи - речи израснахме заедно. Първа любов..всеки знае колко е силна....

повече информация
Уелски компютърджия изхвърли диск

Уелски компютърджия изхвърли диск

Уелски компютърджия, изхвърлил на боклука твърд диск, съдържащ еквивалента на днешни 220 милиона британски паунда в биткойн, предложи на местния съвет 55 милиона награда, за да разровят сметището за скъпоценната находка, съобщи „Сън“. 35-годишният Джеймс Хауелс...

повече информация
Печеният чесън е полезен

Печеният чесън е полезен

Печеният чесън е полезен за цялото ни тяло. Когато ядете чесън, силата му е толкова голяма, че дори и след 24 часа тялото ни реагира на тази храна. Това се забелязва, когато се използва в диети за отслабване или когато се консумира като естествено средство за лечение...

повече информация
Гледане на внучето

Гледане на внучето

Гледане на внучето от свекървата или тъщата винаги е свързано с някакви спорове. Рядко всичко върви гладко и това е факт. Често се случва бабата да е принудена да седи с внуците си през деня, докато родителите са на работа. Много семейни двойки са се сблъсквали с...

повече информация
Advertisements
16 практики от източната медицина

16 практики от източната медицина

16 практики от източната медицина за укрепване на имунитета и дълголетие. Упражненията имат солидна научна основа – и заради своята ефективност, и заради това, че се използват в продължение на векове. Ако ги практикувате редовно и правилно, определено ще усетите...

повече информация
Корите на мандарините

Корите на мандарините

Корите на мандарините не са ненужен отпадък, а имат своите приложения. През зимата мандарините се превръщат в един от най-популярните плодове в България. Те са неизменна част от празничната коледна и новогодишна трапеза. Много хора белят кората на мандарините и после...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.