Тревожността пречи на човек
тревожността

Тревожността пречи на човек

Тревожността е познато чувство при всеки човек. То може да се превърне в хроничен проблем, както стана при мен. Някога се страдах от безпокойството си, но сега го прегръщам. От малка страдам от чувство на тревожност, но това започна да ми пречи, защото пораснах, а тревожността ми започна да се задълбочава.
Осъзнах, че започвам да отменям планове с приятели, семейство и колеги. Отначало приемах поканата им, а после се чудех как да им откажа и да измисля нещо като оправдание.
Чувствах се зле, но не защото изпитвах болки в стомаха, а защото тревожността ми се беше увеличила и се срамувах от това.
Чувствах се смутена да кажа на хората истината и а вътре в себе си отричах, че страдам от чувство на тревожност. Продължаваше да става все по-лошо и по-лошо, докато не отидох на почивка и там за първи път претърпях доста сериозна паническа атака, която която ме отведе в болница.

Това беше повратна точка за мен, когато трябваше да призная пред себе си, че изпитвам безпокойство и трябва да получа помощ.
Баща ми не ме разбираше и той винаги мислеше, че съм “драматичен” или “преувеличен” случай. Смущаваха ме подони думи както от него, така и от другите хора. Направих се, че не ми пука, но за всъщност за мен беше голяма пречка. След като получих помощ от моя лекар и моя терапевт, се почувствах много по-добре.
Вече съм близо година в своето възстановяване и се радвам, че се преборвам с тревожността си. Имам волята и решителността да се справя с това и сега всичко, което искам да направя, е да помагам на другите, изпаднали в подобно състояние.
Тревожността може да накара човек да се чувства самотен и изолиран на моменти. Много хора казват, че са това не им пречи, но всъщност те подтискат негативни чувства и емоции. Говоренето за това как се чувствате може да бъде плашещо и смущаващо, като на моменти може да се почувствате неловко и смутено.

Може би познавате някой, който страда от подобен проблем, но не знаете какво да правите? Просто ги изслушайте, без да го прекъсвате. Толкова е освобождаващо да можеш да говориш с някого, без да бъдеш укоряван. Този товар се свали от раменете ми и аз се чувствах толкова по-добре! Не очаквам да сте експерт или да знаете какво правите, когато някой говори с вас. Самото слушане може да доведе до огромна положителна промяна.

Тревожността е наистина голям проблем и смятам, че много хора смятат им е трудно да се престрашат да говорят за това. Сега знам, какво е чувството човек да не се чувства добре и по този начин разбирам другите, които се чувстват по същия начин.

Източник: Време за промяна

Още новини
Цветовете на завесите

Цветовете на завесите

Цветовете на завесите влияят на домакинството. Всяка къща има завеси, завеси, завеси. Не само за красота и любопитни очи, хората ги окачват на прозорците. Нашите мъдри предци са вярвали, че завесите предпазват от зло, добавят здраве и радост към живота, дават пари и...

повече информация
Личната свобода я няма

Личната свобода я няма

Личната свобода е най-важна за човек. Човек е свободен да управлява живота си както иска. Ако иска да работи - работи, ако иска да обича и гради семейство - прави и това. Тоест ние имаме право на избор. Но ето че сега се намирам в ситуация, в която нямам право да...

повече информация
Качих първия си стопаджия

Качих първия си стопаджия

Качих първия си стопаджия. Георги, на 68 години от Ямбол. Докато го возех, му задавах въпроси, и той с лекота и тъга отгаваряше. Цитирам всичко, което ми каза. - Здравей, за къде си? - За Слънчев Бряг, хотел Арда. - Защо пътуваш на стоп от Поморие до Слънчев Бряг? -...

повече информация
Дъщеря не е виждала баща си

Дъщеря не е виждала баща си

Дъщеря не е виждала баща си цели 8 години. Така започва моят тъжен разказ. Казвам се Александра и съм щастливо омъжена. Със съпруга ми се запознахме няколко месеца след развода му. Влюбихме се от пръв поглед - открихме, че просто сме един за друг. От първия си брак...

повече информация
Advertisements
Бащата учи дъщерята

Бащата учи дъщерята

Бащата учи дъщерята цял живот. Връзката между родител и дете е силна и понякога, почти непоклатима. Всеизвестен факт е обаче, че бащите са по-близки с дъщерите си, а майките – със синовете. Уроците и нещата, на които нашите родители ни учат, понякога от ранна детска...

повече информация
Жената Везни е мъдра и царствена

Жената Везни е мъдра и царствена

Жената Везни – мъдра и царствена. Ако мъдрият цар Соломон беше жена, то със сигурност щеше да бъде жена от зодия Везни. Мъдра, логична и ценяща баланса, тази жена е създадена, за да внася ред в живота на хората. Нейният символ е везната, и именно тя и помага да взима...

повече информация
Advertisements