Тревожността пречи на човек
Дата на публикуване: 27.04.2020
тревожността

Тревожността пречи на човек

Тревожността е познато чувство при всеки човек. То може да се превърне в хроничен проблем, както стана при мен. Някога се страдах от безпокойството си, но сега го прегръщам. От малка страдам от чувство на тревожност, но това започна да ми пречи, защото пораснах, а тревожността ми започна да се задълбочава.
Осъзнах, че започвам да отменям планове с приятели, семейство и колеги. Отначало приемах поканата им, а после се чудех как да им откажа и да измисля нещо като оправдание.
Чувствах се зле, но не защото изпитвах болки в стомаха, а защото тревожността ми се беше увеличила и се срамувах от това.
Чувствах се смутена да кажа на хората истината и а вътре в себе си отричах, че страдам от чувство на тревожност. Продължаваше да става все по-лошо и по-лошо, докато не отидох на почивка и там за първи път претърпях доста сериозна паническа атака, която която ме отведе в болница.

Това беше повратна точка за мен, когато трябваше да призная пред себе си, че изпитвам безпокойство и трябва да получа помощ.
Баща ми не ме разбираше и той винаги мислеше, че съм “драматичен” или “преувеличен” случай. Смущаваха ме подони думи както от него, така и от другите хора. Направих се, че не ми пука, но за всъщност за мен беше голяма пречка. След като получих помощ от моя лекар и моя терапевт, се почувствах много по-добре.
Вече съм близо година в своето възстановяване и се радвам, че се преборвам с тревожността си. Имам волята и решителността да се справя с това и сега всичко, което искам да направя, е да помагам на другите, изпаднали в подобно състояние.
Тревожността може да накара човек да се чувства самотен и изолиран на моменти. Много хора казват, че са това не им пречи, но всъщност те подтискат негативни чувства и емоции. Говоренето за това как се чувствате може да бъде плашещо и смущаващо, като на моменти може да се почувствате неловко и смутено.

Може би познавате някой, който страда от подобен проблем, но не знаете какво да правите? Просто ги изслушайте, без да го прекъсвате. Толкова е освобождаващо да можеш да говориш с някого, без да бъдеш укоряван. Този товар се свали от раменете ми и аз се чувствах толкова по-добре! Не очаквам да сте експерт или да знаете какво правите, когато някой говори с вас. Самото слушане може да доведе до огромна положителна промяна.

Тревожността е наистина голям проблем и смятам, че много хора смятат им е трудно да се престрашат да говорят за това. Сега знам, какво е чувството човек да не се чувства добре и по този начин разбирам другите, които се чувстват по същия начин.

Източник: Време за промяна

Още новини
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Advertisements
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Писмо от Щатите

Писмо от Щатите

Писмо от Щатите пристигна до българка след като пътува 49 години. Това разказа пред бТВ Даниела Николаева. Тя живее от пет години на ул. Баба Илийца в столичния квартал Лагера. Преди няколко дни тя изненадващо намира в пощенската си кутия писмо, изпратено на 19...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.