Тревожността пречи на човек
Дата на публикуване: 27.04.2020
тревожността

Тревожността пречи на човек

Тревожността е познато чувство при всеки човек. То може да се превърне в хроничен проблем, както стана при мен. Някога се страдах от безпокойството си, но сега го прегръщам. От малка страдам от чувство на тревожност, но това започна да ми пречи, защото пораснах, а тревожността ми започна да се задълбочава.
Осъзнах, че започвам да отменям планове с приятели, семейство и колеги. Отначало приемах поканата им, а после се чудех как да им откажа и да измисля нещо като оправдание.
Чувствах се зле, но не защото изпитвах болки в стомаха, а защото тревожността ми се беше увеличила и се срамувах от това.
Чувствах се смутена да кажа на хората истината и а вътре в себе си отричах, че страдам от чувство на тревожност. Продължаваше да става все по-лошо и по-лошо, докато не отидох на почивка и там за първи път претърпях доста сериозна паническа атака, която която ме отведе в болница.

Това беше повратна точка за мен, когато трябваше да призная пред себе си, че изпитвам безпокойство и трябва да получа помощ.
Баща ми не ме разбираше и той винаги мислеше, че съм “драматичен” или “преувеличен” случай. Смущаваха ме подони думи както от него, така и от другите хора. Направих се, че не ми пука, но за всъщност за мен беше голяма пречка. След като получих помощ от моя лекар и моя терапевт, се почувствах много по-добре.
Вече съм близо година в своето възстановяване и се радвам, че се преборвам с тревожността си. Имам волята и решителността да се справя с това и сега всичко, което искам да направя, е да помагам на другите, изпаднали в подобно състояние.
Тревожността може да накара човек да се чувства самотен и изолиран на моменти. Много хора казват, че са това не им пречи, но всъщност те подтискат негативни чувства и емоции. Говоренето за това как се чувствате може да бъде плашещо и смущаващо, като на моменти може да се почувствате неловко и смутено.

Може би познавате някой, който страда от подобен проблем, но не знаете какво да правите? Просто ги изслушайте, без да го прекъсвате. Толкова е освобождаващо да можеш да говориш с някого, без да бъдеш укоряван. Този товар се свали от раменете ми и аз се чувствах толкова по-добре! Не очаквам да сте експерт или да знаете какво правите, когато някой говори с вас. Самото слушане може да доведе до огромна положителна промяна.

Тревожността е наистина голям проблем и смятам, че много хора смятат им е трудно да се престрашат да говорят за това. Сега знам, какво е чувството човек да не се чувства добре и по този начин разбирам другите, които се чувстват по същия начин.

Източник: Време за промяна

Още новини
Майка ми разруши живота ми

Майка ми разруши живота ми

Майка ми разруши живота ми! Цял живот изпитвах вина, че заради мен майка ми се е лишила от личен живот. Веднъж в пристъп на отчаяние й изкрещях, че би било най-добре, ако не беше ме раждала и щом съм толкова лоша – да ме остави в дом за изоставени деца. Тази жена...

повече информация
Дължината на пръстите

Дължината на пръстите

Дължината на пръстите влияе на характера. Може да се научи много за характера на човек, ако погледнете колко дълги са пръстите на ръката му. Звучи странно, но е факт. Трябва да следите два пръста – показалецът и безименния пръст. Те ще ви покажат що за човек стои...

повече информация
Животът в чужбина

Животът в чужбина

Животът в чужбина не е цветя и рози. Аз съм дете на 80-те години. След комунизма много от семействата, живеещи в близост имигрираха: Германия или Америка. Не се връщаха с години и на мен мечтата ми беше да замина в чужбина. На 18 ме разубедиха и останах в България,...

повече информация
5 магически думи

5 магически думи

5 магически думи, които унищожават стреса в зародиш. Започването на нова работа, преместването на ново място, приготвянето на всичко у дома сутрин или дори просто влизането в стая, пълна с хора, които никога не сте срещали преди, може да накара сърцето ви да бие малко...

повече информация
Advertisements
За непреболедувалите Ковид19

За непреболедувалите Ковид19

За непреболедувалите Ковид19 е следващата статия. В няколко статии от месец април се опитах да дам своя принос в разгадаването на новостите около епидемичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, насочвам перото си популярно към хората, които все още не са боледували, в...

повече информация
Унижението на съпруга ми

Унижението на съпруга ми

Унижението на съпруга ми не се търпи. Той е имал трудно и сурово детство. Израснал е с баща алкохолик, който е пребивал цялото семейство. За съжаление в това отношение и майка му не е била по-различна. Възпитан и отгледан в насилие, мъжът ми вярва, че има право да се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.