Тревожността пречи на човек
Дата на публикуване: 27.04.2020
тревожността

Тревожността пречи на човек

Тревожността е познато чувство при всеки човек. То може да се превърне в хроничен проблем, както стана при мен. Някога се страдах от безпокойството си, но сега го прегръщам. От малка страдам от чувство на тревожност, но това започна да ми пречи, защото пораснах, а тревожността ми започна да се задълбочава.
Осъзнах, че започвам да отменям планове с приятели, семейство и колеги. Отначало приемах поканата им, а после се чудех как да им откажа и да измисля нещо като оправдание.
Чувствах се зле, но не защото изпитвах болки в стомаха, а защото тревожността ми се беше увеличила и се срамувах от това.
Чувствах се смутена да кажа на хората истината и а вътре в себе си отричах, че страдам от чувство на тревожност. Продължаваше да става все по-лошо и по-лошо, докато не отидох на почивка и там за първи път претърпях доста сериозна паническа атака, която която ме отведе в болница.

Това беше повратна точка за мен, когато трябваше да призная пред себе си, че изпитвам безпокойство и трябва да получа помощ.
Баща ми не ме разбираше и той винаги мислеше, че съм “драматичен” или “преувеличен” случай. Смущаваха ме подони думи както от него, така и от другите хора. Направих се, че не ми пука, но за всъщност за мен беше голяма пречка. След като получих помощ от моя лекар и моя терапевт, се почувствах много по-добре.
Вече съм близо година в своето възстановяване и се радвам, че се преборвам с тревожността си. Имам волята и решителността да се справя с това и сега всичко, което искам да направя, е да помагам на другите, изпаднали в подобно състояние.
Тревожността може да накара човек да се чувства самотен и изолиран на моменти. Много хора казват, че са това не им пречи, но всъщност те подтискат негативни чувства и емоции. Говоренето за това как се чувствате може да бъде плашещо и смущаващо, като на моменти може да се почувствате неловко и смутено.

Може би познавате някой, който страда от подобен проблем, но не знаете какво да правите? Просто ги изслушайте, без да го прекъсвате. Толкова е освобождаващо да можеш да говориш с някого, без да бъдеш укоряван. Този товар се свали от раменете ми и аз се чувствах толкова по-добре! Не очаквам да сте експерт или да знаете какво правите, когато някой говори с вас. Самото слушане може да доведе до огромна положителна промяна.

Тревожността е наистина голям проблем и смятам, че много хора смятат им е трудно да се престрашат да говорят за това. Сега знам, какво е чувството човек да не се чувства добре и по този начин разбирам другите, които се чувстват по същия начин.

Източник: Време за промяна

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.