Трикове за засаждане на домати
Дата на публикуване: 04.05.2022
трикове за засаждане

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре: вкусът или ароматът. Отглеждането на собствени домати е сравнително лесно и е чудесен начин да спестите пари. Прилагане на оборски тор, подходящ източник на светлина, често поливане, подрязване на долните листа и редовно плевене. Всичко това е много необходимо за растежа на вашите растения, но може да се направи много повече. Ако сте решили да се пробвате в отглеждането на домати, трябва да знаете как да го направите правилно.
Ето някои съвети за постигане на най-добри резултати:
Първата стъпка е да посадите разсад в саксии. Уверете се, че има дупки на саксиите, така че водата няма да застоява.

Доматите процъфтяват в топлина и те няма да узреят правилно, ако не получат онова, от което се нуждаят. Трябва да получават поне 8 часа пряка слънчева светлина всеки ден. Поливайте разсада два пъти на ден, сутрин и вечер. След три седмици до месец те са готови да преминат към почва. Всяка дупка трябва да изкопаете така че да бъдат достатъчно големи – 50-60 см дупки. Отворите трябва да бъдат разположени на най-малко 0,9 м. отстояние. Ако вашата градина е малка, разстоянието може да е 0.6 м.
Внимателно поставете растението в неговата дупка и напълнете с пръст. Едно твърдо, но нежно натискане е всичко, от което се нуждаете. Уплътняването на почвата твърде много намалява въздушния поток, водещ до ниски нива на кислород.
1. Засадете ги дълбоко
Препоръчва се засаждане на две трети от растенията под земята. Въпреки че може да изглежда нелогично, доматите са малко по-различни от повечето растения. Колкото по-дълбоко е засадено растението, толкова повече корени ще растат, което ще направи растението ви по-силно.

Трикове за засаждане

2. Поставете ги настрани, ако не можете да копаете дълбоко

Ако не можете или не искате да копаете дълбоко (или почвата е твърде трудна), насадете домати странично, накланяйки ги леко надолу.

3. Подхранвайте доматите

Дайте на доматите си много слънце и много здрава почва, редовно торене и достатъчно вода на седмица. Това трябва да ви помогне да получите големи сочни домати.

За да са вкусни и ароматни опитните градинари препоръчват плодните растения да се подхранят с малко английска сол и пепел (1 супена лъжица сол и 1 чаена чаша пепел на 10 литра вода). Изсипете само 1/2 литър от този разтвор под всяко растение.

4. Прикрепете ги

Веднага след като растението стане достатъчно голямо, ще трябва да забиете кол или дебел клон в почвата, за да свържете растението.

Доматите са тежки и могат да повредят растението, така че за да остане изправено, се изисква допълнителна подкрепа.

5. Използвайте естествени торове

Експертите препоръчват натрошени яйчни черупки и утайка от кафе и добавянето им към почвата заедно с растението. Той помага да се премахнат охлювите и прави почвата по-питателна.

6. Не забравяйте да ги режете

Внимавайте за това растение. Отстранете умиращите клонки и листа и се уверете, че върховете на вашите растения не стават твърде тежки.

рязане

Доматите са отлично растение за отглеждане в контейнери или в земята и въпреки че можете да му дадете минимално внимание, малко усилие от ваша страна ще допринесе за увеличаване и подобряване на вашата реколта.

Източник: Виж ти

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация
4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи - време е да научите кои са те. Още на първата среща ли питате за вашата зодия? Може би имате право да го направите. По този начин можете да избегнете любовното разочарование в бъдеще. Според много хора датата на раждане (не само денят и...

повече информация
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.