Трите полезни бутона в колата
Дата на публикуване: 18.05.2020
трите полезни бутона

Трите полезни бутона в колата

Трите полезни бутона, които има в почти всеки автомобил. Опитът за управлението на автомобила не идва за един ден или примерно месец. Той се създава буквално с години. Не бива да се изненадваме, че много водачи, особено сред начинаещите, не са запознати с предназначението на абсолютно всеки бутон в колата си. Днес ще стане въпрос за точно такива три „непопулярни“ бутона.
1. Shift Lockтрите полезни бутона
Днес на пазара има все повече автомобили с автоматична трансмисия. Съвсем очевидно е също, че тези с механична не са готови да потънат в забвение (и най-вероятно това няма да се случи, докато автомобилите не се променят коренно). Колите с автоматична трансмисия обаче стават все повече и повече.

Не е изненадващо, обаче че дори щастливите собственици на машини с „автоматик“ не знаят нищо за предназначението на бутона Shift Lock. Той е необходим за една единствена цел – автоматично прехвърляне на трансмисията в неутрален режим. В случай с автоматична трансмисия бутонът е необходим, за да се извърши без последствия превключване на предавките без включване на двигателя. Полезно е, когато трябва поради някаква причина да се бута колата.
2. Изключване на алармататрите полезни бутона
Алармената система в колата е изключително полезно нещо – тя плаши похитителите, нервира съседите и води до истерия котките и враните навън. Всеки водач вероятно се досеща, че в автомобилите (особено със стандартна аларма) трябва да е предвидена някаква възможност за екстрено изключване. И наистина има такъв бутон!

Най-често този превключвател се намира директно на таблото на колата, сред другите многобройни бутони. Така че, струва си да се разгледа.

По-трудно е с автомобили, на които алармата не е настроена от завода. В този случай бутонът за аларма може да бъде навсякъде. Дори в жабката. Ако алармата се поставя самостоятелно, то тогава местоположението на бутона за екстрено изключване трябва незабавно да се уточни с майсторите.

3. Рециркулация на въздухатрите полезни бутона

Много съвременни водачи или не осъзнават, че такава функция съществува, или не разбират нейното предназначение. Всъщност бутонът с изображението на колата и увита стрелка вътре в нея е изключително полезен.

Същността на тази функция е, че тя блокира достъпа на въздух от външната среда в автомобила. Полезно е това да се направи, когато колата например влезе в зона с „лош“ въздух. Функцията за рециркулация на въздуха е особено полезна, когато климатикът работи. С него салонът ще се охлади много по-бързо.

Източник: Ауто БЛИЦ

Още новини
Оуен Патерсън унизи българите

Оуен Патерсън унизи българите

Оуен Патерсън унизи берачите на ягоди. Наскоро изказването на британеца Оуен Патерсън разгневи българите и то съвсем основателно. Депутатът, който изказа съмнение, че румънците и българите, които идват на Острова, за да берат ягоди, не знаят как да боравят с мобилен...

повече информация
Златна 2021 година за 3 зодии

Златна 2021 година за 3 зодии

Златна 2021 година се очертава за три зодии. И така, всички вече очакваме с нетърпение кога ще си отиде тази мръсна година на Плъха и ще дойде прекрасната и добра година на Вола.Тамара Глоба бърза да угоди с прогнозата за 2021 г. и да каже, че ще стане щастлив и...

повече информация
Насилникът ми си намери друга

Насилникът ми си намери друга

Насилникът ми ме тормозеше редовно. Ето моята история. Той ме блъсна в колата си и яростно се обърна към мен. В следващия момент усетих как юмрукът му се заби в лявата страна на челюстта ми. От силния удар залитнах, удряйки главата си в прозореца. Но това не беше...

повече информация
Иво Тинков се върна на село

Иво Тинков се върна на село

Иво Тинков се отказа от доходната си работа в Щатите заради бащината градина с ябълки. Ако ви се е случвало да пътувате между китните селата Строево и Малък чардак, няма как да не видите един от най-големите масиви с ябълки в региона, който е с площ от 120 декара....

повече информация
Advertisements
Баща изоставил отново дъщеря си

Баща изоставил отново дъщеря си

Баща изоставил отново дъщеря си. Днес ще ви разкажа историята за един странен подарък – подаръкът от тати! Това не е моята история, а на красивата ми приятелка Мария. Не можах да разбера тя се намръщи на секундата, сякаш изпитваше силна душевна болка, когато я попитах...

повече информация
Зимата на 2020-2021

Зимата на 2020-2021

Зимата на 2020-2021 се очертава като сложна. Нашите предци са се опитвали да предсказват времето от древни времена. През цялата история на човечеството са се натрупали огромен брой знаци, по които човек може да разбере каква ще бъде тази или онази зима. Времето тази...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.