Трите полезни бутона в колата
Дата на публикуване: 18.05.2020
трите полезни бутона

Трите полезни бутона в колата

Трите полезни бутона, които има в почти всеки автомобил. Опитът за управлението на автомобила не идва за един ден или примерно месец. Той се създава буквално с години. Не бива да се изненадваме, че много водачи, особено сред начинаещите, не са запознати с предназначението на абсолютно всеки бутон в колата си. Днес ще стане въпрос за точно такива три „непопулярни“ бутона.
1. Shift Lockтрите полезни бутона
Днес на пазара има все повече автомобили с автоматична трансмисия. Съвсем очевидно е също, че тези с механична не са готови да потънат в забвение (и най-вероятно това няма да се случи, докато автомобилите не се променят коренно). Колите с автоматична трансмисия обаче стават все повече и повече.

Не е изненадващо, обаче че дори щастливите собственици на машини с „автоматик“ не знаят нищо за предназначението на бутона Shift Lock. Той е необходим за една единствена цел – автоматично прехвърляне на трансмисията в неутрален режим. В случай с автоматична трансмисия бутонът е необходим, за да се извърши без последствия превключване на предавките без включване на двигателя. Полезно е, когато трябва поради някаква причина да се бута колата.
2. Изключване на алармататрите полезни бутона
Алармената система в колата е изключително полезно нещо – тя плаши похитителите, нервира съседите и води до истерия котките и враните навън. Всеки водач вероятно се досеща, че в автомобилите (особено със стандартна аларма) трябва да е предвидена някаква възможност за екстрено изключване. И наистина има такъв бутон!

Най-често този превключвател се намира директно на таблото на колата, сред другите многобройни бутони. Така че, струва си да се разгледа.

По-трудно е с автомобили, на които алармата не е настроена от завода. В този случай бутонът за аларма може да бъде навсякъде. Дори в жабката. Ако алармата се поставя самостоятелно, то тогава местоположението на бутона за екстрено изключване трябва незабавно да се уточни с майсторите.

3. Рециркулация на въздухатрите полезни бутона

Много съвременни водачи или не осъзнават, че такава функция съществува, или не разбират нейното предназначение. Всъщност бутонът с изображението на колата и увита стрелка вътре в нея е изключително полезен.

Същността на тази функция е, че тя блокира достъпа на въздух от външната среда в автомобила. Полезно е това да се направи, когато колата например влезе в зона с „лош“ въздух. Функцията за рециркулация на въздуха е особено полезна, когато климатикът работи. С него салонът ще се охлади много по-бързо.

Източник: Ауто БЛИЦ

Още новини
Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана след концерта си в Пловдив. Певицата ни планира да слезе от сцената след финала на турнето си, което тече в момента. Естрадната икона е обявила пред екипа си, че това са последните големи спектакли, които прави. 82-годишната легенда явно...

повече информация
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Месечен хороскоп октомври 2021

Месечен хороскоп октомври 2021

Месечен хороскоп октомври 2021 ви вещае период, през който ще настъпят промени при някои зодии. Не прибързвайте с взимането на решения. Започваме от зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп октомври 2021 за Овните октомври ще бъде месец на любовта. Звездите ще ви...

повече информация
Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021 предвещава ден, в който е доре да се вглеждате повече в детайлите, за да не пропуснете нещо важно. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021 ви вещае ден, в който е добре да намерите време да се разведрите и да се отпуснете. Бъдете по-внимателни в действията си и не се предоверявайте на никого. Стартираме със зодия Овен. Според нашия дневен хороскоп 25 септември 2021 в...

повече информация
Дневен хороскоп 29 септември 2021

Дневен хороскоп 29 септември 2021

Дневен хороскоп 29 септември 2021 ви вещае ден, в който трябва да намерите начин да бъдете себе си. Отпуснете се и така ще действате по-уверено. За повечето зодии денят ще е спокоен, а за някои дори и скучен и монотонен. Намерете време да се видите с някой стар...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.