Турнето на група „Тоника“ във Виетнам
Дата на публикуване: 01.04.2020
турнето

Турнето на група „Тоника“ във Виетнам

Турнето на група „Тоника“ във Виетнам завършва лошо за трупата. Вокално-инструментална група „Тоника“ си остава легенда в българската популярна музика. Тя е създадена като оркестър към Културния дом на транспортните работници в Бургас с ръководител Стефан Диомов. Идеята за вокална група по подобие на италианската група „Рики е Повери“ се оформя окончателно през 1971 г. Репетициите започват с Ева Найденова, Анастасия Бинчева (Сия), Георги Найденов(Гого) и Хари Шерикян, в един фургон на бургаската гара. После Хари влиза в казармата като моряк и на неговото място е поканен Яким Якимов.
Първият голям успех на групата е втора награда на фестивала „Тракийска лира“ в Стара Загора. На следващата година вземат участие на X-ия световен фестивал на младежта и студентите в Берлин. През 1975 г.е издаден първият албум на групата. Започват да валят безброй хитове, концертни участия и награди. Всичко е безоблачно, докато не идва разтърсващата за тях 1979 г.

Тогава формация “Тоника” жъне успехи не само в страната. В нея са Гого, Ева, Анастасия (Сия) Бинчева и Яким Якимов, който сменя влезлия в казармата Хари Шерикян. След изтощително турне в СССР групата веднага е пратена да пее във Виетнам. Всички са тотално изтощени, но заповедта в Главно управление на Строителни войски (ГУСВ) трябва да се изпълни. Като стоварват багажа в Сайгон, дръжката на куфара на Ева се къса и служител на руския “Аерофлот” го заделя като бракуван. Така Ева пристига във Виетнам без тоалетите си. Дори се налага колежки да услужват с бельо. Виетнам води война със САЩ и условията са като на полигон. Изнервени, че е без багаж, Гого и Ева протестират срещу мизерията в хотела и прекарват нощта на пейка Втората формация “Тоника СВ” от 1983 г. в състав Ваня, Драго, Милица и Теодор.

Орлин Горанов и Росица Борджиева също са към групата, но спят в хотела. Защото, да протестираш в братска социалистическа страна тогава, е нечувано, все едно изнасяш революция. Скандалът не остава скрит и като се връщат в София, Главно политическо управление на ЦК на БКП светкавично разформирова “Тоника”, изземва записите от радиото и телевизията и ги забранява. Всичко, създадено от 1971 г. насам, рухва. А началото е супер обещаващо. Стефан Диомов създава “Тоника” към Културния дом на транспортните работници и започват репетиции в изоставен вагон на бургаската гара, за да стигат до национален ефир и милиони почитатели у нас и в чужбина. За групата пише музика и Стефан Димитров и през 1976 г. с неговата “Ладо ле” “Тоника” взема първа награда на “Златният Орфей”. А с композиции на Диомов печели Младежкия конкурс за забавна песен и Бургаския фестивал. След Виетнам обаче Ева смята, че Диомов ги е натопил, въпреки че скандалът става политически, стига до посланиците на двете страни и не може да се прикрие.
Песните им са забранени поради политически причини и не звучат по българското радио и телевизия до 1989 г.
След закриването на групата през 1980 г. Стефан Диомов убеждав ГУСВ да възроди втори състав, като подбере изпълнители от национален конкурс. Кастингът е грандиозен, явяват се около 300 кандидати. В новата “Тоника СВ” са избрани Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Ева и Гого сформират група “Домино”, а Сия отива в САЩ и с Трошан Владовски създават група. И тази “Тоника СВ” е подчинена на единственото изискване солист на всяка песен да е този, на когото тя най приляга. Според Диомов Ваня е фаворитката с глас на солист и пее повечето парчета. Това настройва другите срещу нея.Бившият началник на Строителни войски Борислав Йотов споделя:
“Ваня допреди години наивно мислеше, че уволнението било репресивно. Но Ваня я уволниха не началниците, а нейните колеги, които през 1986 г. дойдоха при мен с 4 молби за напускане, т.е. или те, или Ваня…”

По този повод и създателя на групата Стефан Диомов споделя подобна версия:

Не я обичаха останалите. Те винаги са били в сянката и вече дойде време да кажа истината. Малко преди да бъде изхвърлена Ваня от групата, четиримата отиват с написани молби за напускане при генерал Живов в ГУСВ и ултимативно заявяват: Или Ваня, или ние! И понеже те са мнозинство, в Строителни войски взеха решение да отстранят Ваня и да запазят групата. Мотивите на останалите пред мен бяха, че Ваня пеела самостоятелно, представете си. Тогава се основаваха клубове “Петя Дубарова“ и тя обикаляше без пари да пее в неотоплени салони в Родопите и къде ли не. Това бе трън в очите на колегите . Те питаха Ваня солистка ли е, или е член на групата. Казвах, щом като може самостоятелно да пее – нека. Пейте и вие. Но там е работата, че поотделно всеки от тях и до днес не може да направи самостоятелен концерт. А Ваня може. И виждате какво се получава – този, който може, трябва да бъде задушен. Тя бе принудена да напусне.

Началниците жертват нея, за да запазят групата. След нея напуска и създателят Стефан Диомов. Междувременно през 1983 г. Емил Василев сменя Тео и става лидер на групата. Тя съществува до 1991 г., когато четиримата се събират “за последно сбогом”, тъй като “Тоника СВ” заглъхва от икономическата криза и чалгата.

През 1992 г. Диомов заедно с Гого и Ева се напиват в бургаска кръчма, прощават си обидите и искат да съберат групата. През септември 1994 г. съставите „Тоника“, „Тоника СВ“ и „Домино“ правят паметни бенефисни концерти в Бургас и София, последвани от концертен албум и видеокасета. След тези концерти „Тоника“ и „Тоника СВ“ се обединяват под името „Фамилия Тоника“. Групата е посрещната носталгично от няколко поколения българи.

Източник: Сензация

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.