Турнето на група „Тоника“ във Виетнам
Дата на публикуване: 01.04.2020
турнето

Турнето на група „Тоника“ във Виетнам

Турнето на група „Тоника“ във Виетнам завършва лошо за трупата. Вокално-инструментална група „Тоника“ си остава легенда в българската популярна музика. Тя е създадена като оркестър към Културния дом на транспортните работници в Бургас с ръководител Стефан Диомов. Идеята за вокална група по подобие на италианската група „Рики е Повери“ се оформя окончателно през 1971 г. Репетициите започват с Ева Найденова, Анастасия Бинчева (Сия), Георги Найденов(Гого) и Хари Шерикян, в един фургон на бургаската гара. После Хари влиза в казармата като моряк и на неговото място е поканен Яким Якимов.
Първият голям успех на групата е втора награда на фестивала „Тракийска лира“ в Стара Загора. На следващата година вземат участие на X-ия световен фестивал на младежта и студентите в Берлин. През 1975 г.е издаден първият албум на групата. Започват да валят безброй хитове, концертни участия и награди. Всичко е безоблачно, докато не идва разтърсващата за тях 1979 г.

Тогава формация “Тоника” жъне успехи не само в страната. В нея са Гого, Ева, Анастасия (Сия) Бинчева и Яким Якимов, който сменя влезлия в казармата Хари Шерикян. След изтощително турне в СССР групата веднага е пратена да пее във Виетнам. Всички са тотално изтощени, но заповедта в Главно управление на Строителни войски (ГУСВ) трябва да се изпълни. Като стоварват багажа в Сайгон, дръжката на куфара на Ева се къса и служител на руския “Аерофлот” го заделя като бракуван. Така Ева пристига във Виетнам без тоалетите си. Дори се налага колежки да услужват с бельо. Виетнам води война със САЩ и условията са като на полигон. Изнервени, че е без багаж, Гого и Ева протестират срещу мизерията в хотела и прекарват нощта на пейка Втората формация “Тоника СВ” от 1983 г. в състав Ваня, Драго, Милица и Теодор.

Орлин Горанов и Росица Борджиева също са към групата, но спят в хотела. Защото, да протестираш в братска социалистическа страна тогава, е нечувано, все едно изнасяш революция. Скандалът не остава скрит и като се връщат в София, Главно политическо управление на ЦК на БКП светкавично разформирова “Тоника”, изземва записите от радиото и телевизията и ги забранява. Всичко, създадено от 1971 г. насам, рухва. А началото е супер обещаващо. Стефан Диомов създава “Тоника” към Културния дом на транспортните работници и започват репетиции в изоставен вагон на бургаската гара, за да стигат до национален ефир и милиони почитатели у нас и в чужбина. За групата пише музика и Стефан Димитров и през 1976 г. с неговата “Ладо ле” “Тоника” взема първа награда на “Златният Орфей”. А с композиции на Диомов печели Младежкия конкурс за забавна песен и Бургаския фестивал. След Виетнам обаче Ева смята, че Диомов ги е натопил, въпреки че скандалът става политически, стига до посланиците на двете страни и не може да се прикрие.
Песните им са забранени поради политически причини и не звучат по българското радио и телевизия до 1989 г.
След закриването на групата през 1980 г. Стефан Диомов убеждав ГУСВ да възроди втори състав, като подбере изпълнители от национален конкурс. Кастингът е грандиозен, явяват се около 300 кандидати. В новата “Тоника СВ” са избрани Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Ева и Гого сформират група “Домино”, а Сия отива в САЩ и с Трошан Владовски създават група. И тази “Тоника СВ” е подчинена на единственото изискване солист на всяка песен да е този, на когото тя най приляга. Според Диомов Ваня е фаворитката с глас на солист и пее повечето парчета. Това настройва другите срещу нея.Бившият началник на Строителни войски Борислав Йотов споделя:
“Ваня допреди години наивно мислеше, че уволнението било репресивно. Но Ваня я уволниха не началниците, а нейните колеги, които през 1986 г. дойдоха при мен с 4 молби за напускане, т.е. или те, или Ваня…”

По този повод и създателя на групата Стефан Диомов споделя подобна версия:

Не я обичаха останалите. Те винаги са били в сянката и вече дойде време да кажа истината. Малко преди да бъде изхвърлена Ваня от групата, четиримата отиват с написани молби за напускане при генерал Живов в ГУСВ и ултимативно заявяват: Или Ваня, или ние! И понеже те са мнозинство, в Строителни войски взеха решение да отстранят Ваня и да запазят групата. Мотивите на останалите пред мен бяха, че Ваня пеела самостоятелно, представете си. Тогава се основаваха клубове “Петя Дубарова“ и тя обикаляше без пари да пее в неотоплени салони в Родопите и къде ли не. Това бе трън в очите на колегите . Те питаха Ваня солистка ли е, или е член на групата. Казвах, щом като може самостоятелно да пее – нека. Пейте и вие. Но там е работата, че поотделно всеки от тях и до днес не може да направи самостоятелен концерт. А Ваня може. И виждате какво се получава – този, който може, трябва да бъде задушен. Тя бе принудена да напусне.

Началниците жертват нея, за да запазят групата. След нея напуска и създателят Стефан Диомов. Междувременно през 1983 г. Емил Василев сменя Тео и става лидер на групата. Тя съществува до 1991 г., когато четиримата се събират “за последно сбогом”, тъй като “Тоника СВ” заглъхва от икономическата криза и чалгата.

През 1992 г. Диомов заедно с Гого и Ева се напиват в бургаска кръчма, прощават си обидите и искат да съберат групата. През септември 1994 г. съставите „Тоника“, „Тоника СВ“ и „Домино“ правят паметни бенефисни концерти в Бургас и София, последвани от концертен албум и видеокасета. След тези концерти „Тоника“ и „Тоника СВ“ се обединяват под името „Фамилия Тоника“. Групата е посрещната носталгично от няколко поколения българи.

Източник: Сензация

Още новини
Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещен ритуал, който вярващите практикуват от самото начало на християнската църква. Смята се, че кръстниците са ангели на земята, които са призвани да помогнат на едно дете да започне духовен живот,и които ще го предпазят от изкушения. Изборът на...

повече информация
Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява всичките си душмани. Но най-загадъчна е смъртта на най-големия от тях - Иван Тодоров с партизанско име Горуня. Той крои да свали Живков с военен преврат през 1965 г. След развенчаването на Сталин Горуня е смятал Живков за ревизионист на...

повече информация
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Advertisements
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.