Ваксините не предпазват
Дата на публикуване: 10.12.2020
ваксините не предпазват

Ваксините не предпазват от инфектирането, но могат да ни защитят от тежки усложнения при вируса и може би от смърт. Това заяви директорът на Българския кардиологичен институт проф. Владимир Данов.
Великобритания стана първата държава, одобрила ваксината срещу коронавируса на BioNTech и Pfizer. Така от идната седмица на Острова могат да започнат първите имунизации. Каква е процедурата по сертифициране в Европа?
Органът, натоварен да проверява и сертифицира – в случая нова ваксина – в Европа е Европейската агенция по лекарствата ЕMA със седалище в Амстердам. След съответна проверка от Комитета по лекарствени продукти за хуманна употреба CHMP се издава препоръка относно молбата за одобрение. Въз основа на нея Еврокомисията после взима окончателното си решение.
“Има въпроси и основания за притеснения – ваксините бяха разработени в рекордно кратки срокове, реалната им ефективност остава под въпрос, няма как да се знае за дългосрочните последствия върху здравето на хората”, посочи той в “България сутрин”.

Проф. Данов добави, че още е привърженик на профилактиката, а като доказан медикамент посочи “Хидроксихлорохин”.
“Нашите резултати са красноречиви. При 1500 души медицински персонал само 38 са били положителни, те обаче не са били подложени на профилактика с медикамента и не са били защитени. След като те приложиха лечение с “Хидроксихлорохин”, антибиотик и цинк, изкараха болестта в съвсем леки форми”, коментира той пред Bulgaria ON AIR. По думите му “Хидроксихлорохин”-ът алкализира средата и вирусът не може да навлезе в клетъчното ядро, не може да се размножава.
Според него бременните, децата под 16-годишна възрасти и преболедувалите Ковид-19 няма нужда да се ваксинират. Проф. Данов допълни, че лично той би се ваксинирал, когато се увери, че имунизацията е безопасна.

“В голям процент от пациентите, които са били заболели от Ковид-19, остават проблеми, които са свързани най-често със сърдечно-съдовата система, нервната система, както и бъбреците и най-често белия дроб”, посочи проф. Данов.
По думите му най-често сърцето е засегнато и се развива миокардит, а сърцебиенето може да бъде индикатор за начален инфаркт.

“Проблемът на самото заболяване във втората му фаза фактически са микроемболиите. Това са сериозни отклонения в здравословното състояние, които трябва да бъдат под ръката на специалист”, заяви още специалистът.

Източник: Пловдив24

Още новини
Висока вибрация

Висока вибрация

Висока вибрация - какво всъщност означава това? Отговорът е прост - да живеете с лекота. Добре е да живеете в настоящето и да не се обръщате към миналото. А е то накратко какво е нужно да предприемете, за да подобрите живота си: – Животът ви е изпълнен с цели, мечти,...

повече информация
Силен мъж ви дава любов

Силен мъж ви дава любов

Силен мъж ще ви даде това, от което имате нужда. Всеки човек притежава качества и недостатъци, никой не е перфектен и смисълът на любовта е да откриете този, който ви приема с всичките ви трески за дялане, както и вие него. Когато той вижда вашите положителни черти и...

повече информация
6 цвята, които издават провинциалистката

6 цвята, които издават провинциалистката

6 цвята, които издават провинциалистката. Няма жена, която да не иска да изглежда добре. Най-често нежният пол залага на стилни дрехи, за да има безупречна визия. Понякога обаче в стремежа си да изглеждат добре облечени жените допускат много сериозни модни грешки,...

повече информация
10 сънища за успех

10 сънища за успех

10 сънища вещаят успех и щастие в близко бъдеще. От древни времена хората отдавали специално значение на сънищата . Както показват наблюденията, има няколко вида сънища , които ясно вещаят нещо хубаво, което ще ни се случи, както и такива, които са предвестник на беди...

повече информация
Advertisements
Витамин D може да е вреден

Витамин D може да е вреден

Витамин D може да е вреден в някои случаи. Не е тайна, че на всеки шест месеца тялото ни се възстановява. Това зависи от много фактори, но продължителността на деня играе ключова роля. Под въздействието на слънчевата светлина витамин D се произвежда активно в тялото...

повече информация
Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира. В редиците на пенсионерите вече е обичаната говорителка на БНТ Радина Червенова. През февруари тя става на 63 години и вече навършва необходимата възраст за пенсия. Радина подала документи и изчаквала да разбере какъв ще е размерът на...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.