Ваксините не предпазват
Дата на публикуване: 10.12.2020
ваксините не предпазват

Ваксините не предпазват от инфектирането, но могат да ни защитят от тежки усложнения при вируса и може би от смърт. Това заяви директорът на Българския кардиологичен институт проф. Владимир Данов.
Великобритания стана първата държава, одобрила ваксината срещу коронавируса на BioNTech и Pfizer. Така от идната седмица на Острова могат да започнат първите имунизации. Каква е процедурата по сертифициране в Европа?
Органът, натоварен да проверява и сертифицира – в случая нова ваксина – в Европа е Европейската агенция по лекарствата ЕMA със седалище в Амстердам. След съответна проверка от Комитета по лекарствени продукти за хуманна употреба CHMP се издава препоръка относно молбата за одобрение. Въз основа на нея Еврокомисията после взима окончателното си решение.
“Има въпроси и основания за притеснения – ваксините бяха разработени в рекордно кратки срокове, реалната им ефективност остава под въпрос, няма как да се знае за дългосрочните последствия върху здравето на хората”, посочи той в “България сутрин”.

Проф. Данов добави, че още е привърженик на профилактиката, а като доказан медикамент посочи “Хидроксихлорохин”.
“Нашите резултати са красноречиви. При 1500 души медицински персонал само 38 са били положителни, те обаче не са били подложени на профилактика с медикамента и не са били защитени. След като те приложиха лечение с “Хидроксихлорохин”, антибиотик и цинк, изкараха болестта в съвсем леки форми”, коментира той пред Bulgaria ON AIR. По думите му “Хидроксихлорохин”-ът алкализира средата и вирусът не може да навлезе в клетъчното ядро, не може да се размножава.
Според него бременните, децата под 16-годишна възрасти и преболедувалите Ковид-19 няма нужда да се ваксинират. Проф. Данов допълни, че лично той би се ваксинирал, когато се увери, че имунизацията е безопасна.

“В голям процент от пациентите, които са били заболели от Ковид-19, остават проблеми, които са свързани най-често със сърдечно-съдовата система, нервната система, както и бъбреците и най-често белия дроб”, посочи проф. Данов.
По думите му най-често сърцето е засегнато и се развива миокардит, а сърцебиенето може да бъде индикатор за начален инфаркт.

“Проблемът на самото заболяване във втората му фаза фактически са микроемболиите. Това са сериозни отклонения в здравословното състояние, които трябва да бъдат под ръката на специалист”, заяви още специалистът.

Източник: Пловдив24

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.