Веган грънчарка живее до пътя
Дата на публикуване: 19.10.2020
веган грънчарка

Веган грънчарка избра да живее с децата и майка си изолирани от цивилизацията, но не в гората, а на главния път край Раданово. Десислава Владовска е на 38 г., има три деца, но без брак. Дори не й се говори за мъже. Деси тренира йога сама, разчита само на зеленчуците и плодовете от градината си, сама си меси хляб, сама си копае глината за грънци, делви и всички останали уникални и причудливи неща, които вае. Малките деца – Десислава, на 9 г., и Даниел, на 8 г., по решение на майката пък се учат вкъщи на компютъра, от сайт, и са сред малцината в областта на индивидуално обучение. 17-годишната Кристина учи в Троян, който е родният град на Деси, и момичето върви по стъпките на майка си да стане грънчарка. Понеже хлапетата обаче не са вегани, в двора на къщата има коза, зайци и кокошки, а за всичко помага Данка, 68-годишната майка на грънчарката.

ЗА ИЗБОРА ДА СЕ ЖИВЕЕ РАЗЛИЧНО КОГАТО БИЛА НА 24 Г., ДЕСИ ОТ ТРОЯН РЕШИЛА ДА СИ НАМЕРИ КЪЩА на село и да превърне уменията си по грънчарство в занаят. Неслучайно тя подчертава, че това не е бизнес или професия, просто за нея е занаят. Харесала къща на главния път край Раданово, купила я и после при нея дошла майка й. Голямата дъщеря Кристина е завършила в местното основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Раданово, била е отличничка, след което отива в Троян. После се появили двете по-малки деца, които изкарали първи клас в същото училище. Макар да са с една година разлика, те тръгнали заедно и сега са много щастливи. Казват, че се контролират един друг и са свободни. Учат от сайт и после се явяват на изпити в училището. Така вече са в трети клас.

„Те са единствени в общината и вероятно в областта, но аз поне не съм чувала да има други деца в тази възраст на индивидуално обучение. Правим им две сесии в годината – през зимата и през пролетта. Десислава се справя отлично, момчето е по-палаво. Сега сме им подготвили тестове, които трябва да решат и да дойдат в училище. Борихме се много децата да учат в училището, но това е решение на майката, а законът й го разрешава“, коментира вчера директорката на основното училище в Раданово Катя Цветкова.

Според майката изборът е бил заради нейните постоянни пътувания в страната, където ходи на изложения да представя това, което изработва. Децата й пък стават много отговорни и разчитат само на себе си.

„Заложих на закона и на разбирането на ръководството на училището. Аз съм сама жена и трябва да се оправям с всичко. Разходите ни са малки, градината ни храни, от продажбите си плащам телефона, интернета, ползвам газ, купувам само брашно и ориз. Правим перфектен хляб, доим козата и децата ядат месо от зайците и кокошките. Живеем природосъобразно и сме щастливи“, казва Деси.

МАГАЗИН НА ОТКРИТО

ПРЕД КЪЩАТА НА ГЛАВНИЯ ПЪТ КРАЙ РАДАНОВО има табела, че това е грънчарница. Всички предмети са изложени на двора. Малки и големи съдове, саксии градински човечета и животни са с етикети и цени. Вътре в къщата на първия етаж е работилницата, където Деси прави всичко и пече. Там са пекарната, фурната за печене на хляб и огромните количества домати, пипер, тиквички и всичко, прибрано от градината. Част от него вече е превърнато в лютеница и други вкусотии за зимата.

„Преди около 15 г. отворих този магазин на открито, за да може постоянно пътуващите коли да спират и да видят какво и кой го прави. Всички предмети са мои хрумвания, а сега правя и огромни делви с инкрустации. Оказа се, че съм единствената жена грънчарка в България, която предлага такива съдове, това установих, като ходя на всички изложения у нас. Една такава делва отнема много дни и след това правя ръчно инкрустациите. Те са ми нещо като хоби и като да скачаш с бънджи, защото предизвикателството е огромно. Не мога да се похваля с големи обороти, но пък стига за елементарните неща. Другото си произвеждаме сами и така съм нещо като отшелник на магистрала“, с усмивка споделя още 38-годишната грънчарка.

ДОРИ НЕ ЗНАЕ КОЛКО АРТИКУЛА ПРАВИ, ЗАЩОТО НЕ ГИ БРОИ. Съдовата керамика е в пълен комплект и свършва бързо. Саксиите се купуват от чужденци, а масови откупки има от община Козлодуй. Всичко трябва да се прави с любов, луксът е заблуда и не е важен, разсъждава още Деси, докато ни разхожда из магазина, двора и дома си. Тя не се смята за пазител на този занаят, но сама е открила находище край Раданово, откъдето с много труд сама си вади и меси глината и вече има за три години напред.

Нели СУКОВА

Източник: Борба

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация
4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи - време е да научите кои са те. Още на първата среща ли питате за вашата зодия? Може би имате право да го направите. По този начин можете да избегнете любовното разочарование в бъдеще. Според много хора датата на раждане (не само денят и...

повече информация
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.