Веган грънчарка живее до пътя
Дата на публикуване: 19.10.2020
веган грънчарка

Веган грънчарка избра да живее с децата и майка си изолирани от цивилизацията, но не в гората, а на главния път край Раданово. Десислава Владовска е на 38 г., има три деца, но без брак. Дори не й се говори за мъже. Деси тренира йога сама, разчита само на зеленчуците и плодовете от градината си, сама си меси хляб, сама си копае глината за грънци, делви и всички останали уникални и причудливи неща, които вае. Малките деца – Десислава, на 9 г., и Даниел, на 8 г., по решение на майката пък се учат вкъщи на компютъра, от сайт, и са сред малцината в областта на индивидуално обучение. 17-годишната Кристина учи в Троян, който е родният град на Деси, и момичето върви по стъпките на майка си да стане грънчарка. Понеже хлапетата обаче не са вегани, в двора на къщата има коза, зайци и кокошки, а за всичко помага Данка, 68-годишната майка на грънчарката.

ЗА ИЗБОРА ДА СЕ ЖИВЕЕ РАЗЛИЧНО КОГАТО БИЛА НА 24 Г., ДЕСИ ОТ ТРОЯН РЕШИЛА ДА СИ НАМЕРИ КЪЩА на село и да превърне уменията си по грънчарство в занаят. Неслучайно тя подчертава, че това не е бизнес или професия, просто за нея е занаят. Харесала къща на главния път край Раданово, купила я и после при нея дошла майка й. Голямата дъщеря Кристина е завършила в местното основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Раданово, била е отличничка, след което отива в Троян. После се появили двете по-малки деца, които изкарали първи клас в същото училище. Макар да са с една година разлика, те тръгнали заедно и сега са много щастливи. Казват, че се контролират един друг и са свободни. Учат от сайт и после се явяват на изпити в училището. Така вече са в трети клас.

„Те са единствени в общината и вероятно в областта, но аз поне не съм чувала да има други деца в тази възраст на индивидуално обучение. Правим им две сесии в годината – през зимата и през пролетта. Десислава се справя отлично, момчето е по-палаво. Сега сме им подготвили тестове, които трябва да решат и да дойдат в училище. Борихме се много децата да учат в училището, но това е решение на майката, а законът й го разрешава“, коментира вчера директорката на основното училище в Раданово Катя Цветкова.

Според майката изборът е бил заради нейните постоянни пътувания в страната, където ходи на изложения да представя това, което изработва. Децата й пък стават много отговорни и разчитат само на себе си.

„Заложих на закона и на разбирането на ръководството на училището. Аз съм сама жена и трябва да се оправям с всичко. Разходите ни са малки, градината ни храни, от продажбите си плащам телефона, интернета, ползвам газ, купувам само брашно и ориз. Правим перфектен хляб, доим козата и децата ядат месо от зайците и кокошките. Живеем природосъобразно и сме щастливи“, казва Деси.

МАГАЗИН НА ОТКРИТО

ПРЕД КЪЩАТА НА ГЛАВНИЯ ПЪТ КРАЙ РАДАНОВО има табела, че това е грънчарница. Всички предмети са изложени на двора. Малки и големи съдове, саксии градински човечета и животни са с етикети и цени. Вътре в къщата на първия етаж е работилницата, където Деси прави всичко и пече. Там са пекарната, фурната за печене на хляб и огромните количества домати, пипер, тиквички и всичко, прибрано от градината. Част от него вече е превърнато в лютеница и други вкусотии за зимата.

„Преди около 15 г. отворих този магазин на открито, за да може постоянно пътуващите коли да спират и да видят какво и кой го прави. Всички предмети са мои хрумвания, а сега правя и огромни делви с инкрустации. Оказа се, че съм единствената жена грънчарка в България, която предлага такива съдове, това установих, като ходя на всички изложения у нас. Една такава делва отнема много дни и след това правя ръчно инкрустациите. Те са ми нещо като хоби и като да скачаш с бънджи, защото предизвикателството е огромно. Не мога да се похваля с големи обороти, но пък стига за елементарните неща. Другото си произвеждаме сами и така съм нещо като отшелник на магистрала“, с усмивка споделя още 38-годишната грънчарка.

ДОРИ НЕ ЗНАЕ КОЛКО АРТИКУЛА ПРАВИ, ЗАЩОТО НЕ ГИ БРОИ. Съдовата керамика е в пълен комплект и свършва бързо. Саксиите се купуват от чужденци, а масови откупки има от община Козлодуй. Всичко трябва да се прави с любов, луксът е заблуда и не е важен, разсъждава още Деси, докато ни разхожда из магазина, двора и дома си. Тя не се смята за пазител на този занаят, но сама е открила находище край Раданово, откъдето с много труд сама си вади и меси глината и вече има за три години напред.

Нели СУКОВА

Източник: Борба

Още новини
Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра. В живота се случват и такива неща - срещате мъжа на мечтите си, той е мил, умен, готин, грижовен. Всичко е като в приказка, но след известно време разбирате тъжната истина - той вече е женен! Това, че мъжете изневеряват, отдавна не изненадва...

повече информация
Раждането в Англия

Раждането в Англия

Раждането в Англия е различно с това в България. Преди няколко месеца приятелка ме помоли да я придружа на предстоящото й раждане. Разбира се, приех. Едно от най-важните неща на моето раждане беше присъствието на близък човек до мен. Аз самата имах страхотно раждане в...

повече информация
Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията, но яде месо от Австралия и пие чиста вода. С хеликоптер търсят безопасни места за управниците. Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!“, тази реплика произнася точно преди да се самоубие проф. Легасов, главен герой в сериала...

повече информация
Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен от дъното на душата си от изказването на Александър Йорданов. Коментарът му пред нашата медия е по повод думите на политика, че за него датата 3 март не значи нищо. По-рано днес Александър Йорданов застъпи яростно тезата, че България не би...

повече информация
Advertisements
Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова са като котка и мишка в живота. Моделът Диляна Попова за първи път проговори публично за перипетиите във връзката й с Асен Блатечки, променливите им отношения и разкри детайли в отношенията им. Най-тежкият момент в живота й бил след...

повече информация
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.