Веган грънчарка живее до пътя
Дата на публикуване: 19.10.2020
веган грънчарка

Веган грънчарка избра да живее с децата и майка си изолирани от цивилизацията, но не в гората, а на главния път край Раданово. Десислава Владовска е на 38 г., има три деца, но без брак. Дори не й се говори за мъже. Деси тренира йога сама, разчита само на зеленчуците и плодовете от градината си, сама си меси хляб, сама си копае глината за грънци, делви и всички останали уникални и причудливи неща, които вае. Малките деца – Десислава, на 9 г., и Даниел, на 8 г., по решение на майката пък се учат вкъщи на компютъра, от сайт, и са сред малцината в областта на индивидуално обучение. 17-годишната Кристина учи в Троян, който е родният град на Деси, и момичето върви по стъпките на майка си да стане грънчарка. Понеже хлапетата обаче не са вегани, в двора на къщата има коза, зайци и кокошки, а за всичко помага Данка, 68-годишната майка на грънчарката.

ЗА ИЗБОРА ДА СЕ ЖИВЕЕ РАЗЛИЧНО КОГАТО БИЛА НА 24 Г., ДЕСИ ОТ ТРОЯН РЕШИЛА ДА СИ НАМЕРИ КЪЩА на село и да превърне уменията си по грънчарство в занаят. Неслучайно тя подчертава, че това не е бизнес или професия, просто за нея е занаят. Харесала къща на главния път край Раданово, купила я и после при нея дошла майка й. Голямата дъщеря Кристина е завършила в местното основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Раданово, била е отличничка, след което отива в Троян. После се появили двете по-малки деца, които изкарали първи клас в същото училище. Макар да са с една година разлика, те тръгнали заедно и сега са много щастливи. Казват, че се контролират един друг и са свободни. Учат от сайт и после се явяват на изпити в училището. Така вече са в трети клас.

„Те са единствени в общината и вероятно в областта, но аз поне не съм чувала да има други деца в тази възраст на индивидуално обучение. Правим им две сесии в годината – през зимата и през пролетта. Десислава се справя отлично, момчето е по-палаво. Сега сме им подготвили тестове, които трябва да решат и да дойдат в училище. Борихме се много децата да учат в училището, но това е решение на майката, а законът й го разрешава“, коментира вчера директорката на основното училище в Раданово Катя Цветкова.

Според майката изборът е бил заради нейните постоянни пътувания в страната, където ходи на изложения да представя това, което изработва. Децата й пък стават много отговорни и разчитат само на себе си.

„Заложих на закона и на разбирането на ръководството на училището. Аз съм сама жена и трябва да се оправям с всичко. Разходите ни са малки, градината ни храни, от продажбите си плащам телефона, интернета, ползвам газ, купувам само брашно и ориз. Правим перфектен хляб, доим козата и децата ядат месо от зайците и кокошките. Живеем природосъобразно и сме щастливи“, казва Деси.

МАГАЗИН НА ОТКРИТО

ПРЕД КЪЩАТА НА ГЛАВНИЯ ПЪТ КРАЙ РАДАНОВО има табела, че това е грънчарница. Всички предмети са изложени на двора. Малки и големи съдове, саксии градински човечета и животни са с етикети и цени. Вътре в къщата на първия етаж е работилницата, където Деси прави всичко и пече. Там са пекарната, фурната за печене на хляб и огромните количества домати, пипер, тиквички и всичко, прибрано от градината. Част от него вече е превърнато в лютеница и други вкусотии за зимата.

„Преди около 15 г. отворих този магазин на открито, за да може постоянно пътуващите коли да спират и да видят какво и кой го прави. Всички предмети са мои хрумвания, а сега правя и огромни делви с инкрустации. Оказа се, че съм единствената жена грънчарка в България, която предлага такива съдове, това установих, като ходя на всички изложения у нас. Една такава делва отнема много дни и след това правя ръчно инкрустациите. Те са ми нещо като хоби и като да скачаш с бънджи, защото предизвикателството е огромно. Не мога да се похваля с големи обороти, но пък стига за елементарните неща. Другото си произвеждаме сами и така съм нещо като отшелник на магистрала“, с усмивка споделя още 38-годишната грънчарка.

ДОРИ НЕ ЗНАЕ КОЛКО АРТИКУЛА ПРАВИ, ЗАЩОТО НЕ ГИ БРОИ. Съдовата керамика е в пълен комплект и свършва бързо. Саксиите се купуват от чужденци, а масови откупки има от община Козлодуй. Всичко трябва да се прави с любов, луксът е заблуда и не е важен, разсъждава още Деси, докато ни разхожда из магазина, двора и дома си. Тя не се смята за пазител на този занаят, но сама е открила находище край Раданово, откъдето с много труд сама си вади и меси глината и вече има за три години напред.

Нели СУКОВА

Източник: Борба

Още новини
Илиана Раева отговори на Нешка

Илиана Раева отговори на Нешка

Илиана Раева отговори на Нешка Робева. Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева отговори на атаката на легендарната треньорка Нешка Робева. Припомняме, че Робева бе афектирана от случилото се с ансамбъла ни след завършилото...

повече информация
Месецът на раждане

Месецът на раждане

Месецът на раждане закрива характерът на човек. Много хора вярват в астрологията и в знаците от зодиака и влиянието им върху характера ни. Повечето учени и психолози са на мнението, че всъщност месецът на раждане е определящ за бъдещето и живота на даден индивид. Факт...

повече информация
Манипулаторите са от три зодии

Манипулаторите са от три зодии

Манипулаторите са най-често от три зодии. Това са зодиите, които над всичко поставят интересите си и ако нещо не е свързано с тях, не си мръдват и пръста, не създават приятелства и познанства, изобщо нища, ако няма да имат някаква полза след това. На почетното трето...

повече информация
Български доктор в Париж за Ковид19

Български доктор в Париж за Ковид19

Български доктор в Париж с интересна позиция за Ковид19. Д-р Елена Радева работи от 20 години във Франция. Завършила е медицина в България и е работила тук, после е специализирала и в Монпелие. Съпругът ѝ също е лекар във Франция. Написаното от нея разкрива непозната...

повече информация
Advertisements
Запознахме се в социалната мрежа

Запознахме се в социалната мрежа

Запознахме се в социалната мрежа, но нещата не се развиха по правилният начин. Знаех, че така ще стане някой ден. Беше повече от очевидно. Видях ги на неговия „статус“. Лично той беше качил снимката преди няколко дни. Въпреки че не обичам да го следя в социалните...

повече информация
Седмокласник спаси възрастен

Седмокласник спаси възрастен

Седмокласник спаси възрастен човек. Ученик в седми клас от Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч с бързи и адекватни действия е спасил човешки живот, съобщиха от пресцентъра на общината. Според медицинските специалисти реакциите на Николай са помогнали...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.