Витамин D може да е вреден
Дата на публикуване: 25.01.2021
витамин D

Витамин D може да е вреден в някои случаи. Не е тайна, че на всеки шест месеца тялото ни се възстановява. Това зависи от много фактори, но продължителността на деня играе ключова роля. Под въздействието на слънчевата светлина витамин D се произвежда активно в тялото ни. Докато през студения сезон е един от най-популярните аптечни продукти. Не трябва обаче да се доверявате на маркетолозите и дори на положителния опит на познати. В тази статия нека поговорим за факта, че витамините не винаги са добри за всички. А също и за вредата от витамин D , за която продавачите няма да ви разкажат.
Витамин D вреди
Витамините са нож с две остриета. Особено сега, по време на пандемия, когато хората търсят прости и бързи начини да се предпазят от вируса. Много хора забравят, че колкото лоша е липсата на определени вещества в организма, толкова опасен е и излишъкът им.
И наистина е така! Когато витамин D е нисък , резистентността на средния човек към вируси пада и дори започва сезонна депресия. Той също така е отговорен за здравето на репродуктивната система и чувствителността към инсулин (не напразно често натрупваме излишни килограми през зимата).

Но дори витамин D има противопоказания. Ако принадлежите към една от следните групи, не можете да го пиете без да се консултирате с лекар.
Кога не трябва да приемате витамин D:
Свръхчувствителност
Хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта)
Хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината)
Туберкулоза
За съжаление, това не означава, че всеки е имунизиран срещу странични ефекти. Тъй като нормата е различна за всички и мнозина смятат за необходимо да пият витамини през зимата , съществува голям риск от предозиране. Това засяга нашето тяло, както следва.
На първо място, нивото на калций в кръвта се повишава . Това състояние се характеризира с жажда, често уриниране и образуване на камъни. Влошаване на храносмилането , което може да се прояви като коремна болка или диария и запек.

Проблемите с бъбреците започват (или се влошават).

Костно-мускулната система може да бъде засегната. Главно поради високата концентрация на витамин D, водеща до загуба на костна маса.

Всичко това, заедно с повишен калций в кръвта, е изпълнено с гадене, световъртеж и загуба на апетит.

Преди си мислехме, че витамините са нещо безвредно и здравословно – като плодовете. Но е важно да запомните, че дозата хранителни вещества в тях е десет пъти по-висока, отколкото в естествен източник. И може да бъде токсична за тялото ни, ако се използва неправилно. Така че бъдете внимателни и в никакъв случай не се самолекувайте.

Източник: За жената

Още новини
Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра. В живота се случват и такива неща - срещате мъжа на мечтите си, той е мил, умен, готин, грижовен. Всичко е като в приказка, но след известно време разбирате тъжната истина - той вече е женен! Това, че мъжете изневеряват, отдавна не изненадва...

повече информация
Раждането в Англия

Раждането в Англия

Раждането в Англия е различно с това в България. Преди няколко месеца приятелка ме помоли да я придружа на предстоящото й раждане. Разбира се, приех. Едно от най-важните неща на моето раждане беше присъствието на близък човек до мен. Аз самата имах страхотно раждане в...

повече информация
Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията, но яде месо от Австралия и пие чиста вода. С хеликоптер търсят безопасни места за управниците. Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!“, тази реплика произнася точно преди да се самоубие проф. Легасов, главен герой в сериала...

повече информация
Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен от дъното на душата си от изказването на Александър Йорданов. Коментарът му пред нашата медия е по повод думите на политика, че за него датата 3 март не значи нищо. По-рано днес Александър Йорданов застъпи яростно тезата, че България не би...

повече информация
Advertisements
Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова са като котка и мишка в живота. Моделът Диляна Попова за първи път проговори публично за перипетиите във връзката й с Асен Блатечки, променливите им отношения и разкри детайли в отношенията им. Най-тежкият момент в живота й бил след...

повече информация
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.