Вредните навици, които пречат
Дата на публикуване: 24.06.2020
вредните навици

Вредните навици пречат за спокойствието и почивката ни. Хората като цяло са странни същества. Знаем, че промяната в климата разтопява ледниците, но въпреки това продължаваме да злоупотребяваме.
Знаем, че добрият сън помаган на здравето ни и трябва да получаваме поне 7 часа от него, но въпреки това малцина го постигат.
Това важи особено за професионалисти, които трябва често да избират между почивката, работата и социалния си живот, като от това страда най-много съня. Според изследвания на учени във Великобритания, сънят прави хората по-продуктивни и по-щастливи. Влияе добре на връзки и ни прави по-малко податливи на болести. В доста компании вече инсталират кътове за дрямка в обедната почивка, за да се стимулира продуктивността на служителите. Ето обаче кои са трите навика при спането, които най-много пречат на работещият човек:

1. Да носите работата си в леглото
Професионалистите винаги носят работата си със себе си у дома. Изпращат мейли от лаптопа или смартфона си в леглото точно преди да угасят лампите. Резултатът е пълно объркване с навиците им за спане. Сините светлини от екраните с играят с продукцията на мелатонин в тялото ни. Това е хормонът, който ни казва, когато е време да лягаме. В същото време интерактивната природа на технологиите стимулира мозъка. Подобни дейности час-два преди сън не са особено препоръчани, тъй като на мозъка му трябва време да се отпусне. Всичко друго ще му пречи да заспи и ще увеличи шанса от събуждане през нощта. Спалнята трябва да е вашето свещено място за отпускане и релаксация. Не трябва да бъде офис.

2. Прекалена зависимост от кофеин

Чашата с кафе, която си носите. Кафето е символ на изкарването на работния ден за повечето професионалисти. Кафето като цяло не е зле – подобрява паметта и детоксикира черния дроб. Проблемът е, че кофеинът е силно пристрастяващ и остава в системата ни доста повече време, отколкото си мислим. В резултат на това той ни пречи да заспим вечер след работния ден. Събуждаме се гроги и после пием двойно еспресо, за да продължим порочния кръг. След определен период увеличаваме и дозите, защото организмът свиква с предишните. Според доста специалисти кафе не трябва да се пие след 12:00 часа. Има смисъл от термина „сутрешно кафе“.
С парите, които ще спестите от скъпи макиатота, можете да инвестирате в нов матрак. Добре е в този аспект да проверите сегашния си, защото и той може да дава отражение на проблемите със съня. Кампанията на Дормео с матрак и комплект Hero може да ви спести до -280 лева. Така, че обмислете и този вариант.

3. Не уважавате времето си за сън

Професионалистите имат лошия навик да не уважават времето си за сън. В резултат на това спането им страда. Точното време за спане не е само за деца. Организмът си има рутина. Когато спим, нашите тела се опитват да се освежат и подготвят за следващия ден. Това става по-лесно, ако се случва в точно определени часове. Как да го направите: определете кога трябва да сте на работа. След това махнете 8.5 часа и това е новото време, в което трябва да заспите.
Подобрете навиците си, ако откривате сходства с гореспоментатите проблеми. Не пропускайте и да обмислите смяна на матрака.

Източник: За жената

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.