Вярата може да бъде и пагубна
Дата на публикуване: 13.01.2020
вярата

Вярата може да бъде и пагубна

Вярата е нещо, към което много хора се обръщат в различни етапи от живота си. Болшинството от нас не се обръщат към вярата, когато всичко в живота им е наред. Но щом сме изправени пред скръб и тъга, тогава се сещаме да се обърнем към Висшите сили.
Подобно нещо се случи и с моята най-добра приятелка Валя. Преди няколко години тя беше успешна и щастлива жена – притежаваше собствен магазин, апартамент, имаше трудолюбив съпруг и много красива дъщеря. Но за зла участ мъжът й получи инсулт и се наложи Валя да поеме всички грижи покрай него. Болестта на съпругът й погълна много средства, а скоро и бизнесът й се разпадна, защото нямаше кой да го ръководи. Една година след първия инсулт, последва и втори – фатален. Преди да погребе мъжа си, Валя не беше вярваща, но след смъртта му изцяло се обърна към религията.

В началото бяхме доволни, че приятелката ни намира утеха в църквата. С помощта на вярата, тя отново възстанови западналия си бизнес и концентрира цялата си любов върху дъщеря си. Дълго време бях убедена, че Валя е превъзмогнала болката си. Но миналата есен, когато отидох да ги посетя, за пръв път почувствах голяма промяна в нея. Бях купила торта, но тя уж шеговито отказа да я приеме, защото чревоугодството било смъртен грях.
Тогава не отдадох голямо значение на неприятната ситуация, а трябваше. След по-малко от месец двете отново се видяхме и съвсем спонтанно приятелката ми заяви, че ако не е дъщеря й, щяла да влезе в манастир. Този свят бил много жесток, пълен със злини и изкушения.

Стресната от изказването й, я помолих да не ходи толкова често на църква и да не пълни главата си с мрачни мисли. С времето Валя все повече се изолира от всичките си близки и приятели. И точно след Нова година осъзнахме, че сме я изгубили напълно. След като дълго отказваше да се срещнем, притеснена за състоянието й, отидох без покана в дома й. Но щом влязох в апартамента, останах силно изненадана. Спомням си колко уютно беше жилището й преди, с красиви мебели, модерни уреди, а сега нямаше помен от тях. На въпроса ми какво се е случило, Валя отговори, че е раздала всички ненужни неща и оставила само това, което е необходимо.

Докато двете разговаряхме, от стаята излезе дъщеря й Яна. Едва я познах! Цялото лице на горкото дете беше в синини. Когато я видя да стои на вратата, майка й се разкрещя да се връща обратно в стаята си. Разплаках се, шокирана от гледката. С невъзмутим тон, Валя ми разказа, че Яна измислила някаква лъжа и така съгрешила пред нея. В този момент осъзнах, че детето е в опасност и се налага веднага да я изведа от апартамента. Помолих приятелката си да пусне момичето с мен на разходка и тогава тя изведнъж обезумя.

Развика се, че съм мръсна грешница, която ще гори в ада. После с неподозирана за крехкото й тяло сила, ме хвана за косата, сложи кръст пред лицето ми и започна да се моли. Двете почти се сбихме. Успях да се измъкна, но Яна остана заключена в стаята си. След като панически избягах, веднага се обадих на майката на Валя и й разказах всичко. Без да губи време, тя се свърза със социалните и ги помоли за спешно съдействие. Сега Яна живее с баба си. Момиченцето се успокои и вече се чувства по-добре. Валя е настанена принудително в психиатрична клиника. Дано се излекува, защото в действителност тя е прекрасен човек.

Често си мисля за вярата. Може би за някои хора е противопоказна. Пристрастява като наркотик и трябва да се получа точна доза. В противен случай психиката не може да устои. Наистина се надявам скъпата ми приятелка да се пребори и с това и отново да бъде онази, която познаваме и обичаме.

Източник: Лична драма

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Още новини
Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова е магнетична не само на сцената и малкия екран, оказва се, че е и сладкодумна разказвачка. Познаваме я от знаковите роли в някои от най-популярните български филми и сериали през последните години - "Под прикритие", "Дървото на живота",...

повече информация
Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия или последния ден преди локдауна. Лора Петрова живее във Виена от 6 години. В своя публикация във Фейсбук младата дама коментира последиците от COVID ограниченията, въведени през последните дни в Австрия. Тя описва в детайли огромния хаос в...

повече информация
Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата разбуни духовете в социалните мрежи. В социалната мрежа е публикувано отворено писмо на мъж от Павликени, изписал трите си имена и пълен адрес по местоживеене, което той е изпратил до СЕМ и до продуцентите на предаването ФЕРМАТА, предаде...

повече информация
Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021 ви вещае страхотен коледен месе. Започваме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп декември 2021 през декември мислите и чувствата, натрупани през годината, ще изплуват, поради което Овенът може да изпита силно главоболие или...

повече информация
Advertisements
Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета! Почти нищо не знаем за нея – Христина Хранова Ценкова, както и за родното й село Клисура, заличено от земите на Софийска област още през ужасите на многовековното османско робство. Семейството й, побягнало от робските безчинства в...

повече информация
Изборното хоро през соца

Изборното хоро през соца

Изборното хоро е запазена марка на Тодор Живков. По негово време гласът на народа задължително се увенчаваше с танца на радостта. След пускане на бюлетината Живков повеждаше хоро пред избирателната секция. То беше Дайчовото – любимото на Първия. В спомените си Цола...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.