Вярата може да бъде и пагубна
Дата на публикуване: 13.01.2020
вярата

Вярата може да бъде и пагубна

Вярата е нещо, към което много хора се обръщат в различни етапи от живота си. Болшинството от нас не се обръщат към вярата, когато всичко в живота им е наред. Но щом сме изправени пред скръб и тъга, тогава се сещаме да се обърнем към Висшите сили.
Подобно нещо се случи и с моята най-добра приятелка Валя. Преди няколко години тя беше успешна и щастлива жена – притежаваше собствен магазин, апартамент, имаше трудолюбив съпруг и много красива дъщеря. Но за зла участ мъжът й получи инсулт и се наложи Валя да поеме всички грижи покрай него. Болестта на съпругът й погълна много средства, а скоро и бизнесът й се разпадна, защото нямаше кой да го ръководи. Една година след първия инсулт, последва и втори – фатален. Преди да погребе мъжа си, Валя не беше вярваща, но след смъртта му изцяло се обърна към религията.

В началото бяхме доволни, че приятелката ни намира утеха в църквата. С помощта на вярата, тя отново възстанови западналия си бизнес и концентрира цялата си любов върху дъщеря си. Дълго време бях убедена, че Валя е превъзмогнала болката си. Но миналата есен, когато отидох да ги посетя, за пръв път почувствах голяма промяна в нея. Бях купила торта, но тя уж шеговито отказа да я приеме, защото чревоугодството било смъртен грях.
Тогава не отдадох голямо значение на неприятната ситуация, а трябваше. След по-малко от месец двете отново се видяхме и съвсем спонтанно приятелката ми заяви, че ако не е дъщеря й, щяла да влезе в манастир. Този свят бил много жесток, пълен със злини и изкушения.

Стресната от изказването й, я помолих да не ходи толкова често на църква и да не пълни главата си с мрачни мисли. С времето Валя все повече се изолира от всичките си близки и приятели. И точно след Нова година осъзнахме, че сме я изгубили напълно. След като дълго отказваше да се срещнем, притеснена за състоянието й, отидох без покана в дома й. Но щом влязох в апартамента, останах силно изненадана. Спомням си колко уютно беше жилището й преди, с красиви мебели, модерни уреди, а сега нямаше помен от тях. На въпроса ми какво се е случило, Валя отговори, че е раздала всички ненужни неща и оставила само това, което е необходимо.

Докато двете разговаряхме, от стаята излезе дъщеря й Яна. Едва я познах! Цялото лице на горкото дете беше в синини. Когато я видя да стои на вратата, майка й се разкрещя да се връща обратно в стаята си. Разплаках се, шокирана от гледката. С невъзмутим тон, Валя ми разказа, че Яна измислила някаква лъжа и така съгрешила пред нея. В този момент осъзнах, че детето е в опасност и се налага веднага да я изведа от апартамента. Помолих приятелката си да пусне момичето с мен на разходка и тогава тя изведнъж обезумя.

Развика се, че съм мръсна грешница, която ще гори в ада. После с неподозирана за крехкото й тяло сила, ме хвана за косата, сложи кръст пред лицето ми и започна да се моли. Двете почти се сбихме. Успях да се измъкна, но Яна остана заключена в стаята си. След като панически избягах, веднага се обадих на майката на Валя и й разказах всичко. Без да губи време, тя се свърза със социалните и ги помоли за спешно съдействие. Сега Яна живее с баба си. Момиченцето се успокои и вече се чувства по-добре. Валя е настанена принудително в психиатрична клиника. Дано се излекува, защото в действителност тя е прекрасен човек.

Често си мисля за вярата. Може би за някои хора е противопоказна. Пристрастява като наркотик и трябва да се получа точна доза. В противен случай психиката не може да устои. Наистина се надявам скъпата ми приятелка да се пребори и с това и отново да бъде онази, която познаваме и обичаме.

Източник: Лична драма

Още новини
Завист и омраза за тази зодия

Завист и омраза за тази зодия

Завист и омраза по една единствена зодия. Може би се досетихте, че става дума именно за зодия Скорпион. Ето и причините защо това много одумван астрологичен знак: Скорпионите винаги имат собствено мнение. Това са хора, които не обичат да се съобразяват с никого. Те...

повече информация
Рождените дни и празнуването им

Рождените дни и празнуването им

Рождените дни са важно празненство за всички ни, не само като деца. Въпреки това, някои рождени дни, според общоприетото схващане, са опасни за празнуване. Всички сме чували, че не трябва да празнуваме 40-тата си годишнина, но има още няколко рождени дни, чието...

повече информация
3 храни за дълъг живот

3 храни за дълъг живот

3 храни могат да направят животът ви по-дълъг. През целия си живот дядо ми живееше в селото, гледаше фермата, говедата и зеленчуковата градина. Рядко беше в магазина и често купуваше не храна, а кибритени клечки и домакински съдове. Всички продукти той ядеше само от...

повече информация
Клиентът няма право

Клиентът няма право

Клиентът няма право в някои случаи. Който е учил търговия или пък работи в този сектор добре знае, че клиентът винаги има право. Да, той трябва да получи най-доброто обслужване, но също така би трябвало и да знае на какво има право и на какво не. Обслужващият персонал...

повече информация
Advertisements
Историкът Стефан Влахо-Мицов

Историкът Стефан Влахо-Мицов

Историкът Стефан Влахо-Мицов с интересни констатации. За нова Балканска война с участието на Русия в защита на Македония призовава в новата си книга "Македонският феникс между унищожението и самоунищожението“ историкът Стефан Влахо-Мицов. Книгата излиза преди дни на...

повече информация
Мария Игнатова без работа

Мария Игнатова без работа

Мария Игнатова ще трябва да се изявява в ново поприще. Скоротечно приключва кариерата на Мария Игнатова като водеща на Папараци, пише HotArena. До броени дни блондинката, която година и половина стоя извън телевизионните студиа след свалянето на „Господари на ефира“,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.