Вярата може да бъде и пагубна
Дата на публикуване: 13.01.2020
вярата

Вярата може да бъде и пагубна

Вярата е нещо, към което много хора се обръщат в различни етапи от живота си. Болшинството от нас не се обръщат към вярата, когато всичко в живота им е наред. Но щом сме изправени пред скръб и тъга, тогава се сещаме да се обърнем към Висшите сили.
Подобно нещо се случи и с моята най-добра приятелка Валя. Преди няколко години тя беше успешна и щастлива жена – притежаваше собствен магазин, апартамент, имаше трудолюбив съпруг и много красива дъщеря. Но за зла участ мъжът й получи инсулт и се наложи Валя да поеме всички грижи покрай него. Болестта на съпругът й погълна много средства, а скоро и бизнесът й се разпадна, защото нямаше кой да го ръководи. Една година след първия инсулт, последва и втори – фатален. Преди да погребе мъжа си, Валя не беше вярваща, но след смъртта му изцяло се обърна към религията.

В началото бяхме доволни, че приятелката ни намира утеха в църквата. С помощта на вярата, тя отново възстанови западналия си бизнес и концентрира цялата си любов върху дъщеря си. Дълго време бях убедена, че Валя е превъзмогнала болката си. Но миналата есен, когато отидох да ги посетя, за пръв път почувствах голяма промяна в нея. Бях купила торта, но тя уж шеговито отказа да я приеме, защото чревоугодството било смъртен грях.
Тогава не отдадох голямо значение на неприятната ситуация, а трябваше. След по-малко от месец двете отново се видяхме и съвсем спонтанно приятелката ми заяви, че ако не е дъщеря й, щяла да влезе в манастир. Този свят бил много жесток, пълен със злини и изкушения.

Стресната от изказването й, я помолих да не ходи толкова често на църква и да не пълни главата си с мрачни мисли. С времето Валя все повече се изолира от всичките си близки и приятели. И точно след Нова година осъзнахме, че сме я изгубили напълно. След като дълго отказваше да се срещнем, притеснена за състоянието й, отидох без покана в дома й. Но щом влязох в апартамента, останах силно изненадана. Спомням си колко уютно беше жилището й преди, с красиви мебели, модерни уреди, а сега нямаше помен от тях. На въпроса ми какво се е случило, Валя отговори, че е раздала всички ненужни неща и оставила само това, което е необходимо.

Докато двете разговаряхме, от стаята излезе дъщеря й Яна. Едва я познах! Цялото лице на горкото дете беше в синини. Когато я видя да стои на вратата, майка й се разкрещя да се връща обратно в стаята си. Разплаках се, шокирана от гледката. С невъзмутим тон, Валя ми разказа, че Яна измислила някаква лъжа и така съгрешила пред нея. В този момент осъзнах, че детето е в опасност и се налага веднага да я изведа от апартамента. Помолих приятелката си да пусне момичето с мен на разходка и тогава тя изведнъж обезумя.

Развика се, че съм мръсна грешница, която ще гори в ада. После с неподозирана за крехкото й тяло сила, ме хвана за косата, сложи кръст пред лицето ми и започна да се моли. Двете почти се сбихме. Успях да се измъкна, но Яна остана заключена в стаята си. След като панически избягах, веднага се обадих на майката на Валя и й разказах всичко. Без да губи време, тя се свърза със социалните и ги помоли за спешно съдействие. Сега Яна живее с баба си. Момиченцето се успокои и вече се чувства по-добре. Валя е настанена принудително в психиатрична клиника. Дано се излекува, защото в действителност тя е прекрасен човек.

Често си мисля за вярата. Може би за някои хора е противопоказна. Пристрастява като наркотик и трябва да се получа точна доза. В противен случай психиката не може да устои. Наистина се надявам скъпата ми приятелка да се пребори и с това и отново да бъде онази, която познаваме и обичаме.

Източник: Лична драма

Още новини
Силен мъж ви дава любов

Силен мъж ви дава любов

Силен мъж ще ви даде това, от което имате нужда. Всеки човек притежава качества и недостатъци, никой не е перфектен и смисълът на любовта е да откриете този, който ви приема с всичките ви трески за дялане, както и вие него. Когато той вижда вашите положителни черти и...

повече информация
6 цвята, които издават провинциалистката

6 цвята, които издават провинциалистката

6 цвята, които издават провинциалистката. Няма жена, която да не иска да изглежда добре. Най-често нежният пол залага на стилни дрехи, за да има безупречна визия. Понякога обаче в стремежа си да изглеждат добре облечени жените допускат много сериозни модни грешки,...

повече информация
10 сънища за успех

10 сънища за успех

10 сънища вещаят успех и щастие в близко бъдеще. От древни времена хората отдавали специално значение на сънищата . Както показват наблюденията, има няколко вида сънища , които ясно вещаят нещо хубаво, което ще ни се случи, както и такива, които са предвестник на беди...

повече информация
Витамин D може да е вреден

Витамин D може да е вреден

Витамин D може да е вреден в някои случаи. Не е тайна, че на всеки шест месеца тялото ни се възстановява. Това зависи от много фактори, но продължителността на деня играе ключова роля. Под въздействието на слънчевата светлина витамин D се произвежда активно в тялото...

повече информация
Advertisements
Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира. В редиците на пенсионерите вече е обичаната говорителка на БНТ Радина Червенова. През февруари тя става на 63 години и вече навършва необходимата възраст за пенсия. Радина подала документи и изчаквала да разбере какъв ще е размерът на...

повече информация
Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син върна щастието ни ни даде криле. Така започва нашият покъртителен разказ. Да загубиш дете е една от най-жестоките трагедии, които могат да застигнат някой родител. Опустошението е пълно, мъката безкрайна, а пътят обратно към нормалния живот...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.