Ябълка и корен от шипка усилват имунитета
Дата на публикуване: 06.01.2020
ябълка

Ябълка и корен от шипка усилват имунитета

Ябълка и корена от шипка вършат чудеса с нас. Коя е храната, която да консумираме за дълголетие и силен имунитет – това ни разказа проф. д-р Христо Минков Мермерски.
Оказва се, че понякога в човешкия организъм могат да се натрупат от 4 до 6 кг. бактерии повече, отколкото са клетките в организма, в това число и токсини.
Един от плодовете, които се справят най-добре с пречистването на тялото, е ябълката, посочи проф. Мермерски: „Ако вие всеки ден изяждате по две ябълки, ви се решават два въпроса – първо ябълката съдържа пектин, който абсорбира мръсотиите. Второто нещо е, че ябълката съдържа целулоза – разтворима и неразтворима, и трето – зарежда ви с 15-16 полезни неща”. За добър сън ябълките могат да се консумират непосредствено преди лягане.

Друг плод, който унищожава над 100 вида вредни бактерии, е грейпфрутът, който същевременно зарежда с енергия.
Българската чушка капия пък съдържа толкова витамин C и A, колкото лимона. Важно е обаче, ако искаме да запазим тези ѝ свойства, не трябва да я печем.
Особено полезен при проблеми с бъбреците е чемширът. За да нямаме оплаквания в тази област, проф. Мермерски препоръчва да слагаме една лъжичика от растението в 450 грама вода. Оставяме я да ври 4-5 минути и пием преди ядене – три пъти дневено.
Друг полезен продукт за бъбреците е коренът от шипка.
Как да си направим тинктура-корени от шипка.

Рано на пролет, преди да са цъфнали шипките, се изважда едно коренче, хубаво е да не се осакатява дръвчето, за да не се нарушава популацията. Трябва да отбележа, че е доста трудоемко.
След това корена се измива хубаво от пръстта и се накисва за 24 часа във вода за да се отделят останалите песъчинки. 100гр. корен са достатъчни за 500ml силна ракия. Ако я правите със спирт от аптеката е препоръчително 70%-400ml и 100ml дестилирана вода. Оставяте буркана на тъмно място за 21 дена, след което прецеждате и може да се ползва. По принцип има голяма трайност-3-4 години, може и повече, но при мен никога не се е задържала повече от година.

Тинктура-корени от шипка

Не случайно я наричат царицата на билките.
Ефективността на шипката се обуславя от голямото съдържание на аскорбинова киселина в нея.
Корените от шипка с успех се прилагат при лечение на хеморагични диатези.
Стимулира кръвотворния апарат и усилва фагоцитарната способност на левкоцитите.
Дава положителни резултати при лечение на маточни кръвоизливи и кървави диарии.
Шипката се прилага още при холецистити и хепатити. Подобрява храносмилането и обмяната на веществата, повишава устойчивостта на организма при инфекциозни заболявания, повишава работоспособността при умствена и физическа умора.

Показания и приложение:

-при камъни в бъбреците и жлъчката.
-при различни видове артрит и ревматизъм, болки в ставите.
-бурсит.
-цистит.
-вагинално кървене.
-мускулна болка.
-спазми.
-подагра.
-слабост на краката.
-смъква високите нива на албумин в кръвта.

Проф. Мермерски категорично не препоръчва гладуване през зимата – именно в този период организмът ежедневно има нужда от белтъчни, мазнини, въглехидрати, витамини и аминокиселини.

За добро зрение, хубави кожа и коса, професорът препоръчва морков, който освен всичко е и силен антиоксидант.

Източник: Здравето

Още новини
Терлици на две игли

Терлици на две игли

Терлици на две игли. За да си ги изплетете са ви необходими малко време и желание. Този начин за плетене наистина е много прост. Терлиците са топли и удобни за носене, така че са идеални за зимата! Необходими са ви:100 г/210 м преждаигли – 3,25 ммножициигла с...

повече информация
Съветите на баба за брака

Съветите на баба за брака

Съветите на баба са най-ценни. Ако семейният ви живот се пука по шевовете, децата не се подчиняват, а собствената ви котка ви игнорира – тогава е време да се обърнете за съвет към мъдрата си баба. Това са инструкциите, които баба ми даде преди сватбата. С течение на...

повече информация
От учителка станах продавач

От учителка станах продавач

От учителка станах продавач. След 25 години учителстване се озовах в магазинче за луксозно дамско бельо. В началото се почувствах като в небрано лозе, но скоро влязох в релси. Като си спомня с колко несвойствени неща се занимавах в училище, тази работа ми се стори...

повече информация
Антиромантичните зодии са 5

Антиромантичните зодии са 5

Антиромантичните зодии са 5. Те са грижовни и всеотдайни, но стигне ли се до романтика, доста често всичко се обърква. Започваме със зодия Водолей. Водолеите са много интелигентни, креативни, неемоционални и определено не са от романтичния тип хора. При тях...

повече информация
Advertisements
Актрисата Джейн Сиймор

Актрисата Джейн Сиймор

Актрисата Джейн Сиймор се прочу с изпълнението си на главната роля в култовия сериал „д-р Куин „Лечителката”“. Това бе през 70-те години на 20-я век – вижте първата от поредицата снимки! Сега ги съпоставете със следващите! Изумително, нали – как Джейн е съумяла да...

повече информация
Рецепти против грип

Рецепти против грип

Рецепти против грип дават гаранция за успех. Проф. Мермерски дава гаранция на 200 процента за тези две рецепти против грип! Епидемия от грип върлува из страната като засегнатите области стават все повече. Както отдавна е ясно, антибиотиците не помагат. А, за да...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.