Японците се къпят вечер
Дата на публикуване: 29.09.2020
японците

Японците се къпят вечер и за това си има няколко причини. Вземането на гореща вана или душ преди лягане подобрява съня. Това поне сочат проучвания. А японците изглежда са знаели това много преди останалата част от света. Явно, обаче, са намерили и много други причини да извършват този много личен ритуал предимно вечер. Вижте какви са те и дали биха ви накарали и вас да промените навиците си. Те са цял списък и са доста любопитни.
Японците имат дълга церемония на къпане
Докато се къпят японците следват специален ритуал в няколко стъпки. Първо те влизат под душа, за да измият мръсотията и потта и едва след това си позволяват удоволствието да се накиснат във ваната. Те дори си добавят зелен чай и други билки към водата, което помага за отпускане на тялото, почистване на кожата и успокоение на ума.

Японците внимателно избират температурата на водата, защото е важно да е приятно – не повече от 40 градуса. Твърде горещата вода може да доведе до загуба на влага и отваряне на порите.
Следват стари семейни навици
Удоволствието да можете да си вземете душ в Япония, както и на други места по света, не е било възможно до скоро. През 19-и век нямало гореща вода, отопление или вътрешна канализация в японските домове.
Затова повечето хора трябвало първо да си стоплят вода, за да могат да си вземат вана. Това отнема много време. Затова и навикът за къпане вечерно време се запазил.

Често посещават обществени вани или минерални извори

Обществените минерални бани са много популярни в Япония. Хора от различни възрасти ходят там, не само за да се къпят, но и за да разпуснат и да прекарат малко време, правейки нещо приятно. Може да се каже, че е вид забавление.

Вечер там обикновено има по-малко хора, което дава по-голяма възможност да останете насаме с мислите си. Пълно разпускане!

Нямат достатъчно време сутрин и през деня

Японците са истински работохолици. Около 4,5 млн. души на пълен работен ден в страната имат и втора работа, където работят допълнително между 6 и 16 часа на седмица.

В допълнение, в Япония точността е много важна. Ако пристигнете дори само с няколко минути закъснение, това ще се възприеме много зле. Затова и сутрин японците нямат и една свободна минута.

Повлияни са от климата

Лятото в Япония е горещо и много влажно. Повечето живеещи в градовете не ползват колите си, а обществения транспорт. Така усещат цялото влияние на климата. Затова не биха се чувствали добре без един дълъг душ в края на деня.

През зимата японските къщи са много студени, защото повечето нямат централно отопление. Хората влизат в банята преди да си легнат, не само за да се изкъпят, но и да се стоплят.

Източник: С кафето

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.