Японците се къпят вечер
Дата на публикуване: 29.09.2020
японците

Японците се къпят вечер и за това си има няколко причини. Вземането на гореща вана или душ преди лягане подобрява съня. Това поне сочат проучвания. А японците изглежда са знаели това много преди останалата част от света. Явно, обаче, са намерили и много други причини да извършват този много личен ритуал предимно вечер. Вижте какви са те и дали биха ви накарали и вас да промените навиците си. Те са цял списък и са доста любопитни.
Японците имат дълга церемония на къпане
Докато се къпят японците следват специален ритуал в няколко стъпки. Първо те влизат под душа, за да измият мръсотията и потта и едва след това си позволяват удоволствието да се накиснат във ваната. Те дори си добавят зелен чай и други билки към водата, което помага за отпускане на тялото, почистване на кожата и успокоение на ума.

Японците внимателно избират температурата на водата, защото е важно да е приятно – не повече от 40 градуса. Твърде горещата вода може да доведе до загуба на влага и отваряне на порите.
Следват стари семейни навици
Удоволствието да можете да си вземете душ в Япония, както и на други места по света, не е било възможно до скоро. През 19-и век нямало гореща вода, отопление или вътрешна канализация в японските домове.
Затова повечето хора трябвало първо да си стоплят вода, за да могат да си вземат вана. Това отнема много време. Затова и навикът за къпане вечерно време се запазил.

Често посещават обществени вани или минерални извори

Обществените минерални бани са много популярни в Япония. Хора от различни възрасти ходят там, не само за да се къпят, но и за да разпуснат и да прекарат малко време, правейки нещо приятно. Може да се каже, че е вид забавление.

Вечер там обикновено има по-малко хора, което дава по-голяма възможност да останете насаме с мислите си. Пълно разпускане!

Нямат достатъчно време сутрин и през деня

Японците са истински работохолици. Около 4,5 млн. души на пълен работен ден в страната имат и втора работа, където работят допълнително между 6 и 16 часа на седмица.

В допълнение, в Япония точността е много важна. Ако пристигнете дори само с няколко минути закъснение, това ще се възприеме много зле. Затова и сутрин японците нямат и една свободна минута.

Повлияни са от климата

Лятото в Япония е горещо и много влажно. Повечето живеещи в градовете не ползват колите си, а обществения транспорт. Така усещат цялото влияние на климата. Затова не биха се чувствали добре без един дълъг душ в края на деня.

През зимата японските къщи са много студени, защото повечето нямат централно отопление. Хората влизат в банята преди да си легнат, не само за да се изкъпят, но и да се стоплят.

Източник: С кафето

Още новини
Лимоновият сок е полезен

Лимоновият сок е полезен

Лимоновият сок е популярен заместител на оцета в зеленчукови и месни ястия. Съгласете се, ароматният пресен дресинг с приятна киселинност е много по-здравословен и по-естествен. И по-пикантното трио - сол, черен пипер и лимон - са чести съставки в салати, ястия и...

повече информация
Оставих детето на свекървата

Оставих детето на свекървата

Оставих детето на свекървата, но повече няма да го правя. Преди да оставя сина си за 4 дни свекървата, написах инструкции за правилото отглеждане 4 листа формат А4. За да ме разбере, имаше раздели за хранене, разходки, игри, облекло, хигиена и, разбира се, за сън. В...

повече информация
Гала е търсена жена

Гала е търсена жена

Гала е търсена жена. Чаровната водеща от доста време се подвизава в ефира на Нова тв и една от любимките на зрителите. Всяка година се появяват слухове, че предаването „На кафе” ще бъде свалено от екран или че ще има нова водеща, но блондинката сякаш е бетонирала...

повече информация
4 типа жени, които привличат

4 типа жени, които привличат

4 типа жени, които привличат мъжете и ги подлудяват. Какви жени привличат мъжкото внимание? Колкото и допирни точки да има между господата, толкова това зависи и от индивидуалните нужди на мъжа. За някои е важно жената да умее да готви добре, други търсят идеалната...

повече информация
Advertisements
Най-талантливите 5 зодии

Най-талантливите 5 зодии

Най-талантливите 5 зодии в зодиака - сега ще видите дали вашата е в списъка. Има зодии, които са талантливи в почти всичко, с което се захванат. Винаги им се случват необичайни събития, които им помагат при решаване на важни житейски проблеми. Техният свят е...

повече информация
Планината Кайлас в Тибет

Планината Кайлас в Тибет

Планината Кайлас в Тибет е една от най-загадъчните и пълна с аномалии планина. Едва сега някои учени излизат с твърдения, че това всъщност пирамида и няма никакво обяснение за това как е възникнала тя. Очертанията й са разположени така, че тя да е обърната точно към...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.