Японците се къпят вечер
Дата на публикуване: 29.09.2020
японците

Японците се къпят вечер и за това си има няколко причини. Вземането на гореща вана или душ преди лягане подобрява съня. Това поне сочат проучвания. А японците изглежда са знаели това много преди останалата част от света. Явно, обаче, са намерили и много други причини да извършват този много личен ритуал предимно вечер. Вижте какви са те и дали биха ви накарали и вас да промените навиците си. Те са цял списък и са доста любопитни.
Японците имат дълга церемония на къпане
Докато се къпят японците следват специален ритуал в няколко стъпки. Първо те влизат под душа, за да измият мръсотията и потта и едва след това си позволяват удоволствието да се накиснат във ваната. Те дори си добавят зелен чай и други билки към водата, което помага за отпускане на тялото, почистване на кожата и успокоение на ума.

Японците внимателно избират температурата на водата, защото е важно да е приятно – не повече от 40 градуса. Твърде горещата вода може да доведе до загуба на влага и отваряне на порите.
Следват стари семейни навици
Удоволствието да можете да си вземете душ в Япония, както и на други места по света, не е било възможно до скоро. През 19-и век нямало гореща вода, отопление или вътрешна канализация в японските домове.
Затова повечето хора трябвало първо да си стоплят вода, за да могат да си вземат вана. Това отнема много време. Затова и навикът за къпане вечерно време се запазил.

Често посещават обществени вани или минерални извори

Обществените минерални бани са много популярни в Япония. Хора от различни възрасти ходят там, не само за да се къпят, но и за да разпуснат и да прекарат малко време, правейки нещо приятно. Може да се каже, че е вид забавление.

Вечер там обикновено има по-малко хора, което дава по-голяма възможност да останете насаме с мислите си. Пълно разпускане!

Нямат достатъчно време сутрин и през деня

Японците са истински работохолици. Около 4,5 млн. души на пълен работен ден в страната имат и втора работа, където работят допълнително между 6 и 16 часа на седмица.

В допълнение, в Япония точността е много важна. Ако пристигнете дори само с няколко минути закъснение, това ще се възприеме много зле. Затова и сутрин японците нямат и една свободна минута.

Повлияни са от климата

Лятото в Япония е горещо и много влажно. Повечето живеещи в градовете не ползват колите си, а обществения транспорт. Така усещат цялото влияние на климата. Затова не биха се чувствали добре без един дълъг душ в края на деня.

През зимата японските къщи са много студени, защото повечето нямат централно отопление. Хората влизат в банята преди да си легнат, не само за да се изкъпят, но и да се стоплят.

Източник: С кафето

Още новини
Есенна салата

Есенна салата

Есенна салата ще ви даде нови сили и здраве. Предлагаме ви много лесна и бърза рецепта, която е с доказани ползи за организма през този прекрасен, но и предзимен сезон. С нея освен, че ще подсилите имунитета си ще се заредите с голямо количество от безценни витамини....

повече информация
Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки - всички в семейството ни ги обичат, а се правят лесно. Всички обичаме сиренки. Няма нищо по-хубаво от тази вкусотийка за закуска, преди да бъдем погълнати от ежедневните задачи. Сиренките не се приготвят сложно, напротив, и точно това е...

повече информация
Българка обърка самолета

Българка обърка самолета

Българка обърка самолета. 30-годишна българка, която трябвало да лети от Лондон с билет до Валенсия, се качила в британската столица в погрешен самолет и се озовала в Киев. За грандиозната грешка разказа на стената си във фейсбук злополучната пътничка, която се тагна...

повече информация
Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот се дължи на родната ми майка. Доскоро всичко в живота ми беше наред. Завърших училище с отличие, след което успях да завърша престижен университет, а после се устроих и на добра работа. Няколко години по-късно срещнах жената, която днес е моя...

повече информация
Advertisements
Дълголетието е възможно

Дълголетието е възможно

Дълголетието зависи от няколко признака - точно 5 на брой. Не сте ли се питали колко време ще сте на тази земя и колко дълго ще живеете? Учени направиха редица от експерименти, за да стигнат до тези отговори. Според изследователите има 5 основни признака, в живота на...

повече информация
Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака са няколко. Казват, че само с един поглед може да се предаде любов, омраза, радост, негодувание, възхищение и завист. Не случайно много хора са на мнение, че очите говорят повече от множество думи. Астролозите са убедени, че някои от...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.