Яйца по панагюрски
Дата на публикуване: 04.06.2020
яйца по панагюрски

Яйца по панагюрски

Яйца по панагюрски е любимо ястие на редица българи. Както сами се досещате тази рецепта е родена и се приготвя най-правилно в борческо Панагюрище. Ето защо е най-добре да се придържаме към местните обичаи за приготвянето на бързата гозба, която е в състояние да насити и най-гладния юнак, съветва сайта pzdnes.com.
Първият ми досег с тази вкусотия беше в детството, когато я приготви наша комшийка и баба на моя връстница, но в Брацигово. Там на яйцата се казва „иченца“. Но баба Дешка си беше панагюрка. Като сложи ръцете на Ф и по-добре хич да не се мяркаш пред нея. Люта, едра жена. Но пък така вкусно готвеше, че през ваканциите все се навъртахме край тях. Я баничка стъкмила, я тутманик.

Яйцата по панагюрски са известни и като „парени яйца“, а също и „яйца на очи“.
За да се справите успешно е необходимо да си набавите основните продукти за сътворението на този невероятен специалитет, който е най-вкусен ако имате под ръка домашни продукти. Та заради това е хубаво да се разходите по селата край Панагюрище и да си ги закупите от там.
В миналото всичко нужно за рецептата можело да се набави на градския пазар, където спретнати лелки от Бъта, Баня, Мечка, Смилец и Попинци разпалено хвалели стоката си, прилежно подредена в дълбоки кошници. И както пише по писанията това ставало „секоя събота“. Пък и името на Панагюрище си означава „пазар“.

– Домашни яйчица, домашни яйчица, по три за грош…
Или:
– Вкусно сиренце – козе, краве или овче, може да се опита… Домашно масъуце…(знам, че е масълце:)
Или:
– Червен пипер и шарена сол от Бъта, мерудийки, шаренийки – всякакви…Чесън и лук, на връзка и на бройка…
За мръвки нищо не се споменава в историята, защото хайван – пазарът е бил по-встрани от зеленчуковия.

Пък и да си го кажем под секрет, панагюрки са бая стиснати и рядко пазарували от спретнатите баби. Не защото не им се искало, но повечето също си гледали кокошчици, докато съвсем не се погражданили.
Но нека се върнем на продуктите за рецептата:

За да постигнете съвършенството на панагюрската гозба, ще ви трябва: кисело млекце, яйца по три броя на човек от семейството(ако децата са малки, може и по две), олио, масълце, червен пипер, чесън и една кафена лъжичка оцет.
А сега запрятайте ръкави.

Извадете най-малката си тенджерка, напълнете я с вода и чакайте да заври, като сипете вътре една кафена лъжичка оцет и още толкова сол. През това време си подгответе дълбоки чинии. Вземете три скилидки чесън и хубавичко го счукайте в хаванчето. На една порция се полага по половин кофичка кисело мляко, така че разпределете чесъна съобразно това и след това го разбийте в млякото. Готовият млечен сос насипете в чиниите, но не прекалявайте. Вземете двеста грама сирене и го наронете в соса. Другият вариант е да го нарежете на плочка и да го поставите във всяка порция.

Междувременно водата ви трябва да е завряла и е ред на яйцата. Счупете черупката и изсипете съдържанието на поне три във водата.

Това го пояснявам, защото разказвах рецептата на една приятелка и бях забравила да я предупредя, че яйцето не се слага с черупката. В резултат беше направила варени яйца с млечно-чесънов сос и сирене, но това е друга история.

След като започнат да се забулват, изчакайте две-три минути и внимателно ги извадете с помощта на решетъчна лъжица. Имате два варианта да ги пуснете да се разположат в чинията или да ги оставите в празна чиния, за да се отцедят от водата и след това да ги поставите върху соса.

След като повторите това колкото пъти е нужно, сиреч, колкото порции ще правите, отместете водата от котлона и я заместете с тиганче, в което разтопете половин пакетче масло и една лъжица олио. Изчакайте добре да се загрее и после запържете вътре червения пипер. Сега с помощта на лъжица полейте яйцата в чинията и вече сте напълно готови да викате челядта на масата.

Източник: Виж ти

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.