Зелено плесенно сирене се произвежда у нас
Дата на публикуване: 31.01.2020
зелено плесенно сирене

Зелено плесенно сирене се произвежда у нас

Зелено плесенно сирене се произвежда у нас. В българското село Черни Вит се произвежда единственото плесенно сирене на Балканите. Малко познато на родния пазар, зеленото сирене има силен влажно-землист аромат, лек пикантен привкус и плътна кремообразна консистенция. Зеленото сирене от Черни Вит е сред трите сирена в Европа, които развиват плесен по естествен път. Тя променя и обогатява аромата и вкуса, а самото зелено сирене се създава от непастьоризирано, пълномаслено мляко. Деликатесните му качества нареждат българското зелено сирене до най-изисканите европейски сирена.
Преди години, в Тетевенския балкан са се отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на село Черни Вит са произвеждали и съхранявали козето и овчето сирене в дървени качета. Саламурата от сиренето се е отцеждала, преминавайки през дървените пори, докато парчетата сирене не изсъхнат напълно.

През лятото сиренето се е складирало в кошарите по пасищата, едва в края на летния сезон се е прибирало в избите по селата. Задължително условие било температурата да е от 10 до 12 градуса, както и да има постоянна влага. Когато качето се отвори през пролетта, ефектът от взаимодействието на хладния и влажния въздух е образуването на плесен.
В периода на 70-те години на XX век, дървените качета са заменени от пластмасови бидони, тъй като местните смятали сиренето за некачествено и развалено. Така разпространението му спряло и плесента започнала да изчезва.
Специалисти от Slow Food откриват за света зеленото сирене от Черни Вит
През 2007 г. специалисти от международната организация Slow Food откриват и представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение в италианския град Бра.

Българският млечен продукт е оценен високо благодарение на качеството и уникалността си. В България пристигат и италиански специалисти, за да търсят оригинални местни ястия. Интересът към млечните деликатеси отвежда експедицията до действащия тогава кмет на Черни Вит – Цветан Димитров. Той си спомня, че като дете е опитвал от „зеленясалото сирене“.

Цветан и съпругата му Цонка, които живеят в селото с двете си дъщери, трескаво започват издирване на сиренето, но понеже в Тетевенския балкан се използват само пластмасови бидони, откриването му се оказва трудно. Според възрастните хора за плесенното сирене няма рецепта: „То само си става зелено”.
Въпреки неуспеха, Димитров не се оказва и продължава. Дни наред търси от врата на врата, от махала на махала. Накрая открива малка бучка сирене в дома на баба Ненка и дядо Кольо. Количеството по размер наподобява кибритена кутийка. Оказва се, че семейството е успяло да съхрани старата технология на производство на зеленото сирене, понеже все още го съхранява в дървени качета.

Семейство възрастни хора от Черни Вит запазили кибритена кутийка от зеленото сирене
Възрастните хора живеели високо в планината, без течаща вода и без ток. Къщата им се намирала в Тетевенския балкан, на 1200 метра надморска височина и 3-4 часа път пеша от селото. Дядо Кольо и баба Ненка отглеждали около 80 кози и овце.

Според тогавашния кмет на село Черни Вит, старинната рецепта дължи успеха си на дървеното каче. Сиренето втасвало в полувлажната среда, а част от саламурата се изпарявала през дървените пори. Така сиренето плесенясвало.

По време на дегустациите в град Бра, поради силния аромат и вкус зеленото сирене от Черни Вит е представено последно. Експертите обаче остават възхитени и подчертават, че българският деликатес е без аналог на Балканите.

В подготовката за представянето на зеленото сирене взимат участие Цветан Димитров и трима биолози, свързани с Тетевенския край. Стремят се да открият и възродят старата технология за производство на естествено плесенясало зелено сирене. Те провеждат редица опити, за да добият малки дози от сиренето. Първоначално откриват средата, в която зрее, а по-късно и необходимата температура и влажност.

Съставът на овчето мляко в района също се изследва клинично. В околностите се отглежда основно тетевенската овца. От тази порода са запазени под десет хиляди броя, като стадата са смесени с породата каракачанска овца. По думите на Цветан Димитров, белтъчният състав на млякото в този район е различен в сравнение с другите райони.

След серия лабораторни опити, старата технология за производство на зелено сирене е възродена

След проведените опити старата технология е открита и възродена. Независими лаборатории изследват зеленото сирене като доказват качествата му.

Идеята на Цветан Димитров не е зеленото сирене да се пусне в масово производство, а с него, като местен продукт, да се привличат туристи и да се създаде поминък в селото. Около 10 човека са обучени да започнат производство по-старата технология, но проблеми с администрацията не позволяват да се стартира такъв проект.

Зеленото сирене е част от националните кулинарни ценности, но Министерството на земеделието и храните се аргументира с неспазени хигиенни норми, наложени от Брюксел.

Липсата на пазарна реализация прекъсва производството на деликатесното плесенно зелено сирене. Въпреки, че то се произвежда единствено в село Черни Вит, дори и там няма откъде да се купи.

В стремежа си да спасят уникалния продукт, Цветан Димитров и останалите биолози решават да регистрират асоциация „Зелено сирене Черни Вит“. Създават общност, която да съхрани технологията и да продължи производството на плесенното сирене в домашни условия.

Автор: Елена Лазарова

Стажант-репортер в Agronovinite.com

Източник: agronovinite

Още новини
Металокерамика срещу цирконий

Металокерамика срещу цирконий

За да може да направим избор трябва да се запознаем с малко повече информация. Какво е металокерамиката ? Това е метална конструкция, в повечето случаи съдържа никел, който е силен алерген. Той в повечето случай води до възпаление на венеца и лош дъх. Върху металната...

повече информация
Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021 ви вещае приятна седмица, в която не трябва да действате прибързано. Не е лошо да обръщате повече внимание на семейството и хората, на които държите. В дома Ви ескалира необходимост от някой промени, в оптимален случай- това са...

повече информация
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние е трудна за поддържане. Много хора са на мнение, че връзките от разстояние никога не се получават, защото накрая всичко става твърде сложно. Да, връзките от разстояние могат да бъдат сложни, но ако решите да вложите повече усилия, ще видите, че си...

повече информация
Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии с 4 според астролозите. С*ксът и любовта вървят ръка за ръка. Е, не във всеки случай, но е по-добре когато това е така. Но замисляли ли сте се защо някои хора са верни на половинките си до гроб, а други кръшкат при първа възможност? Е, според...

повече информация
Advertisements
Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си. Чуя ли някой да казва, че животът е само един и има право да си го живее, както си иска, ми прилошава. Защото имам дъщеря, която е същата стока. Не е моя родна, но съм я отгледала и затова ме е срам, че съм принудена да прикривам мръсотиите й....

повече информация
Плесента и мухълът

Плесента и мухълът

Плесента и мухълът са неразделна част от природната среда. На открито, плесените и мухълът играят много важна роля в природата, за да разграждат органичната материя, като падналите листа и мъртвите дървета, но на закрито, мухълът трябва да се избягва. Той се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.