Зелено плесенно сирене се произвежда у нас
Дата на публикуване: 31.01.2020
зелено плесенно сирене

Зелено плесенно сирене се произвежда у нас

Зелено плесенно сирене се произвежда у нас. В българското село Черни Вит се произвежда единственото плесенно сирене на Балканите. Малко познато на родния пазар, зеленото сирене има силен влажно-землист аромат, лек пикантен привкус и плътна кремообразна консистенция. Зеленото сирене от Черни Вит е сред трите сирена в Европа, които развиват плесен по естествен път. Тя променя и обогатява аромата и вкуса, а самото зелено сирене се създава от непастьоризирано, пълномаслено мляко. Деликатесните му качества нареждат българското зелено сирене до най-изисканите европейски сирена.
Преди години, в Тетевенския балкан са се отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на село Черни Вит са произвеждали и съхранявали козето и овчето сирене в дървени качета. Саламурата от сиренето се е отцеждала, преминавайки през дървените пори, докато парчетата сирене не изсъхнат напълно.

През лятото сиренето се е складирало в кошарите по пасищата, едва в края на летния сезон се е прибирало в избите по селата. Задължително условие било температурата да е от 10 до 12 градуса, както и да има постоянна влага. Когато качето се отвори през пролетта, ефектът от взаимодействието на хладния и влажния въздух е образуването на плесен.
В периода на 70-те години на XX век, дървените качета са заменени от пластмасови бидони, тъй като местните смятали сиренето за некачествено и развалено. Така разпространението му спряло и плесента започнала да изчезва.
Специалисти от Slow Food откриват за света зеленото сирене от Черни Вит
През 2007 г. специалисти от международната организация Slow Food откриват и представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение в италианския град Бра.

Българският млечен продукт е оценен високо благодарение на качеството и уникалността си. В България пристигат и италиански специалисти, за да търсят оригинални местни ястия. Интересът към млечните деликатеси отвежда експедицията до действащия тогава кмет на Черни Вит – Цветан Димитров. Той си спомня, че като дете е опитвал от „зеленясалото сирене“.

Цветан и съпругата му Цонка, които живеят в селото с двете си дъщери, трескаво започват издирване на сиренето, но понеже в Тетевенския балкан се използват само пластмасови бидони, откриването му се оказва трудно. Според възрастните хора за плесенното сирене няма рецепта: „То само си става зелено”.
Въпреки неуспеха, Димитров не се оказва и продължава. Дни наред търси от врата на врата, от махала на махала. Накрая открива малка бучка сирене в дома на баба Ненка и дядо Кольо. Количеството по размер наподобява кибритена кутийка. Оказва се, че семейството е успяло да съхрани старата технология на производство на зеленото сирене, понеже все още го съхранява в дървени качета.

Семейство възрастни хора от Черни Вит запазили кибритена кутийка от зеленото сирене
Възрастните хора живеели високо в планината, без течаща вода и без ток. Къщата им се намирала в Тетевенския балкан, на 1200 метра надморска височина и 3-4 часа път пеша от селото. Дядо Кольо и баба Ненка отглеждали около 80 кози и овце.

Според тогавашния кмет на село Черни Вит, старинната рецепта дължи успеха си на дървеното каче. Сиренето втасвало в полувлажната среда, а част от саламурата се изпарявала през дървените пори. Така сиренето плесенясвало.

По време на дегустациите в град Бра, поради силния аромат и вкус зеленото сирене от Черни Вит е представено последно. Експертите обаче остават възхитени и подчертават, че българският деликатес е без аналог на Балканите.

В подготовката за представянето на зеленото сирене взимат участие Цветан Димитров и трима биолози, свързани с Тетевенския край. Стремят се да открият и възродят старата технология за производство на естествено плесенясало зелено сирене. Те провеждат редица опити, за да добият малки дози от сиренето. Първоначално откриват средата, в която зрее, а по-късно и необходимата температура и влажност.

Съставът на овчето мляко в района също се изследва клинично. В околностите се отглежда основно тетевенската овца. От тази порода са запазени под десет хиляди броя, като стадата са смесени с породата каракачанска овца. По думите на Цветан Димитров, белтъчният състав на млякото в този район е различен в сравнение с другите райони.

След серия лабораторни опити, старата технология за производство на зелено сирене е възродена

След проведените опити старата технология е открита и възродена. Независими лаборатории изследват зеленото сирене като доказват качествата му.

Идеята на Цветан Димитров не е зеленото сирене да се пусне в масово производство, а с него, като местен продукт, да се привличат туристи и да се създаде поминък в селото. Около 10 човека са обучени да започнат производство по-старата технология, но проблеми с администрацията не позволяват да се стартира такъв проект.

Зеленото сирене е част от националните кулинарни ценности, но Министерството на земеделието и храните се аргументира с неспазени хигиенни норми, наложени от Брюксел.

Липсата на пазарна реализация прекъсва производството на деликатесното плесенно зелено сирене. Въпреки, че то се произвежда единствено в село Черни Вит, дори и там няма откъде да се купи.

В стремежа си да спасят уникалния продукт, Цветан Димитров и останалите биолози решават да регистрират асоциация „Зелено сирене Черни Вит“. Създават общност, която да съхрани технологията и да продължи производството на плесенното сирене в домашни условия.

Автор: Елена Лазарова

Стажант-репортер в Agronovinite.com

Източник: agronovinite

Още новини
Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова е магнетична не само на сцената и малкия екран, оказва се, че е и сладкодумна разказвачка. Познаваме я от знаковите роли в някои от най-популярните български филми и сериали през последните години - "Под прикритие", "Дървото на живота",...

повече информация
Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия или последния ден преди локдауна. Лора Петрова живее във Виена от 6 години. В своя публикация във Фейсбук младата дама коментира последиците от COVID ограниченията, въведени през последните дни в Австрия. Тя описва в детайли огромния хаос в...

повече информация
Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата разбуни духовете в социалните мрежи. В социалната мрежа е публикувано отворено писмо на мъж от Павликени, изписал трите си имена и пълен адрес по местоживеене, което той е изпратил до СЕМ и до продуцентите на предаването ФЕРМАТА, предаде...

повече информация
Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021 ви вещае страхотен коледен месе. Започваме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп декември 2021 през декември мислите и чувствата, натрупани през годината, ще изплуват, поради което Овенът може да изпита силно главоболие или...

повече информация
Advertisements
Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета! Почти нищо не знаем за нея – Христина Хранова Ценкова, както и за родното й село Клисура, заличено от земите на Софийска област още през ужасите на многовековното османско робство. Семейството й, побягнало от робските безчинства в...

повече информация
Изборното хоро през соца

Изборното хоро през соца

Изборното хоро е запазена марка на Тодор Живков. По негово време гласът на народа задължително се увенчаваше с танца на радостта. След пускане на бюлетината Живков повеждаше хоро пред избирателната секция. То беше Дайчовото – любимото на Първия. В спомените си Цола...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.