Жените оцеляват по-добре
Дата на публикуване: 27.04.2021
жените оцеляват

Жените оцеляват по-добре от мъжете по време на кризи и пандемии. Очакваната продължителност на живота на жените е по-голяма от тази при мъжете и при нормални обстоятелства. Най-ново проучване в Дания и Германия разкрива, че жените надживяват мъжете дори в най-лошите времена. В изследването, което хвърля поглед назад към историческата продължителност на живота, изследователите установяват, че жените имат средно по-голяма продължителност на живота, когато са изправени пред най-тежките условия – включително глад и епидемии – отколкото мъжете. Всъщност проучването установява, че дори при изключително тежки и критични условия жените имат предимство за оцеляване, казва водещият автор Вирджиния Зарули, асистент в Института по обществено здраве към Университета на Южна Дания. Не е ясно защо жените са „шампионките по продължителност на живота“, пишат авторите на изследването, но предишни изследвания доказват, че при нормални условия биологичните причини играят важна роля, заедно с факторите на околната среда и поведението.

Имаше обаче малко доказателства за това дали жените ще имат предимство за оцеляване пред мъжете при критични, силно животозастрашаващи условия, заявява Зарули. И така, изследователите решиха да разследват тези ситуации, за да разберат дали наблюдаваните разлики могат да бъдат обяснени с биологични или фактори на околната среда. За целта те анализираха исторически данни, събрани между 1772 и 1939 г. от седем популации, изправени пред екстремни трудности. По-конкретно, изследователите разгледаха данни за продължителността на живота и смъртността от групи, изправени пред глад, болести и робство по време като глада на ирландския картоф (1845–1849), епидемиите от морбили в Исландия (1846 и 1882) и робите на плантациите в Тринидад (в началото на 19 век).
Всички 7 от групите, участващи в изследването, са имали изключително ниска продължителност на живота поради тежките условия; един или двата пола не се очаквало да живеее по-дълго от 20 години по време на тези кризи.

Предимство за оцеляване на жените

В седемте анализирани кризи жените оцеляват по-дълго от мъжете: Проучването установява, че жените надживяват мъжете средно от шест месеца до четири години, каза Зарули. Например, анализът показва, че по време на ирландския глад от картофи жените обикновено са живели средно 22,4 години, докато мъжете са живели средно 18,7 години. (Според годините, преди глада, продължителността на живота за двата пола е била около 38 години.) По време на епидемия от морбили в Исландия през 1882 г., жените са живели средно 18,8 години, в сравнение със 16,7 години, средно , за мъже. (В годините преди епидемията средната продължителност на живота за жените е била около 44 години и около 38 години за мъжете.)

Повечето от предимствата на жените в продължителността на живота по време на тези кризи се дължат на разликите в оцеляването в детската смъртност, според изследователите. Констатациите показват, че момичетата са оцелели в тежки условия по-добре от момчетата.

Въпреки че детската смъртност обикновено е по-висока при момчетата, отколкото при момичетата в нормални условия, беше много изненадващо да се открие такава поразителна разлика в полза на момичетата по време на кризи, каза Зарули.

По-високите нива на тестостерон също могат да причинят по-безразсъдно поведение при мъжете, което от своя страна може да увеличи риска от случайни и насилствени смъртни случаи и по този начин да намали средната продължителност на живота на мъжете, каза Зарули. (Това обаче няма да повлияе на детската смъртност.)

„Предимствата на оцеляването на жените имат дълбоки биологични корени, но ролята на културата, обществото и поведението също е много важна“, каза Зарули.

Източник: Livescience

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация
4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи - време е да научите кои са те. Още на първата среща ли питате за вашата зодия? Може би имате право да го направите. По този начин можете да избегнете любовното разочарование в бъдеще. Според много хора датата на раждане (не само денят и...

повече информация
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.