Жените оцеляват по-добре
Дата на публикуване: 27.04.2021
жените оцеляват

Жените оцеляват по-добре от мъжете по време на кризи и пандемии. Очакваната продължителност на живота на жените е по-голяма от тази при мъжете и при нормални обстоятелства. Най-ново проучване в Дания и Германия разкрива, че жените надживяват мъжете дори в най-лошите времена. В изследването, което хвърля поглед назад към историческата продължителност на живота, изследователите установяват, че жените имат средно по-голяма продължителност на живота, когато са изправени пред най-тежките условия – включително глад и епидемии – отколкото мъжете. Всъщност проучването установява, че дори при изключително тежки и критични условия жените имат предимство за оцеляване, казва водещият автор Вирджиния Зарули, асистент в Института по обществено здраве към Университета на Южна Дания. Не е ясно защо жените са “шампионките по продължителност на живота”, пишат авторите на изследването, но предишни изследвания доказват, че при нормални условия биологичните причини играят важна роля, заедно с факторите на околната среда и поведението.

Имаше обаче малко доказателства за това дали жените ще имат предимство за оцеляване пред мъжете при критични, силно животозастрашаващи условия, заявява Зарули. И така, изследователите решиха да разследват тези ситуации, за да разберат дали наблюдаваните разлики могат да бъдат обяснени с биологични или фактори на околната среда. За целта те анализираха исторически данни, събрани между 1772 и 1939 г. от седем популации, изправени пред екстремни трудности. По-конкретно, изследователите разгледаха данни за продължителността на живота и смъртността от групи, изправени пред глад, болести и робство по време като глада на ирландския картоф (1845–1849), епидемиите от морбили в Исландия (1846 и 1882) и робите на плантациите в Тринидад (в началото на 19 век).
Всички 7 от групите, участващи в изследването, са имали изключително ниска продължителност на живота поради тежките условия; един или двата пола не се очаквало да живеее по-дълго от 20 години по време на тези кризи.

Предимство за оцеляване на жените

В седемте анализирани кризи жените оцеляват по-дълго от мъжете: Проучването установява, че жените надживяват мъжете средно от шест месеца до четири години, каза Зарули. Например, анализът показва, че по време на ирландския глад от картофи жените обикновено са живели средно 22,4 години, докато мъжете са живели средно 18,7 години. (Според годините, преди глада, продължителността на живота за двата пола е била около 38 години.) По време на епидемия от морбили в Исландия през 1882 г., жените са живели средно 18,8 години, в сравнение със 16,7 години, средно , за мъже. (В годините преди епидемията средната продължителност на живота за жените е била около 44 години и около 38 години за мъжете.)

Повечето от предимствата на жените в продължителността на живота по време на тези кризи се дължат на разликите в оцеляването в детската смъртност, според изследователите. Констатациите показват, че момичетата са оцелели в тежки условия по-добре от момчетата.

Въпреки че детската смъртност обикновено е по-висока при момчетата, отколкото при момичетата в нормални условия, беше много изненадващо да се открие такава поразителна разлика в полза на момичетата по време на кризи, каза Зарули.

По-високите нива на тестостерон също могат да причинят по-безразсъдно поведение при мъжете, което от своя страна може да увеличи риска от случайни и насилствени смъртни случаи и по този начин да намали средната продължителност на живота на мъжете, каза Зарули. (Това обаче няма да повлияе на детската смъртност.)

“Предимствата на оцеляването на жените имат дълбоки биологични корени, но ролята на културата, обществото и поведението също е много важна”, каза Зарули.

Източник: Livescience

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021 ви вещае период, през който може да възникнат някои изненади. При Близнаците човек, който ги е наранил, ще си получава заслуженото. Това ще им даде усещане за постигната справедливост. А при Лъвовете в близкото им обкръжение ще се...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.