Жените оцеляват по-добре
Дата на публикуване: 27.04.2021
жените оцеляват

Жените оцеляват по-добре от мъжете по време на кризи и пандемии. Очакваната продължителност на живота на жените е по-голяма от тази при мъжете и при нормални обстоятелства. Най-ново проучване в Дания и Германия разкрива, че жените надживяват мъжете дори в най-лошите времена. В изследването, което хвърля поглед назад към историческата продължителност на живота, изследователите установяват, че жените имат средно по-голяма продължителност на живота, когато са изправени пред най-тежките условия – включително глад и епидемии – отколкото мъжете. Всъщност проучването установява, че дори при изключително тежки и критични условия жените имат предимство за оцеляване, казва водещият автор Вирджиния Зарули, асистент в Института по обществено здраве към Университета на Южна Дания. Не е ясно защо жените са “шампионките по продължителност на живота”, пишат авторите на изследването, но предишни изследвания доказват, че при нормални условия биологичните причини играят важна роля, заедно с факторите на околната среда и поведението.

Имаше обаче малко доказателства за това дали жените ще имат предимство за оцеляване пред мъжете при критични, силно животозастрашаващи условия, заявява Зарули. И така, изследователите решиха да разследват тези ситуации, за да разберат дали наблюдаваните разлики могат да бъдат обяснени с биологични или фактори на околната среда. За целта те анализираха исторически данни, събрани между 1772 и 1939 г. от седем популации, изправени пред екстремни трудности. По-конкретно, изследователите разгледаха данни за продължителността на живота и смъртността от групи, изправени пред глад, болести и робство по време като глада на ирландския картоф (1845–1849), епидемиите от морбили в Исландия (1846 и 1882) и робите на плантациите в Тринидад (в началото на 19 век).
Всички 7 от групите, участващи в изследването, са имали изключително ниска продължителност на живота поради тежките условия; един или двата пола не се очаквало да живеее по-дълго от 20 години по време на тези кризи.

Предимство за оцеляване на жените

В седемте анализирани кризи жените оцеляват по-дълго от мъжете: Проучването установява, че жените надживяват мъжете средно от шест месеца до четири години, каза Зарули. Например, анализът показва, че по време на ирландския глад от картофи жените обикновено са живели средно 22,4 години, докато мъжете са живели средно 18,7 години. (Според годините, преди глада, продължителността на живота за двата пола е била около 38 години.) По време на епидемия от морбили в Исландия през 1882 г., жените са живели средно 18,8 години, в сравнение със 16,7 години, средно , за мъже. (В годините преди епидемията средната продължителност на живота за жените е била около 44 години и около 38 години за мъжете.)

Повечето от предимствата на жените в продължителността на живота по време на тези кризи се дължат на разликите в оцеляването в детската смъртност, според изследователите. Констатациите показват, че момичетата са оцелели в тежки условия по-добре от момчетата.

Въпреки че детската смъртност обикновено е по-висока при момчетата, отколкото при момичетата в нормални условия, беше много изненадващо да се открие такава поразителна разлика в полза на момичетата по време на кризи, каза Зарули.

По-високите нива на тестостерон също могат да причинят по-безразсъдно поведение при мъжете, което от своя страна може да увеличи риска от случайни и насилствени смъртни случаи и по този начин да намали средната продължителност на живота на мъжете, каза Зарули. (Това обаче няма да повлияе на детската смъртност.)

“Предимствата на оцеляването на жените имат дълбоки биологични корени, но ролята на културата, обществото и поведението също е много важна”, каза Зарули.

Източник: Livescience

Още новини
Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещен ритуал, който вярващите практикуват от самото начало на християнската църква. Смята се, че кръстниците са ангели на земята, които са призвани да помогнат на едно дете да започне духовен живот,и които ще го предпазят от изкушения. Изборът на...

повече информация
Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява всичките си душмани. Но най-загадъчна е смъртта на най-големия от тях - Иван Тодоров с партизанско име Горуня. Той крои да свали Живков с военен преврат през 1965 г. След развенчаването на Сталин Горуня е смятал Живков за ревизионист на...

повече информация
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Advertisements
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.