Жените оцеляват по-добре
Дата на публикуване: 27.04.2021
жените оцеляват

Жените оцеляват по-добре от мъжете по време на кризи и пандемии. Очакваната продължителност на живота на жените е по-голяма от тази при мъжете и при нормални обстоятелства. Най-ново проучване в Дания и Германия разкрива, че жените надживяват мъжете дори в най-лошите времена. В изследването, което хвърля поглед назад към историческата продължителност на живота, изследователите установяват, че жените имат средно по-голяма продължителност на живота, когато са изправени пред най-тежките условия – включително глад и епидемии – отколкото мъжете. Всъщност проучването установява, че дори при изключително тежки и критични условия жените имат предимство за оцеляване, казва водещият автор Вирджиния Зарули, асистент в Института по обществено здраве към Университета на Южна Дания. Не е ясно защо жените са “шампионките по продължителност на живота”, пишат авторите на изследването, но предишни изследвания доказват, че при нормални условия биологичните причини играят важна роля, заедно с факторите на околната среда и поведението.

Имаше обаче малко доказателства за това дали жените ще имат предимство за оцеляване пред мъжете при критични, силно животозастрашаващи условия, заявява Зарули. И така, изследователите решиха да разследват тези ситуации, за да разберат дали наблюдаваните разлики могат да бъдат обяснени с биологични или фактори на околната среда. За целта те анализираха исторически данни, събрани между 1772 и 1939 г. от седем популации, изправени пред екстремни трудности. По-конкретно, изследователите разгледаха данни за продължителността на живота и смъртността от групи, изправени пред глад, болести и робство по време като глада на ирландския картоф (1845–1849), епидемиите от морбили в Исландия (1846 и 1882) и робите на плантациите в Тринидад (в началото на 19 век).
Всички 7 от групите, участващи в изследването, са имали изключително ниска продължителност на живота поради тежките условия; един или двата пола не се очаквало да живеее по-дълго от 20 години по време на тези кризи.

Предимство за оцеляване на жените

В седемте анализирани кризи жените оцеляват по-дълго от мъжете: Проучването установява, че жените надживяват мъжете средно от шест месеца до четири години, каза Зарули. Например, анализът показва, че по време на ирландския глад от картофи жените обикновено са живели средно 22,4 години, докато мъжете са живели средно 18,7 години. (Според годините, преди глада, продължителността на живота за двата пола е била около 38 години.) По време на епидемия от морбили в Исландия през 1882 г., жените са живели средно 18,8 години, в сравнение със 16,7 години, средно , за мъже. (В годините преди епидемията средната продължителност на живота за жените е била около 44 години и около 38 години за мъжете.)

Повечето от предимствата на жените в продължителността на живота по време на тези кризи се дължат на разликите в оцеляването в детската смъртност, според изследователите. Констатациите показват, че момичетата са оцелели в тежки условия по-добре от момчетата.

Въпреки че детската смъртност обикновено е по-висока при момчетата, отколкото при момичетата в нормални условия, беше много изненадващо да се открие такава поразителна разлика в полза на момичетата по време на кризи, каза Зарули.

По-високите нива на тестостерон също могат да причинят по-безразсъдно поведение при мъжете, което от своя страна може да увеличи риска от случайни и насилствени смъртни случаи и по този начин да намали средната продължителност на живота на мъжете, каза Зарули. (Това обаче няма да повлияе на детската смъртност.)

“Предимствата на оцеляването на жените имат дълбоки биологични корени, но ролята на културата, обществото и поведението също е много важна”, каза Зарули.

Източник: Livescience

Още новини
Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната. В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News. След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните. По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна...

повече информация
Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете Сърбия за инвестиции. Въпреки приказките на досегашните политици от телевизионния екран как благодарение на тях България е станала просперираща държава, статистиката на европейската агенция Евростат показва, че всъщност освен по бедност, смъртност и...

повече информация
Русия спира полетите до България

Русия спира полетите до България

Русия спира полетите на свои туристи за България – за това алармираха от Регионалната туристическа камара. Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата...

повече информация
Дама без маска

Дама без маска

Дама без маска обидила униформен служител. Истински цирк разиграла пловдивчанка, потъпкала противоепидемичните мерки и обиждала полицай, научи „Марица“. Заради неносенето на маска тя се е сдобила с акт, а вулгарното ѝ поведение пък станало причина да бъде съдена от...

повече информация
Advertisements
ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща на екран. Нова телевизия сериозно обмисля да върне в ефира си своето най-популярно риалити „ВИП Брадър”. Това ще бъде отговорът й на завръщането на „Сървайвър” по Би Ти Ви. Големият брат е единственото шоу, излъчвано в България, което може да се...

повече информация
Последната жена на Милен

Последната жена на Милен

Последната жена на Милен Цветков - нумероложката Милена Иванова- ЕА разказа в книга за съвместния им живот, пише HotArena. Бурната им връзка продължава година и две седмици и преминава през куп перипетии. Милена споделя в томчето „379 дни с Милен Цветков” за първата...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.