Жените оцеляват по-добре
Дата на публикуване: 27.04.2021
жените оцеляват

Жените оцеляват по-добре от мъжете по време на кризи и пандемии. Очакваната продължителност на живота на жените е по-голяма от тази при мъжете и при нормални обстоятелства. Най-ново проучване в Дания и Германия разкрива, че жените надживяват мъжете дори в най-лошите времена. В изследването, което хвърля поглед назад към историческата продължителност на живота, изследователите установяват, че жените имат средно по-голяма продължителност на живота, когато са изправени пред най-тежките условия – включително глад и епидемии – отколкото мъжете. Всъщност проучването установява, че дори при изключително тежки и критични условия жените имат предимство за оцеляване, казва водещият автор Вирджиния Зарули, асистент в Института по обществено здраве към Университета на Южна Дания. Не е ясно защо жените са “шампионките по продължителност на живота”, пишат авторите на изследването, но предишни изследвания доказват, че при нормални условия биологичните причини играят важна роля, заедно с факторите на околната среда и поведението.

Имаше обаче малко доказателства за това дали жените ще имат предимство за оцеляване пред мъжете при критични, силно животозастрашаващи условия, заявява Зарули. И така, изследователите решиха да разследват тези ситуации, за да разберат дали наблюдаваните разлики могат да бъдат обяснени с биологични или фактори на околната среда. За целта те анализираха исторически данни, събрани между 1772 и 1939 г. от седем популации, изправени пред екстремни трудности. По-конкретно, изследователите разгледаха данни за продължителността на живота и смъртността от групи, изправени пред глад, болести и робство по време като глада на ирландския картоф (1845–1849), епидемиите от морбили в Исландия (1846 и 1882) и робите на плантациите в Тринидад (в началото на 19 век).
Всички 7 от групите, участващи в изследването, са имали изключително ниска продължителност на живота поради тежките условия; един или двата пола не се очаквало да живеее по-дълго от 20 години по време на тези кризи.

Предимство за оцеляване на жените

В седемте анализирани кризи жените оцеляват по-дълго от мъжете: Проучването установява, че жените надживяват мъжете средно от шест месеца до четири години, каза Зарули. Например, анализът показва, че по време на ирландския глад от картофи жените обикновено са живели средно 22,4 години, докато мъжете са живели средно 18,7 години. (Според годините, преди глада, продължителността на живота за двата пола е била около 38 години.) По време на епидемия от морбили в Исландия през 1882 г., жените са живели средно 18,8 години, в сравнение със 16,7 години, средно , за мъже. (В годините преди епидемията средната продължителност на живота за жените е била около 44 години и около 38 години за мъжете.)

Повечето от предимствата на жените в продължителността на живота по време на тези кризи се дължат на разликите в оцеляването в детската смъртност, според изследователите. Констатациите показват, че момичетата са оцелели в тежки условия по-добре от момчетата.

Въпреки че детската смъртност обикновено е по-висока при момчетата, отколкото при момичетата в нормални условия, беше много изненадващо да се открие такава поразителна разлика в полза на момичетата по време на кризи, каза Зарули.

По-високите нива на тестостерон също могат да причинят по-безразсъдно поведение при мъжете, което от своя страна може да увеличи риска от случайни и насилствени смъртни случаи и по този начин да намали средната продължителност на живота на мъжете, каза Зарули. (Това обаче няма да повлияе на детската смъртност.)

“Предимствата на оцеляването на жените имат дълбоки биологични корени, но ролята на културата, обществото и поведението също е много важна”, каза Зарули.

Източник: Livescience

Още новини
Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков "Дъ Шоуто" се срина сериозно. Любо Нейков, който е продуцент на предаването понесе сериозни критики и обиди от актьори и зрители. Той преживява тежко този неуспех и приближени до него твърдят, че започнал да се депресира сериозно,...

повече информация
Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков критикува едно от най-гледаните напоследък предавания - "Ергенът". Чаровният бивш синоптик твърди, че напоследък се слагат етикети на различни риалити предавания, а те не отговарят на истината. Ако не следите неговата кариера ще ви кажем, че в момента...

повече информация
Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във Фейсбук тайна за здраве и дълголетие, която е изключително лесна за спазване, но понякога трудно приложима към съвременния начин на живот. Тя разкри, че е присъствала на защита на дисертационен труд на д-р...

повече информация
Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре:...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022 предвещава ден, в който недобронамерени коментари по ваш адрес може да предизвикат гнева Ви. Днес трябва да обърнете внимание на дребните неща. ъдете внимателни в думите си и не си позволявайте иронични забележки. Започваме от зодия Овен....

повече информация
Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022 ви вещае ден, в който е добре да обуздаете своята нетърпеливост. За да се радвате на добро здраве, стремете се към умереност в поведението си и поддържайте баланс. Днешният ден ще е хубав и защото сте сред хората, които обичате. Бъдете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.