Безсмислените материални стремежи
Дата на публикуване: 19.04.2021
безсмислените

Безсмислените материални стремежи са част ог живота ни. Живеем във време, в което всеки ден нещо се увеличава, удвоява, нещо, което ни прави по-алчни, по-зависими, по-уязвими. Очакванията са ни много, идеалите също. До вчера можехме с малко, живеехме с достатъчно, учихме се бързо, хранехме се бавно. Въртележката ни завъртя на много бързи обороти. Хоризонтите, към които се стремяхме и гледахме се изкривиха, пред очите ни се изписа уродлива картинка на настоящето, което ни направи примитивни в съществуването ни. И ето ни – Новото поколение, жадно за високи стандарти, високи заплати, високи скорости, високи цели – “приказна картинка”. Съществуваме, а толкова малко живеем. Та това наше ново поколение в обърканите и представи за развитие в настоящето губи напълно пътя си към “бъдещето”. Защото това, че “днес” мислим, че знаем, не значи, че “утре” ще можем. Претенциите са ни огромни, изискваме много и от всички, а даваме малко, защото “днес” ни учи така, но не ни подготвя за “утре”. Разпространената представа за много и лъскаво е всъщност вълшебната ни утопия за действителността, в която искаме да бъдем оценявани, харесвани, пласирани.

Стремежи, идеи, планове, университети, колежи – с една единствена цел, да получаваме повече, да имаме повече, да бъдем повече. Така дните минават и се редят в златния ланец на момчето от бара и в новия автомобил на мацката от кварталното кафене. И така светът се “нарежда” за някои. Други още бутат, драпат, но и те ще успеят по един или друг начин, защото светът е такъв – винаги дава , за да се научиш да цениш и да видиш дали заслужаваш. В тази луда надпревара с времето, с възможностите ни, със себе си дори всеки търси своята философия. Някои са я намерили, втори я намират, трети тя е на заден план – още не са стигнали до нивото с философията. Истината (моята) в целия този фалш е, че философия няма. Животът не е самоцел, не е яростно надбягване със стереотипите, не живот заради по-скъпия автомобил или по-новия модел телефон. Ако смисълът беше в тези малоумни стремежи щяхме ли да съществуваме толкова дълго?

Истината е , че едва ли бихме могли, не защото щяхме да спрем да правим секс и да се размножаваме, а просто човешката ценностна система щеше да се разбие на милярди малки парчета и никога нямаше да останат хора, чийто смисъл да бъде просто да са “тук”, да обичат, да помагат, да се грижат за близките си и да бъдат това, което са в действителност, а не това, което измисленото общество изисква от тях. За жалост обаче нашето “днес” върви към точно такова “утре”. А лесния отговор на това е ,че всичко, което ни вълнува и за което се борим, за да бъдем актуални е напълно безсмислено.

Колкото и много да искаме, колкото и да се стремим да сме с повече и над другите,всъщност не осъзнавам колко еднакви сме в съществуването си. Не само, че вървим по едни и същ път в стремеж на „различие”, но и стигаме един и същ край – краят на всичко материално, на безстойността на парите и маловажността на всичко, за което яростно се гоним с времето да получим. Край на присадените коси, марковите якета, лъснатите бои на колите, на бижутата, измислените пози, силикона в устните и тъмните очила прикриващи блясъка в очите.

Пътят свършва , улицата няма табелка изход или върни се обратно, там многото загубва своя материален облик и се превръща в – Нищо. Там си нищожен пред целия свят, защото си не повече от едно тяло, измръзнало в безполезността си, за което има легло не по-голямо от размерите на собствения ти скелет. Това е всичко , заради което си бързал, заради което си се изнервял, плакал , чакал, Това изглежда така. За да стигнеш ироничния край на своите нечовешки изглеждащи стремежи, на така трудното пробиване на „пазара” , както се оплакваш всеки ден има още малко. Единственото материално, което притежаваш , тялото ти , бива пренесено в църквичката, където от цялото време на света ти се отреждат 30минути внимание и си поредния.

Поредният, на който казват едни и същи думи и на който отделят половин час от своето забързано (като предишното твое) съществуване. И толкова идва следващия, има програма, всичко е предначертано, не може да се бавиш , не може повече слава, там чака още един избързал в живеенето са дойде за своите 30 минути може би означаващи най-много в цялото това препускане.

Малкият храм на големите ти мечти е един и същ за всички, цветята дори не са различни, тук лукса да имаш нещо единствено за теб просто липсва. Думите, които вече не можеш да чуеш са едни и същи, сълзите – също.

И така свършва твоята роля в нашето “днес” . Някои си отиват без време, други се оттървават от тежки болести, а за други просто дошъл ред за тази улица.

Смисълът на всичко това, което казах не е да спрещ да работиш, мечтаеш , имаш . Смисълът на посланието ми е да си “ТУК” с цялото си същество, да обичаш и да не спираш да го казваш на близките си, защото ще дойде ден, в който те няма да могат да те чуят и да ти отговорят същото. Не спирай да цениш приятелите си, да помагаш и бъдеш всеотдаен в отношенията си, защото ще има моменти, в които ще си сам и именно тези хора ще са до теб и ще ти отвръщат за помощта и разбирането, което си им дал във времето. Не спирай да се радваш и стремиш към малкото, защото точно чрез него ще разбереш колко много и важно е то.

И най-важното спри да съществуваш и започни да живееш с всяка една частица от себе си, която изпълва сърцето ти, защото “днес” измерваш времето до утре, а “утре” ще си спомняш и ще се молиш да се върне “днес”!

Източник: Розали

Още новини
Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната. В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News. След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните. По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна...

повече информация
Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете Сърбия за инвестиции. Въпреки приказките на досегашните политици от телевизионния екран как благодарение на тях България е станала просперираща държава, статистиката на европейската агенция Евростат показва, че всъщност освен по бедност, смъртност и...

повече информация
Русия спира полетите до България

Русия спира полетите до България

Русия спира полетите на свои туристи за България – за това алармираха от Регионалната туристическа камара. Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата...

повече информация
Дама без маска

Дама без маска

Дама без маска обидила униформен служител. Истински цирк разиграла пловдивчанка, потъпкала противоепидемичните мерки и обиждала полицай, научи „Марица“. Заради неносенето на маска тя се е сдобила с акт, а вулгарното ѝ поведение пък станало причина да бъде съдена от...

повече информация
Advertisements
ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща на екран. Нова телевизия сериозно обмисля да върне в ефира си своето най-популярно риалити „ВИП Брадър”. Това ще бъде отговорът й на завръщането на „Сървайвър” по Би Ти Ви. Големият брат е единственото шоу, излъчвано в България, което може да се...

повече информация
Последната жена на Милен

Последната жена на Милен

Последната жена на Милен Цветков - нумероложката Милена Иванова- ЕА разказа в книга за съвместния им живот, пише HotArena. Бурната им връзка продължава година и две седмици и преминава през куп перипетии. Милена споделя в томчето „379 дни с Милен Цветков” за първата...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.